Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου 2010

Διαμαρτυρηθείτε για την απόλυση του συναδέλφου μας.

προς τους συγγραφείς, επιμελητές, διορθωτές, μεταφραστές των εκδόσεων «ΑΓΡΑ»

Ανοιχτή επιστολή

Θα έχετε σίγουρα ενημερωθεί για την απόλυση του συναδέλφου μας Ντίνου Παλαιστίδη από τις εκδοτικό οίκο «ΑΓΡΑ» με τον οποίο συνεργάζεστε.  Ο συνάδελφος Ντίνος εργάζεται 17 χρόνια στο χώρο του βιβλίου. Αυτό που πάντα τον χαρακτήριζε ως εργαζόμενο ήταν η συνέπεια, η εργατικότητα, το ήθος, καθώς και την αγάπη του για το βιβλίο.   

Ο συνάδελφός μας από την πρώτη στιγμή που μπήκε στο χώρο του βιβλίου ανέπτυξε πλούσια συνδικαλιστική δράση για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων μας ως εργαζόμενοι, ενάντια σε αυθαιρεσίες εργοδοτών και απολύσεις εργαζομένων. Έχει συμβάλει αποφασιστικά στην ύπαρξη και τη δράση του Συλλόγου μας, ο οποίος αποτελεί μια καταξιωμένη συλλογικότητα όλων των βιβλιοϋπαλλήλων.  

Είναι ευρύτερα γνωστή η συμβολή του συναδέλφου Ντίνου στο να εντάξει ο Σύλλογός μας στον κύκλο των ενδιαφερόντων και των δραστηριοτήτων του τα ζητήματα του πολιτισμού, της πνευματικής αναζήτησης, της προώθησης του βιβλίου. 

Είναι πάρα πολλοί οι συνάδελφοι από τον κλάδο, παλαιότεροι και νεώτεροι, που τον έχουν γνωρίσει και ξέρουν τη στάση ζωής του.Νομίζουμε πως αντίστοιχη είναι και η δική σας εικόνα για το συνάδελφο Ντίνο, όσο τον έχετε γνωρίσει ως υπάλληλο στις εκδόσεις «ΑΓΡΑ», όπου δουλεύει εδώ και έξι χρόνια.

Ο συνάδελφος είχε μια εργασιακή διαφορά με την εταιρεία σχετικά με τα καθήκοντα και το φόρτο εργασίας που του είχε ανατεθεί. Προσέφυγε στην Επιθεώρηση Εργασίας (όπως είναι νόμιμο δικαίωμα κάθε εργαζόμενου) για να λύσει αυτή τη διαφορά, μιας και ο εργοδότης κος Πετσόπουλος αδιαφορούσε συστηματικά να συζητήσει και να αντιμετωπίσει το ζήτημα που ο συνάδελφος έθετε. Η Επιθεώρηση Εργασίας γνωμοδότησε θετικά για το αίτημά του. Τρεις μέρες μετά, του ανακοινώθηκε απόλυση για «αντισυμβατική και αντιδεοντολογική συμπεριφορά».  

Δε δεχόμαστε, τη λογική του κυρίου Πετσόπουλου, πως του έκανε χάρη να τον προσλάβει, μιας και δε θα τον έπαιρνε κανείς γιατί είναι συνδικαλιστής. Υπάρχουν άραγε «μαύρες λίστες» συνδικαλιστών;  Ο συνάδελφος προσφέρει στις εκδόσεις «ΑΓΡΑ» την εργασία του, για αυτή κρίνεται, για αυτή αμείβεται και όχι για το αν είναι «συνδικαλιστής – κακός δαίμονας». Από την εργασία του συναδέλφου, οι εκδόσεις «ΑΓΡΑ» πρέπει να είναι αρκετά ικανοποιημένες και σίγουρα είναι ωφελημένες.

