ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΕΣ!



Παρακολουθήστε την εξέλιξη των γεγονότων σε συνεχή ροή: καινούργια βίντεο θα μπαίνουν στην πορεία της ροής, ενώ καινούργιες φωτογραφίες προστίθενται συνεχώς στο slideshow στο τέλος της σελίδας.
12.13 Ταμπουρωμένος πίσω από τα ΜΑΤ και τις ειδικές δυνάμεις του Λιμενικού, ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Κ. Μουσουρούλης αρνήθηκε να επιτρέψει στη μαζική λαϊκή διαδήλωση να προσεγγίσει το υπουργείο και τελείως προσχηματικά, σε συνθήκες επιστράτευσης και αποκλεισμού των χιλιάδων εργαζομένων μέσα στο λιμάνι, προσφέρθηκε τάχα για "διάλογο" με αντιπροσωπεία. Το γεγονός αυτό καταγγέλθηκε από τα ναυτεργατικά σωματεία. Από την ντουντούκα, ο Σ.Τσιμπόγλου, πρόεδρος της ΠΕΜΕΝ σημείωσε πως αυτός είναι ένας "διάλογος"-παρωδία, τον οποίον οι ναυτεργάτες θεωρούν απαράδεκτο. Τόνισε η στάση αυτή αποδεικνύει το αδιέξοδο της κυβέρνησης και του υπουργού που οχυρωμένοι πίσω από τα ΜΑΤ και την καταστολή προσπαθεί να αντιμετωπίσει τους εργαζόμενους. Μετά από αυτές τις καταγγελίες, η μαζική πορεία, μαχητικά και συγκροτημένα κατευθύνθηκε εκ νέου προς τον σταθμό του Ηλεκτρικού. 11.44 Η μαζική πορεία έχει φτάσει στα λίγες εκατοντάδες μέτρα από το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, ωστόσο ισχυρές δυνάμεις καταστολής, διμοιρίες των ΜΑΤ και κλούβες που έχουν ζώσει το λιμάνι κόβουν το δρόμο στους διαδηλωτές και δεν τους επιτρέπουν να προσεγγίσουν το υπουργείο. Σε εξέλιξη βρίκονται διαπραγματεύσεις των απεργών, προκειμένου να επιτραπεί σε ολόκληρη την πορεία να πάει στο ΥΕΝ, καθώς και σε μία αντιπροσωπεία των ναυτεργατών να ανέβει σε αυτό για να επιδώσει το ψήφισμά τους. Δείτε ΒΙΝΤΕΟ από την πορεία προς το υπουργείο
11.21 Ξεκίνησε η πορεία προς το υπουργείο. Στην κεφαλή της μαζικότατης διαδήλωσης οι απεργοί ναυτεργάτες, το πανό των ταξικών ναυτεργατικών σωματείων. Στην πορεία συμμετέχει και η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα.  
11.14 Ολοκληρώθηκαν οι ομιλίες στην απεργιακή συγκέντρωση. Οι χιλιάδες συγκεντρωμένοι που έχουν γεμίσει το λιμάνι ετοιμάζονται να κατευθυνθούν με πορεία προς το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας.  
11.00 Από το βήμα της απεργιακής συγκέντρωσης, ο Σ.Τσιμπόγλου, πρόεδρος της ΠΕΜΕΝ σημείωσε μεταξύ άλλων: "Οι εφοπλιστές θέλουν τους εργάτες χωρίς δικαιώματα. Πάνω από το 70% των ναυτεργατών είναι έως και 7 μήνες απλήρωτοι. Και έρχεται η επαίσχυντη κυβέρνηση αυτούς τους εργάτες να τους επιστρατεύσει ... Οι ναυτεργάτες δεν αποτελούμε κάποια ειδική κατηγορία, κάποια εξαίρεση. Παντού όπου δουλεύει ο εργάτης έχει από πάνω του την μπότα του κεφαλαιοκράτη ... Ούτε να υποχωρήσουμε μπορούμε, ούτε μας επιτρέπεται. Αποφασίσαμε σήμερα απεργία για τη μέρα που θα κατατεθεί το νομοσχέδιο". 10.50 Η μάχη της απεργίας συνεχίζεται και στο λιμάνι του Λαυρίου, με τις ταξικές δυνάμεις να δίνουν τη μάχη για την περιφρούρησή της, από τα χαράματα, στους καταπέλτες των πλοίων.  
