Τρίτη 7 Ιουλίου 2009

ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΕΥΡΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΙΣΦΟΡΕΣ ΜΑΣ ΣΤΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΚΑΙ ΤΡΑΠΕΖΙΤΩΝ


Αύξηση μετοχικού κεφαλαίου κατά 152,4 εκ. € εισηγείται το ΔΣ της Attica Bank σε έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων στις 8 Ιούλη.
Η αύξηση αυτή θεωρείται «αναγκαία» λόγω της συμμετοχής της τράπεζας στο κυβερνητικό πακέτο στήριξης των τραπεζών των 28 δις, ενώ προετοιμάζεται και επόμενη αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου μέσα στο χρόνο. Το (πρώην) ΤΣΜΕΔΕ συμμετέχει κατά 42% στην Attica Bank. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη «επένδυση» που έχει κάνει το ταμείο μέχρι σήμερα αφού «επενδύθηκαν» από τις δικές μας εισφορές πάνω από 150 εκ. €.
Η βαθύτερη πρόσδεση του ταμείου με Attica Bank (και το Χρηματιστήριο γενικότερα), η λογική της ανταποδοτικότητας, θέτουν τα ασφαλιστικά μας δικαιώματα σε μεγάλους κινδύνους.
Ενώ οι εισφορές μας εκτοξεύονται, τα δικαιώματα σε υγεία, πρόνοια, συντάξεις «εξαρτώνται» από την πορεία της κερδοφορίας της τράπεζας και των υπολοίπων «επενδύσεων».
Μέχρι στιγμής οι «επενδύσεις» αυτές μόνο απώλειες έχουν προκαλέσει στα αποθεματικά του ταμείου, που συρρικνώθηκαν κατά 200 εκ.€, κυρίως λόγω απωλειών από την πτώση του χρηματιστηρίου. Αποδεικνύεται ότι τα διάφορα κυβερνητικά «πακέτα σωτηρίας της εθνικής οικονομίας» για την «διέξοδο από την κρίση», έχουν ως θύματα τους εργαζόμενους και τους ασφαλισμένους. Είτε με τη μορφή του κρατικού δανεισμού (με χρήματα των εργαζόμενων) προς τις τράπεζες και το κεφάλαιο, είτε με τη μορφή της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου, οι εργαζόμενοι είναι τα μόνιμα και σταθερά θύματα του χρηματιστηριακού παιχνιδιού.
Την ίδια στιγμή συνεχίζεται η φημολογία για την επικείμενη εξαγορά της τράπεζας από το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο. Ταυτόχρονα μας «υπόσχονται», τη μετατροπή της Attica Bank σε «τράπεζα των μηχανικών», μέσω της δημιουργίας ειδικών ευνοϊκών (υποτίθεται) για τους μηχανικούς καταθετικών και δανειακών προϊόντων. Μας «κλέβουν» σαν «μέτοχους» της τράπεζας, θέλουν να μας «κλέβουν» και σαν πελάτες!
Η απόφαση για τη συμμετοχή του ταμείου στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας επικυρώθηκε και από την Αντιπροσωπεία του ΤΕΕ. Η απόφαση αυτή είχε ληφθεί νωρίτερα από το ΔΣ του ταμείου με τη «συμβολή» των εκπροσώπων του ΤΕΕ, αλλά και με τη θετική ψήφο των εκπροσώπων ΤΕΕ-ΕΤΑΑ στη διοίκηση της Τράπεζας. Αναδεικνύεται, πως η ενέργεια της ηγεσίας του ΤΕΕ να στείλει εκπροσώπους στο ταμείο - μετά την ψήφιση του νόμου Πετραλιά – δεν έγινε για την «υπεράσπιση των συμφερόντων των μηχανικών», όπως ισχυρίζονταν. Οι αντικυβερνητικές «κορώνες» των αρχών του 2008, έγιναν συμφωνία, συμμετοχή και υλοποίηση σε κυβερνητικά «πακέτα» και στην απογείωση του «τζόγου» σε χρηματιστήριο και Τράπεζα, το 2009.
Όλα αυτά αποτελούν πρόκληση για όλους εμάς, που βλέπουμε τις υπέρογκες εισφορές μας, να αξιοποιούνται, σε «επενδύσεις», την στιγμή οι παροχές για τους ασφαλισμένους, έχουν πιάσει πάτο, ενώ είναι αναγκαία περισσότερο από ποτέ λόγω των απολύσεων και της ανεργίας, η καταβολή επιδόματος ανεργίας στους εργαζόμενους με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών και η κατάργηση των ασφαλιστικών εισφορών για τους ανέργους.
Οι εξελίξεις στο ΕΤΑΑ-ΤΣΜΕΔΕ έρχονται την ίδια ώρα που ετοιμάζεται νέος γύρος επίθεσης στα ασφαλιστικά δικαιώματα, σύμφωνα με τις αποφάσεις της πρόσφατης Συνόδου Υπουργών Απασχόλησης και της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ. Εντάσσονται στη στρατηγική της Λισσαβόνας για ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας του κεφαλαίου με περαιτέρω μείωση του κόστους εργασίας. Οι εξαγγελίες της κυβέρνησης για το διαχωρισμό μεταξύ των κλάδων Υγείας και Σύνταξης στο ΙΚΑ, κινούνται στην κατεύθυνση εφαρμογής των τριών πυλώνων, που προϋποθέτει τον πλήρη διαχωρισμό της Υγείας – Πρόνοιας από το υπόλοιπο σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης. Θέλουν έτσι να εξισώσουν προς τα κάτω και να ενοποιήσουν στην ελάχιστη βάση τις παροχές υγείας κι επίσης να κρύψουν την μαύρη τρύπα ύψους 5,5 δις ευρώ των ταμείων, που οφείλεται στις κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, λόγω της υποχρηματοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό. Στο νέο σύστημα οι ασφαλισμένοι θα αγοράζουν υπηρεσίες Υγείας μέσω της κάρτας Υγείας, μέσω της Επαγγελματικής ασφάλισης ανάλογα με τις εισφορές που πληρώνουν ανταποδοτικά στο επαγγελματικό τους Ταμείο(2ος Πυλώνας), είτε μέσω της ιδιωτικής ασφάλισης (3ος Πυλώνας).

ΑΓΩΝΑΣ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΜΑΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
  •  Άμεση αποχώρηση του ΤΣΜΕΔΕ από την Τράπεζα Αττικής και το χρηματιστήριο.
  •  Άμεση καταβολή επιδόματος ανεργίας στους εργαζόμενους που αμείβονται με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών, χωρίς αύξηση των εισφορών
  •  Κατάργηση των ασφαλιστικών εισφορών για τους ανέργους, τους μεταπτυχιακούς φοιτητές και τους φαντάρους, με πλήρη ιατροφαρμακευτική και ασφαλιστική κάλυψη. Επίδομα ανεργίας στα 1400€.
  •  Όχι στην ανταποδοτικότητα και την επιχειρηματικότητα στην κοινωνική ασφάλιση.
  • Πλήρης αποκλειστικά δημόσια, καθολική, υποχρεωτική κοινωνική ασφάλιση.
  • Άμεση κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

Το σωματείο μισθωτών τεχνικών, καλεί όλους τους συναδέλφους σε κινητοποίηση στο χώρο διεξαγωγής της ΓΣ ων μετόχων της Attica Bank, την Τετάρτη 8 Ιούλη Ακαδημίας & Ιπποκράτους. Στάση εργασίας 12 μέχρι τέλος της βάρδιας.

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΜΙΣΘΩΤΩΝ ΤΕΧΝΙΚΩΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

AddThis Smart Layers