Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου 2013

Ας ανησυχήσουμε, επιτέλους! (με αφορμή το μαχαίρωμα του μαθητή στο 3ο Λύκειο Π. Φαλήρου)

Μια παλιά, γνωστή ρήση λέει: «για να εξαπλωθεί το κακό, το μόνο που χρειάζεται είναι η απραξία των καλών ανθρώπων».
Την περασμένη Δευτέρα, στις 28 Γενάρη, όπως ασφαλώς θα μάθατε, το «κακό» μπήκε πλέον «μέσα στο σπίτι μας» και προσπάθησε να σκοτώσει το παιδί μας. Νομίζαμε πως θα σταματήσει, επειδή κάναμε πως δεν το βλέπαμε όταν χτυπούσε ξένους, φτωχούς, ανήμπορους, σε όλη την Αθήνα, ακόμα και δίπλα μας, εδώ στην ασφαλή, προνομιούχα γειτονιά μας.
Το συγκεκριμένο «κακό», έχει όνομα, έχει χρώμα. Είναι ο φασισμός και ο νέο-ναζισμός. Όσο εμείς κλείνουμε τα μάτια και τα αυτιά μας, τόσο του δίνουμε χώρο να προχωρήσει και να δηλητηριάζει τις ζωές μας.

Όσο φοβόμαστε να τον κατονομάσουμε και να τον αποκαλύψουμε, όσο μένουμε απαθείς, τόσο βρίσκει υπόγειους δρόμους και προσεγγίζει τα παιδιά μας φορώντας τη μάσκα του πατριωτικού εθνικισμού, της μαγκιάς και της δύναμης, την επιβολή -δήθεν- του νόμου και της τάξης. Πίσω όμως από τη βιτρίνα αυτή, κρύβεται η μισαλλοδοξία, ο φόβος για κάθε τι διαφορετικό, η τυφλή βία και η μανία εξόντωσης του «άλλου». Κι αυτός ο άλλος, ήταν χτες ο ξένος, ο μετανάστης, σήμερα είναι ο μαθητής, ο απεργός, ο άνεργος, κι αύριο θα είναι ο κάθε δημοκρατικός πολίτης που έχει αντίθετη άποψη, που ντύνεται ή συμπεριφέρεται με τρόπο που δεν τους αρέσει, ή απλώς δεν συντάσσεται μαζί τους.
Πρέπει όλοι να αναγνωρίσουμε την ευθύνη μας. Εμείς το θρέψαμε το τέρας αυτό, με πολλούς τρόπους. Με την αδιαφορία μας, την απομάκρυνσή μας από τα παιδιά μας, την αποξένωση, την αποδοχή ή την υιοθέτηση ευτελών προτύπων, την απαξίωση της παιδείας και της κουλτούρας, την παραίτηση από μια ουσιαστική ενασχόληση με τα κοινά, την απομάκρυνσή μας από τις αληθινές, πανανθρώπινες αξίες.
Έχουμε ήδη κοιμηθεί αρκετά, είναι καιρός να ξυπνήσουμε και να δράσουμε. Αν δεν μπούμε εμείς, οι δημοκρατικοί πολίτες, εμπόδιο σε αυτή την επέλαση των βαρβάρων, δεν πρόκειται να σταματήσουν από μόνοι τους.
Σας καλούμε όλους, να «ανησυχήσουμε» μαζί όσο είναι ακόμα καιρός, να βρεθούμε και να συζητήσουμε ανοιχτά για το πρόβλημα. Κι όχι μόνο για αυτό, αλλά και για όλα τα προβλήματα που έφερε στην επιφάνεια η τωρινή οικονομική κρίση, προβλήματα που κουκουλώναμε όλοι μας προσεκτικά όσο ζούσαμε τις μέρες της ψεύτικης -όπως αποδείχτηκε- ευημερίας.
Σας καλούμε να αρχίσουμε επιτέλους να γνωριζόμαστε, να μιλάμε πάλι μεταξύ μας για αυτά που πραγματικά αξίζουν και ομορφαίνουν τη ζωή, να βγούμε στις πλατείες και τα -λιγοστά- πάρκα της γειτονιάς μας και να τα πάρουμε πίσω από αυτούς που καταστρέφουν τις ζωές μας και σκορπάνε το φόβο.
«Ανήσυχοι Γονείς» Π. Φαλήρου-Νέας Σμύρνης
Επικοινωνήστε μαζί μας στο mail: anisixoigoneis@gmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

AddThis Smart Layers