10.47 Ενώ το λιμάνι του Πειραιά έχει κατακλυστεί από χιλιάδες εργαζομένων, λαού και νεολαίας, ξεκίνησε πριν λίγα λεπτά η απεργιακή συγκέντρωση των ναυτεργατών στον Άγιο Διονύση, με ομιλίες εκπροσώπων των ναυτεργατικών σωματείων. Αυτήν την ώρα στο βήμα της συγκέντρωσης βρίσκεται ο Σάββας Τσιμπόγλου, πρόεδρος της ΠΕΜΕΝ.
10.30 Σε δήλωση της από τη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στο λιμάνι, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα σημείωσε:
“Ο αγώνας των ναυτεργατών και όλων των εργαζομένων πρέπει να βρει το σωστό στόχο. Το πιστόλι στον κρόταφο των ναυτεργατών το έβαλε η κυβέρνηση, αλλά τις σφαίρες τις εδωσαν οι εφοπλιστές, οι μεγαλοξενοδόχοι, οι ιδιοκτήτες των μεγαλων τουριστικών επιχειρήσεων. Να γιατί το ΚΚΕ μιλάει για αγώνα ταξικό και κοινωνική συμμαχία. Όλες οι άλλες εκδοχές είναι άσφαιρα πυρά.”
Ερωτηθείσα για τις δύο πολιτικές επιστρατεύσεις (εργαζόμενων σε Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και ναυτεργατών) σε σύντομο χρονικό διάστημα, η Αλ.Παπαρήγα σημείωσε:
“Η απάντηση πρέπει να είναι η επιστράτευση του λαού για να ανατρέψει αυτή την πολιτική, όχι μόνο την κυβερνηση, αλλά πρέπει να βάλει στο στόχαστρο την τάξη που εξοπλίζει την εκάστοτε κυβέρνηση και της καθορίζει πότε θα επιστρατεύσει, πότε με το καρότο, πότε με το μαστίγιο, μόνο που τώρα είναι μόνο με το μαστίγιο”.
09.58 Διασχίζοντας το λιμάνι και πραγματικά γεμίζοντας το οδόστρωμα στο εσωτερικό του, καθώς προχωρούσε και έφτανε στην πλήρη ανάπτυξή της, η ιδιαίτερα μαζική πορεία του ΠΑΜΕ έφτασε στον Άγιο Διονύση (στα "κρητικά"), όπου και έγινε δεκτή με χειροκροτήματα από τις απεργιακές φρουρές που παρέμεναν στο σημείο. Δείτε ΒΙΝΤΕΟ από την πορεία του ΠΑΜΕ στο λιμάνι  
09.48 Η πορεία του ΠΑΜΕ έχει ξεκινήσει μέσα στο λιμάνι και κατευθύνεται με συνθήματα και μαχητικότητα προς την πύλη Ε3 (Άγιος Διονύσης) όπου βρίσκονται συγκεντρωμένες οι δυνάμεις περιφρούρησης των ναυτεργατικών σωματείων και όπου θα πραγματοποιηθεί η απεργιακή συγκέντρωση.
09.40 Στο χώρο της συγκέντρωσης παρευρίσκεται η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα.
09.33 Η προσυγκέντρωση του ΠΑΜΕ έχει μπει ήδη στο λιμάνι, ακριβώς απέναντι από τον σταθμό του Ηλεκτρικού. Στην κεφαλή της πορείας που έχει συγκροτηθεί βρίσκεται το πανό του Συνδικάτου Μετάλλου Αθήνας "Ο Προμηθέας", με σύνθημα: "Με ρόπαλα και ΜΑΤ χτυπάτε τους εργάτες, και στα αφεντικά κάνετε τις πλάτες".
