Τρίτη 13 Ιανουαρίου 2009

Ο ΑΓΩΝΑΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΜΕΧΡΙ ΤΗ ΝΙΚΗ!!

Δύο μήνες σε κινητοποίηση για να ανακληθούν οι απολύσεις στο βιβλιοπωλείο «ΠΑΤΑΚΗ»

Από τις αρχές Νοέμβρη πραγματοποιούμε συνεχείς διαμαρτυρίες για να ανακληθούν οι απολύσεις δύο συναδέλφων μας στο βιβλιοπωλείο «ΠΑΤΑΚΗ».
Επί δύο μήνες καταγγέλλουμε την εργοδοτική αυθαιρεσία και τρομοκρατία.
Οι δύο εργαζόμενοι, μετά από 4 χρόνια στη δουλειά, «κρίθηκαν ακατάλληλοι» και απολύθηκαν. Η πραγματική αιτία της απόλυσής τους είναι η επιδίωξη της εργοδοσίας και των διευθυντάδων της να χτυπήσουν το σωματείο που έχει έντονη παρουσία στο χώρο εργασίας.Πίστεψαν ότι, θα ξεμπερδέψουν εύκολα με τους συνδικαλιστές και θα επιβάλουν στο βιβλιοπωλείο (στην Ακαδημίας) το καθεστώς τρόμου που υπάρχει στους υπόλοιπους χώρους εργασίας της εταιρείας (γραφεία, αποθήκη, χονδρική…).
Είναι αδιανόητο για την εργοδοσία, σε όλη την επιχείρηση να απολύει όποιον θέλει χωρίς αντιδράσεις, ενώ στο βιβλιοπωλείο, εδώ και 10 χρόνια, να μην τολμά να κάνει απόλυση. Για να υλοποιήσει τα σχέδια της, προχώρησε στις δύο απολύσεις για αρχή… και βλέπουμε παραπέρα.
Λογάριασαν όμως χωρίς τον ξενοδόχο. Οι εργαζόμενοι στο χώρο του βιβλίου και ο Σύλλογός μας έχουν αποδείξει αρκετές φορές στο παρελθόν πως, στον κλάδο του βιβλίου οι απολύσεις δεν περνάνε έτσι εύκολα (π.χ. επαναπροσλήψεις απολυμένων σε «ΣΑΒΒΑΛΑ», «ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ» κ.ά.). Στον κλάδο του βιβλίου υπάρχει ένα σωματείο που θεωρεί, ότι κάθε απόλυση είναι και μια μάχη. Αυτές τις μάχες πάντα τις δώσαμε. Τα εργατικά δικαιώματα όπως το δικαίωμα στη δουλειά, δεν τα απεμπολούμε, δεν τα παζαρεύουμε. Γι’ αυτό δίνουμε και τώρα τη μάχη της επαναπρόσληψης των απολυμένων στον «ΠΑΤΑΚΗ».

