Κυριακή 5 Απριλίου 2009

Για τις εκλογές στο Σωμ. Μισθωτών Τεχνικών.


ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΜΙΣΘΩΤΩΝ ΤΕΧΝΙΚΩΝ

Ανακοίνωση για τις εκλογές στο Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών και τη νόθευση του αποτελέσματος από την ΕΣΑΚ

1. Η αύξηση των μελών του σωματείου με εκατοντάδες εγγραφές το τελευταίο διάστημα, καθώς και η αύξηση της συμμετοχής στις εκλογές για ανάδειξη νέου Διοικητικού Συμβουλίου, αποτελούν μια νίκη του σωματείου, μια ενίσχυση της θέσης του απέναντι στην εργοδοτική τρομοκρατία, αλλά και τον υποταγμένο συνδικαλισμό.
Το αποτέλεσμα εκφράζει την ποιοτική αναβάθμιση της παρουσίας και της δράσης του σωματείου.
Στα δύο χρόνια που μεσολάβησαν από τις προηγούμενες εκλογές η φωνή του έφθασε σε πάρα πολλούς χώρους δουλειάς, έγινε αναφορά για χιλιάδες τεχνικούς και συσπείρωσε εκατοντάδες σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις.
Βρέθηκε στο κέντρο των αγώνων ενάντια στις ελαστικές εργασιακές σχέσεις και την αντιασφαλιστική μεταρρύθμιση. Ανάγκασε εργοδοσία και κυβέρνηση να αναγνωρίσουν τόσο τα δικαιώματα που πηγάζουν από την εξαρτημένη σχέση εργασίας ανεξάρτητα από τον τρόπο πληρωμής. Στήριξε αποφασιστικά τις πολύ σημαντικές απόπειρες δημιουργίας νέων σωματείων στον χώρο των τηλεπικοινωνιών και τους αγώνες τους (ALTEC, FORTH NET κλπ).
Συμμετείχε σε κάθε προσπάθεια οριζόντιου συντονισμού πρωτοβάθμιων σωματείων (Κούνεβα, ασφαλιστικό κλπ).
Το αποτέλεσμα απηχεί ακόμα, την διάθεση των συναδέλφων να αγωνιστούν για τα δικαιώματα τους, ενάντια στις προσπάθειες κυβέρνησης και εργοδοτών να φορτωθούν τα βάρη της κρίσης στις πλάτες τους.
2. Η μεγάλη ενίσχυση της Αριστερής Πρωτοβουλίας Μισθωτών Τεχνικών και η ανάδειξη της σε πλειοψηφούσα δύναμη του σωματείου για ένατη συνεχή χρονιά με 52,5% των ψήφων και 4 στις 7 έδρες στο ΔΣ, καταγράφει τις δυνατότητες για τη συγκρότηση ενός ισχυρού ανεξάρτητου ταξικού ρεύματος στο σωματείο και στο χώρο των τεχνικών. Αποδεικνύει πως μπορεί να κερδίζει η λογική της αγωνιστικής ταξικής ενότητας των εργαζόμενων στην κοινή μάχη για τα συμφέροντά τους.
Αντιπαλεύοντας σταθερά, τόσο την γραμμή της συναλλαγής με την εργοδοσία και την εκάστοτε κυβέρνηση που αντιπροσωπεύουν οι παρατάξεις ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ και ο υποταγμένος συνδικαλισμός του ΣΤΥΕ και της ΓΣΕΕ. Αποδεικνύει πως μπορεί να έχει αποτελέσματα μία προσπάθεια που εξαρτάται από τους ίδιους τους εργαζόμενους και στις ανατροπές που επιτυγχάνουν στο χώρο δουλείας τους αλλά και γενικότερα.
Που προσβλέπει στον συντονισμό των πρωτοβάθμιων σωματείων, σε μορφές άμεσης δημοκρατίας, στον έλεγχο από τη βάση των εργαζόμενων.
Που δεν στηρίζεται σε κομματικούς μηχανισμούς, αλλά στην επείγουσα ανάγκη για μαζικούς, αποφασιστικούς αγώνες και στην πραγματική αντιπαράθεση με την επίθεση των κυβερνήσεων και των εργοδοτών.
3. Η σημαντική πτώση της ΕΣΑΚ (κατά 4%), αποτελεί μια ηχηρή και σαφή ήττα της αδιέξοδης γραμμής του ΠΑΜΕ, που αδυνατεί να συνδεθεί και να εκφράσει τις αγωνιστικές διαθέσεις των εργαζομένων σε ταξική κατεύθυνση.
Σε συνθήκες ανόδου της μαζικότητας, όταν παίρνουν τον λόγο οι ίδιοι εργαζόμενοι, η ανέξοδη φραστική πολιτική πλειοδοσία, η διαρκής συκοφάντηση της ανεξάρτητης ταξικής πτέρυγας και η δράση των μηχανισμών, αποδεικνύουν την πολιτική φτώχεια και ανεπάρκειά τους.
Στην επείγουσα ανάγκη της ενωτικής πάλης ενάντια στην εργοδοτική αυθαιρεσία και την κυβερνητική πολιτική, η γραμμή της κομματικής περιχαράκωσης και των στείρων αντιπαραθέσεων, που αντιλαμβάνονται το εργατικό κίνημα σαν πεδίο διαμόρφωσης κοινοβουλευτικών συσχετισμών, μακριά από μια προοπτική νικηφόρων εργατικών αγώνων, δεν έχει να προσφέρει πολλά.
4. Μελανό σημείο της εκλογικής διαδικασίας αποτέλεσε η χρησιμοποίηση της περιστασιακής πλειοψηφίας της ΕΣΑΚ στην εφορευτική επιτροπή για την νόθευση του αποτελέσματος των εκλογών και την αρπαγή προς όφελος της, μιας έδρας από την ‘’Ένωση Εργαζομένων’’.