Θεωρεί ο κύριος Πετσόπουλος πως τώρα διορθώνει το λάθος που έκανε το 2004, απολύοντας ένα συνδικαλιστή;    

Δε δεχόμαστε, τη λογική του κυρίου Πετσόπουλου, πως ο συνάδελφος δεν του κάνει γιατί είναι με το γράμμα του νόμου και των συλλογικών συμβάσεων.

Πιστεύει ο κύριος Πετσόπουλος πως οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας είναι διακοσμητικές; Οι συλλογικές συμβάσεις υπάρχουν για να εφαρμόζονται και όχι για να παραβιάζονται.

Δε δεχόμαστε τη λογική του κυρίου Πετσόπουλου και την απαίτησή του, «εδώ όλοι κάνουν τα πάντα».

Πιστεύουμε πως η άδικη, καταχρηστική και εκδικητική απόλυση του συναδέλφου δεν πρέπι να περάσει. Σας καλούμε να διαμαρτυρηθείτε και εσείς στις εκδόσεις ΑΓΡΑ και να συμπαρασταθείτε στον αγώνα μας για να ανακληθεί η απόλυση του συναδέλφου Ντίνου.

Μπορείτε να στείλετε μήνυμα διαμαρτυρίας στο info@agra.gr

Κοινοποιείστε μας τη διαμαρτυρία σας στο sylyp_vivliou@yahoo.gr 

4/2/2010 

Προς Σταύρο Πετσόπουλο: από Κρίτωνα Ηλιόπουλο, μεταφραστή βιβλίων των εκδόσεων ΑΓΡΑ

Αγαπητέ Σταύρο,
Με λύπησε και με προβλημάτισε το θέμα της απόλυσης του Ντίνου. Όπως ξέρεις με τον Ντίνο είμαστε πολύ φίλοι, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι οι απόψεις μας ταυτίζονται. Όμως στην προκειμένη περίπτωση, πιστεύω ότι η απόλυσή του είναι άδικη.
Ο Ντίνος είναι πολλά χρόνια συνδικαλιστής στον κλάδο, πάρα πολύ γνωστός για τη μαχητικότητά του, από τα ιδρυτικά στελέχη του σωματείου, από τους ανθρώπους που σίγουρα δημιουργούν αρκετά προβλήματα διεκδικώντας εργασιακές βελτιώσεις. Ταυτόχρονα όμως, πιστεύω πως πάντα κάνει σωστά τη δουλειά του, με συνέπεια και τιμιότητα, ακριβώς για να μπορεί να διεκδικεί βελτιώσεις.
Επιπλέον νομίζω ότι ο Ντίνος πρόσφερε στην ΑΓΡΑ αρκετά πράγματα και με την καθημερινή δουλειά του τόσα χρόνια, αλλά και με ιδέες ή προτάσεις.
Από την άλλη, έχω την εντύπωση πως δεν συνάδει με το ύφος των Εκδόσεων ΑΓΡΑ μια αδιάλλακτη απόλυση ενός γνωστού συνδικαλιστικού στελέχους του βιβλίου, γνωστού βιβλιόφιλου και βιβλιομανή. Δεν πρόκειται για μια τυχαία εκδοτική επιχείρηση, αυτό δείχνει η καλή φήμη που έχει η ΑΓΡΑ στον κύκλο των ανθρώπων που διαβάζουν και δουλεύουν στο βιβλίο, αλλά και η ίδια η παρουσία του Ντίνου ως συνδικαλιστή και υπαλλήλου της Αγρας τόσα χρόνια.
Θα ευχόμουν να ξεπεραστεί το πρόβλημα, να επανέλθει ο Ντίνος στη δουλειά και με έναν καλοπροαίρετο διάλογο να βρεθούν λύσεις για τα επίμαχα ζητήματα.
τους χαιρετισμούς μου
Κρίτων

 http://indy.gr/
Reblog this post [with Zemanta]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

AddThis Smart Layers