Τρίτη, 26 Μαΐου 2009

Το Κόμμα Κράτος κ' η Διαχείριση των Ευρωπαϊκών Πόρων.


ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗ ΜΟΝΑΔΑ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΤΗΣ .ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ (ΜΟΔ) ΤΩΝ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ.-ΕΣΠΑ, ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ, ΑΛΙΕΙΑ ΤΗΣ 6ης ΜΑΪΟΥ 2009

Δύο χρόνια μετά την επίσημη έναρξή του, το ΕΣΠΑ δεν έχει ουσιαστικά προχωρήσει σε εκτέλεση έργων, αλλά χρησιμοποιείται με βάναυσο κομματικό τρόπο κυρίως ως δεξαμενή μη επιλέξιμων προς συγχρηματοδότηση συμπληρωματικών δημοσίων συμβάσεων για έργα τα οποία εντάσσονται ‘’επειγόντως’’ αλλά κυρίως προσωρινώς .
Απεντάσσονται όμως αργότερα προκειμένου να μην ελεγχθούν και γίνουν καταλογισμοί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Οι ενισχύσεις για την «επιχειρηματικότητα», «περνάνε» ακόμη μια φορά από τις τράπεζες, αυξάνοντας, «δημοσία δαπάνη» τον κύκλο εργασιών των τραπεζών.
Τα έργα δημοσιότητας χρησιμοποιούνται για κομματικές φιέστες και για την προώθηση της προσωπικής εικόνας Υπουργών με την παραγωγή εντύπων μικροκομματικού χαρακτήρα και καταχωρήσεων που βρίθουν ανακριβειών εντέχνως διατυπωμένων, για καθαρή παραπλάνηση της κοινής γνώμης.
Οι Αξιολογήσεις για άλλη μία φορά θα τα βρουν όλα καλώς καμωμένα. Κραυγαλέο παράδειγμα είναι όταν διαπίστωναν ότι τα κονδύλια του Κοινωνικού Ταμείου, αξιοποιήθηκαν επιτυχώς! Η επιτυχία τους είναι πραγματική αλλά δεν αφορά τον κόσμο της εργασίας:
Αφορά την νέα κρατικοδίαιτη «επιχειρηματική» τάξη των ιδιοκτητών των ΚΕΚ , ενώ από την άλλη πλευρά προγράμματα που έχουν τεράστιο κοινωνικό ρόλο όπως ΚΔΑΠ, Βοήθεια στο Σπίτι, Ψυχαργώς κλπ …παρακμάζουν.

Μετά από 3 ΚΠΣ τα σχολεία της χώρας λειτουργούν ακόμα σε μεγάλο βαθμό σε διπλοβάρδια, πολλά με στέγες αμιάντου, χωρίς βιβλιοθήκες και χωρίς υποδομές πληροφορικής για όλους τους μαθητές ενώ οι …soft ενέργειες και οι …μεταρρυθμίσεις δίνουν και παίρνουν.
Επιπλέον: Όλο το νέο θεσμικό αλαλούμ, που στόχο είχε μόνο τη γραφειοκρατική συγκέντρωση αρμοδιοτήτων στο ΥΠΟΙΟ, ήρθε να καλύψει με τον καλύτερο τρόπο την έλλειψη πόρων για τη χρηματοδότηση έργων του ΕΣΠΑ, έλλειψη που προήλθε από την εσκεμμένη μείωση του ΠΔΕ.
  • Η σύσταση νέων Ειδικών Υπηρεσιών αντί να επιταχύνει τις διαδικασίες πρόσθεσε επιπλέον γραφειοκρατία.
  • Αξιοπερίεργο είναι ότι συνολικά ιδρύθηκαν 14 νέες Υπηρεσίες, παρά τη μείωση των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων σε σχέση με το 3ο ΚΠΣ.
  • · Η σύσταση νέων Α.Ε (ΔΗΜΟΣ, ΝΟΜΟΣ, Αναπτυξιακός Οργανισμός της Εκκλησίας της Ελλάδος!!!!!!) όχι μόνο δημιουργεί και νέα αντισυνταγματικά παράθυρα παραβίασης του ΑΣΕΠ, αλλά ΚΥΡΙΩΣ διαμορφώνει, ...προοπτικές ανάπτυξης του ρουσφετιού και ελαστικοποίησης των εργασιακών σχέσεων στο δημόσιο τομέα σε βάρος των εργαζομένων.
Αν η κοινή γνώμη ήξερε την αλήθεια που κρύβεται πίσω από τη γυαλιστερή κουρτίνα των …ευρωπαϊκών προγραμμάτων (!!), πολλοί βαρύγδουποι Υπουργοί θα έχαναν τον ύπνο εκτός από τη βουλευτική τους έδρα.
Την ίδια στιγμή οι εργαζόμενοι στις Υπηρεσίες Διαχείρισης του ΕΣΠΑ, του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης και της Αλιείας:
  • Έχουμε υποβιβαστεί πρακτικά σε «βοηθητικό» των «Συμβούλων» , που έχουν τελευταία κατακλύσει τις υπηρεσίες και αμείβονται …για να τους βοηθάμε εμείς στο έργο τους (!!!) με τεράστια ποσά. (το 1/3 των πόρων της Τεχνικής Βοήθειας των Προγραμμάτων δεσμεύτηκε σε «προσωπικούς συμβούλους» Υπουργών, Υφυπουργών, Γενικών, Ειδικών Γραμματέων, Προϊσταμένων Υπηρεσιών .).
  • Γίνομαστε καθημερινά μάρτυρες της αποδόμησης του μηχανισμού διοίκησης και της συστηματικής υποβάθμισής του μετατρεποντάς το σε ιμάντα προεκλογικών και λοιπών πολιτικών επιλογών και σκοπιμοτήτων .
ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:
  • Αναβάθμιση του εργασιακού μας αντικειμένου. Αρνούμαστε να είμαστε θεατές στην διαδικασία αποδόμησης της Δημόσιας Διοίκησης .
  • Αξιοπρέπεια στο εργασιακό μας αντικείμενο. Δεν είμαστε υπάλληλοι κομματικών γραφείων και μηχανισμών και δεν θα επιτρέψουμε στην κυβέρνηση να μας υποβιβάσει σε τέτοιους. Δεν είμαστε λάφυρο του κυβερνώντος κόμματος. Και οι Υπηρεσίες στις οποίες εργαζόμαστε δεν θα καταντήσουν κομματικό παραμάγαζο.
  • ’Ιση αμοιβή για ίση εργασία’’. Δεν είναι δυνατόν να δίνονται τόσα χρήματα σε συμβούλους, εμπειρογνώμονες, νέες Υπηρεσίες κλπ. από τη μία και από την άλλη να διατηρούνται οι μισθολογικές αποκλίσεις μεταξύ εργαζομένων στις ίδιες Υπηρεσίες.
Reblog this post [with Zemanta]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

AddThis Smart Layers