Στις 24/11/08 ο κ. Πατάκης έστειλε επιστολή στους εργοδότες του κλάδου και, «επικαλούμενος τη συναδελφική τους αλληλεγγύη», τους ζήτησε να αντιμετωπίσουν
από κοινού το Σύλλογό μας. Στην επιστολή αυτή μας καταμαρτυρεί πολλά.
Η κεντρική ιδέα είναι ότι, ο Σύλλογος Υπαλλήλων Βιβλίου – Χάρτου,με κάθε μέσο, αρνείται να αναγνωρίσει το εργοδοτικό δικαίωμα του «αποφασίζομεν και διατάσσομεν» και απολύουμε.
Αυτό ο κ. Πατάκης το θεωρεί κατηγόρια, εμείς τα θεωρούμε έπαινο.
Τέτοιο σωματείο είμαστε… Νομίζουμε πως πράττουμε το αυτονόητο. Μια τέτοια στάση είναι υποχρεωτική για όλο το συνδικαλιστικό κίνημα, για όλα τα σωματεία.
Βρισκόμαστε σε κατάσταση πολέμου απέναντι στις αυθαιρεσίες των εργοδοτών,σε κατάσταση πολέμου για την υπεράσπιση των συναδέλφων μας. Κάποιοι πιθανά να πιστεύουν, ότι η πάλη ενάντια στα αφεντικά γίνεται με ένα τηλεφώνημα στον εργοδότη και με ένα δελτίο τύπου. Εμείς αγωνιζόμαστε με κάθε μέσο. Και αγωνιζόμαστε όχι για την τιμή των όπλων, αλλά για να νικήσουμε.
Επί δύο μήνες, εισπράττουμε την αδιαλλαξία της εργοδοσίας.
Τι και αν εκατοντάδες άνθρωποι (βιβλιοϋπάλληλοι, εκπαιδευτικοί, άλλοι εργαζόμενοι, φοιτητές…) έχουν υπογράψει τη ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ που διακινεί ο Σύλλογός μας και η οποία στέλνεται στο φαξ της επιχείρησης, ή έχουν στείλει προσωπικά ηλεκτρονικά μηνύματα διαμαρτυρίας…
Τι και αν δεκάδες πελάτες του βιβλιοπωλείου ή συνεργάτες των εκδόσεων «ΠΑΤΑΚΗ» (συγγραφείς, μεταφραστές, επιμελητές) που γνωρίζουν τους υπαλλήλους του βιβλιοπωλείου καθώς και τους δύο απολυμένους, έχουν διαμηνύσει τη δυσφορία τους, τη διαφωνία τους, τη διαμαρτυρία τους…
Τι και αν δεκάδες σωματεία (κυρίως σωματεία εκπαιδευτικών) διαμαρτύρονται με ανακοινώσεις τους για τις δύο απολύσεις...
Ο κ. Πατάκης εμμένει στην «ορθότητα» των επιλογών του. Η εταιρεία στέλνει στους διαμαρτυρόμενους προσωπικές απαντήσεις. Μια πανομοιότυπη απάντηση που λίγο–πολύ λέει, «είστε θύματα της παραπληροφόρησης του Συλλόγου Υπαλλήλων Βιβλίου – Χάρτου», ή «είστε αναρμόδιοι να έχετε γνώμη και παρέμβαση» (έτσι απάντησε σε συνδικαλιστικούς φορείς των εκπαιδευτικών).
«Η ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΕΙΜΑΙ ΕΓΩ!». Μήπως είσαι ο θεός ο ίδιος;;;
Επί δύο μήνες εισπράττουμε:
Κινδυνολογία («Θα το κλείσω το βιβλιοπωλείο». «Θα το πουλήσω»)
Εκβιασμούς («Θα είστε υπεύθυνοι που θα χαθούν θέσεις εργασίας»)
Χλευασμό («Θα σας το χαρίσω το βιβλιοπωλείο να το δουλέψετε εσείς και σας υπόσχομαι αμέριστη υποστήριξη. Να βάλετε διευθύντρια την Πρόεδρο του Συλλόγου σας που εργάζεται στο βιβλιοπωλείο»)
Κοροϊδία («Είμαστε μια μικρομεσαία επιχείρηση που δεχόμαστε καθημερινά πλήγματα».
Ο «ΠΑΤΑΚΗΣ», με 150 υπαλλήλους, μικρομεσαία επιχείρηση!!!
Ο «ΠΑΤΑΚΗΣ» που μοιράστηκε με άλλους τρεις εκδοτικούς, το πακέτο των σχολικών βιβλίων, μικρομεσαία επιχείρηση!!!)
Τρομοκρατία (Η εργοδοσία φρόντισε να υπάρχει αστυνομική παρουσία κατά τη διάρκεια των διαμαρτυριών μας έξω από το βιβλιοπωλείο.
Η δε διευθύντρια καλούσε τους αστυνομικούς να συλλάβουν τα μέλη του Συλλόγου μας, τα οποία, κάνοντας χρήση των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων, μοίρασαν ενημερωτικές ανακοινώσεις στους συναδέλφους του «ΠΑΤΑΚΗ»).
Αν δύο μήνες δεν ήταν αρκετοί, θα συνεχίσουμε όσο χρειαστεί.
Δε δεχόμαστε να υποταχτούμε στον «ΠΑΤΑΚΗ» (στον όποιο «Πατάκη»).
Δε δεχόμαστε εκβιασμούς. Τα εργατικά δικαιώματα είναι απαραβίαστα.
Αν ο «ΠΑΤΑΚΗΣ» το παίζει αδιάλλακτος και δεν κάνει πίσω, εμείς είμαστε δέκα φορές πιο αδιάλλακτοι και θα κάνουμε μπροστά.
Θα κλιμακώσουμε τις επόμενες μέρες τις κινητοποιήσεις μας, για αν ανακληθούν οι απολύσεις.
Επί δύο μήνες δεχόμαστε τη συμπαράσταση των εργαζομένων, της νεολαίας, του αναγνωστικού κοινού που με κάθε τρόπο στηρίζουν τον αγώνα μας. Όλος αυτός ο κόσμος μας στηρίζει, επειδή στον αγώνα μας εκφράζεται και η δική του επιθυμία για να υπάρξουν αντιστάσεις σε κάθε εργασιακό χώρο, σε κάθε κλάδο.
Τώρα θα τους ζητήσουμε να μας στηρίξουν ακόμη πιο αποφασιστικά, ακόμη πιο ενεργητικά, για ΝΑ ΠΑΡΕΙ Η ΕΡΓΟΔΟΣΙΑ ΤΗΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΠΟΥ ΤΗΣ ΑΞΙΖΕΙ.
Συνάδελφοι βιβλιοϋπάλληλοι,η μάχη για να γυρίσουν οι δύο απολυμένοι στη δουλειά είναι υπόθεση όλων μας. Είναι υπόθεση τιμής για κάθε συνάδελφο, για όλο τον κλάδο, για το Σύλλογό μας.
Να αναγκάσουμε την εργοδοσία, να καταπιεί την αλαζονεία και την αδιαλλαξία της.

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΥΝΑΔΕΛΦΙΚΟΤΗΤΑ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΣΤΟ ΣΥΛΛΟΓΟ

«Βομβαρδίστε» με μηνύματα διαμαρτυρίας τα FAX και τα e-mail του «ΠΑΤΑΚΗ»:
210-3650094, 210-3811940,engra@patakis.gr,press@patakis.gr,bookstore@patakis.gr


ΤΡΙΤΗ 13/1/09 στις 5.30 μ.μ. Διαμαρτυρία, με αίτημα να ανκληθούν οι απολύσεις, έξω από το βιβλιοπωλείο "ΠΑΤΑΚΗ" (AΚΑΔΗΜΙΑΣ 65)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

AddThis Smart Layers