Δευτέρα 23 Νοεμβρίου 2009

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΚΗΣ

Ανακοίνωση για τις απολύσεις.


Συνάδελφοι, Συναδέλφισσες,
Πρόσφατα, η διεύθυνση της εταιρείας προχώρησε στην απόλυση δυο συναδέλφων. Οι συνάδελφοι συνδικαλιστές του πλειοψηφικού συνδυασμού έμειναν αμέτοχοι στο γεγονός και δεν μπήκαν καν στον κόπο να το καταγγείλουν. Θυμίζουμε ότι τέτοιο καιρό πέρσι είχαν γίνει οι απολύσεις των συναδέλφων συμβασιούχων (μη ανανεώσεις συμβάσεων το λένε κάποιοι) και όλα αυτά με πρόσχημα την κρίση.
Όμως, αυτή δεν είναι η πραγματικότητα. Δε μειώνονται τα έξοδα απολύοντας εργαζόμενους!
Το εργατικό κόστος μιας σύγχρονης Χαλυβουργίας είναι ένα πολύ μικρό ποσοστό (δεν ξεπερνά το 15%) του συνολικού. Τεράστιο κόστος είναι αυτό της σαβούρας, της μπιγιέτας, της ηλεκτρικής ενέργειας κτλ. Μια λάθος αγορά μπιγιέτας ή σαβούρας μπορεί να κοστίσει όσο οι μισθοί όλων των εργαζόμενων για πολλά χρόνια, και σίγουρα δεν παίρνουμε εμείς αυτού του είδους τις αποφάσεις. Άλλοι φταίνε για τη κρίση.
Με τις απολύσεις η εταιρία δεν προστατεύεται από τη κρίση, χτυπά το Σωματείο μας!
Οι μονοί λόγοι τέτοιων απολύσεων αφορούν την δημιουργία κλίματος φόβου στις τάξεις του προσωπικού, ιδιαίτερα τώρα ενόψει των διεκδικήσεων για τη νέα χρονιά. Μια νέα χρονιά, η οποία σύμφωνα με την Παγκόσμια Ομοσπονδία Χάλυβα (μέλος της είναι και η Χαλυβουργική…κάτι θα έχει ακούσει…) θα φέρει παγκόσμια αύξηση της ζήτησης του χάλυβα της τάξης του 9,2% !
Παράλληλα, όπως ξέρουν καλύτερα οι παλιότεροι, ένα σύννεφο απελπισίας θα κάτσει πάνω στο εργοστάσιο μέχρι να υπογραφεί η συμφωνία της εταιρείας με το σωματείο, ενώ διάφοροι θα σπέρνουν φήμες και προβλέψεις δυσοίωνες για το εργασιακό μας μέλλον.
Αυτό το κλίμα θα αντιστραφεί!
Η πολλαπλή ενημέρωση, η καταγγελία τυχόν εκφοβισμών και η συσπείρωση γύρω από το Σωματείο μας, είναι η καλύτερη αντιμετώπιση τέτοιων καταστάσεων.
Η ηττοπάθεια, η αδιαφορία και η λογική που λέει ότι κάθε απόλυση αφορά μονό τον εκάστοτε απολυμένο, και αφού δεν ακουμπά εμάς δεν είναι πρόβλημα μας, είναι ό,τι χειρότερο για την ενότητα των εργαζομένων.
Υπάρχει και η αξιοπρέπεια και η συλλογική διεκδίκηση. Τα προβλήματα μας είναι κοινά και όλοι μαζί, με όπλο το Σωματείο μας θα τα αντιμετωπίσουμε και θα διεκδικήσουμε τα δικαιώματά μας.
Είναι γελασμένοι εάν νομίζουν ότι θα κατηγορούμε ή θα ανταγωνιζόμαστε τους συναδέλφους μας. Θέλουν να πηγαίνουμε στα γραφεία των στελεχών τους και να παρακαλάμε ο καθένας για τον εαυτό του.
Οι εργαζόμενοι δεν πρέπει απλά να αρκούνται στο ρόλο απλά να επικυρώνουν κατόπιν εορτής οποιαδήποτε συμφωνία της εταιρίας με το προεδρείο του Σωματείου μας αλλά πρέπει να συνδιαμορφωνουν το πλαίσιο των αιτημάτων έτσι ώστε αν χρειαστεί να το στηρίξουν !

· ΚΑΤΑΓΓΕΛΟΥΜΕ ΤΙΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ
· ΝΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΕΙ ΑΜΕΣΑ ΕΚΤΑΚΤΟ Δ.Σ. ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΠΟΥ ΝΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕΙ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΓΙΑ ΝΑ ΣΠΑΣΕΙ ΤΟ ΚΛΙΜΑ ΤΗΣ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΚΑΙ ΝΑ ΚΟΥΒΕΝΤΙΑΣΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ
· ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΑΡΟΧΕΣ ΣΤΗ ΝΕΑ ΣΥΜΦΩΝΙΑ

Reblog this post [with Zemanta]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

AddThis Smart Layers