Στην αρχή επιχείρησαν, χωρίς επιτυχία, να ακυρώσουν περίπου τριάντα ψηφοδέλτια της Αριστερής Πρωτοβουλίας και δύο της ‘’Ένωσης Εργαζομένων’’, στη συνέχεια παραβίασαν το καταστατικό του σωματείου που στηρίζεται εδώ και χρόνια στην απλή και ανόθευτη αναλογική. Αντί για την εφαρμογή αυτής της μόνης δημοκρατικής αρχής, επικαλέστηκαν θρασύτατα και ασυλλόγιστα τον νόμο 1264/82 του ΠΑΣΟΚ, που στηρίζεται στην ενισχυμένη αναλογική. Ξεχνώντας δικές τους θέσεις (''Το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, ανυποχώρητα και για δεκαετίες, αγωνίζεται για απλή και ανόθευτη αναλογική και μέσα στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα και σε γενικό πολιτικό επίπεδο. Σήμερα επιβάλλεται να κατοχυρωθεί και καταστατικά σε όλες τις μαζικές οργανώσεις, έτσι ώστε να αχρηστευτεί στην πράξη η αναλογική» του ν. 1264/82'', Θέσεις της ΔΑΣ-ΕΣΑΚ για τα οργανωτικά στο συνδικαλιστικό κίνημα). Ξεχνώντας ακόμα και ότι βρίσκονται σε ένα σωματείο που συγκροτήθηκε στη βάση της ανάγκης συνδικαλιστικής έκφρασης όλων των μισθωτών χωρίς αποκλεισμό των εργαζομένων με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών, που σαφώς αποκλείει ο ν.1264. Στη βάση αυτής της ‘’νομιμότητας’’ άλλωστε, με επίκληση του εν λόγω νόμου, στηρίζεται ο αποκλεισμός της πλήρους και ισότιμης αντιπροσώπευσης όλων των μελών του σωματείου στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας με ευθύνη των ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ.
Είναι τουλάχιστον ανήκουστο, την στιγμή που το σωματείο έχει ανοίξει και έχει κερδίσει σειρά (και νομικών) αντιπαραθέσεων με την εργοδοσία, καταφέρνοντας ακόμη και την σχετική υπέρβαση νομοθετικών εμποδίων και την εργασιακή κάλυψη των εργαζομένων με δελτίο από τη συλλογική σύμβαση, να θέτει ζήτημα ‘’νομιμότητας’’ μια αριστερή παράταξη!! Σημειώνουμε ότι αν είχε εφαρμοστεί η ενισχυμένη αναλογική του ν.1264 η Αριστερή Πρωτοβουλία, θα κέρδιζε μονίμως την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών στο ΔΣ, αλλά σε τέτοιο πειρασμό δεν μπήκαμε ποτέ. Καταγγέλλουμε απερίφραστα την αντιδημοκρατική αυτή επιλογή, που αποτελεί την αποθέωση της παραταξιακής και μικροκομματικής ψύχωσης απέναντι σε οποιαδήποτε άλλη αριστερή συνδικαλιστική άποψη, αλλά και κορυφαία τυχοδιωκτική ενέργεια και πράξη ταξικής ανευθυνότητας ως προς την δράση και την πορεία του σωματείου.
Η κίνηση τους αυτή τους αφήνει έκθετους στα μάτια όλων των μελών του σωματείου καθώς προσβάλουν το καταστατικό, διαπομπεύουν τις δημοκρατικές διαδικασίες στις οποίες οι ίδιοι τόσα χρόνια συμμετέχουν, προσβάλλοντας το εκλογικό σύστημα επικαλούμενοι νόμους καθεστωτικού χαρακτήρα για την ικανοποίηση των πολιτικών προϊσταμένων τους. Δεν χρεώνουμε σε όλο τον κόσμο της ΕΣΑΚ την χυδαία αυτή πρακτική. Είναι επιλογή ενός ηγετικού πυρήνα, που δεν επιτρέπει τον πολιτικό προβληματισμό για την πτώση της παράταξης τους και τα αδιέξοδα της πολιτικής τους γραμμής και επιχειρεί να χτίσει διπλά και τριπλά τείχη μεταξύ των αγωνιστών.
Όμως η αριστερά έχει ανάγκη την δημιουργική συντροφική αντιπαράθεση και όχι τα κλειστά αυτιά και την απολίτικη πόλωση.
5. Η μαζικοποίηση των διαδικασιών του σωματείου και ιδιαίτερα των γενικών του συνελεύσεων, η δραστηριοποίηση όλο και περισσότερο μελών του, στην καθημερινή μάχη ενάντια στην εργοδοσία, αποτελούν την καλύτερη απάντηση στον ‘’πολιτισμό’’ του κομματικού ‘’τσαμπουκά’’ και της αυθαιρεσίας.
Η Αριστερή Πρωτοβουλία θα συνεχίσει να παλεύει για έναν σωματείο για όλους τους εργαζόμενους, που να προσπαθεί να απαντήσει στα πραγματικά ερωτήματα, δυσκολίες και αδιέξοδα που βιώνουμε στους χώρους δουλειάς.
Για ένα σωματείο και ένα εργατικό κίνημα των πραγματικών αγώνων, στηριγμένο στις Γενικές Συνελεύσεις και στην άμεση συμμετοχή όλων μας.

ΤΑ ΤΕΛΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

AddThis Smart Layers