09.25 Η πλατεία μπροστά από τον Ηλεκτρικό έχει γεμίσει με κόσμο που συμμετέχει στην προσυγκέντρωση του ΠΑΜΕ, εκφράζοντας την αλληλεγγύη του στον αγώνα των ναυτεργατών και δίνοντας την απάντησή του στην πολιτική και τον αυταρχισμό της συγκυβέρνησης.
09.15 Σε λίγη ώρα η προσυγκέντρωση του ΠΑΜΕ στο σταθμό του Ηλεκτρικού στον Πειραιά. Ήδη στο χώρο συγκεντρώνεται κόσμος, από όλους τους κλάδους, από ταξικές Ομοσπονδίες και Συνδικάτα, Λαϊκές Επιτροπές, μαζικούς φορείς.
08.55 Ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Κ. Μουσουρούλης γυρνώντας από κανάλι σε κανάλι "καμαρώνει" για το ότι "έχει ξεκινήσει κανονικά η συγκοινωνία στα περισσότερα λιμάνια", όταν την ίδια στιγμή στο λιμάνι του Πειραιά, με τη συγκυβέρνηση να βάζει εκβιαστικά το πιστόλι στον κρόταφο των εργαζομένων, με ΜΑΤ και κλούβες παντού και μέσα σε απίστευτο κλίμα τρομοκρατίας, φορτώνεται με το ζόρι το "Μπλου Σταρ Πάρος" στην πύλη Ε1.
08.34 Μιλώντας νωρίτερα στον τηλεοπτικό "ΣΚΑΪ", ο Σάββας Τσιμπόγλου, πρόεδρος της ΠΕΜΕΝ, τόνισε ότι ο αγώνας των ναυτεργατών συνεχίζεται, με την παναττική απεργία, την απεργιακή συγκέντρωση και την πορεία στο ΥΕΝ σήμερα, αλλά και με την απόφαση για νέα απεργία την ημέρα κατάθεσης του νομοσχεδίου στη Βουλή και στις 20/2. Σημείωσε χαρακτηριστικά: "Έχουμε κάνει 31 απεργίες σε καθεστώς πολιτικής επιστράτευσης. Έχουμε συγκρουστεί με αυτήν την πολιτική και τις δυνάμεις καταστολής ούτε μία ούτε δύο φορές". Δείτε ΕΔΩ το ΒΙΝΤΕΟ
08.15 Με την ανακοίνωση της πολιτικής επιστράτευσης στα καράβια σήμανε ταυτόχρονα συναγερμός σε όλοκληρη την εργατική τάξη, σε όλους τους εργαζόμενους. Σε όλη την ηπειρωτική χώρα, στα νησιά, σε χρόνο μηδέν εκδηλώθηκε ένα τεράστιο κύμα αλληλεγγύης. Υπενθυμίζουμε ότι πέρα από την 24ωρη απεργία στην Αττική, απεργία έχουν προκηρύξει για σήμερα και τα Εργατικά Κέντρα Ιωαννίνων, Λευκάδας-Βόνιτσας, Άρτας, Αγρινίου, Κεφαλονιάς, Λέσβου, ενώ συγκεντρώσεις θα πραγματοποιηθούν και σε Λαύριο, Ζάκυνθος, Ηγουμενίτσα, Σάμο και Λάρισα.
 07.47 Προς λύπη των παρουσιαστών του ΣΚΑΪ που απο το πρωί κραυγάζουν ότι έσπασε η απεργία, ο μέχρι τώρα απολογισμός της επιχείρησης Λιμενικού και Αστυνομίας έχει δόσει πενιχρά αποτελέσματα: Ενα πλοίο όλο κι όλο φόρτωσε απο την πύλη Ε2, υπό την προστασία ισχυρής αστυνομικής δύναμης κι άλλο ένα ελπίζουν ότι θα φορτωθεί την επόμενη ώρα. Μ' αυτόν τον ρυθμό ίσως μέχρι το μεσημέρι να έχουν φορτωθεί και τα άλλα δύο πλοία που περιμένουν στη ράδα έξω απο το λιμάνι. Στο μεταξύ στην πύλη Ε3 συνεχίζεται η προσέλευση απεργών, ενώ για τις 9.30 έχει οριστεί η προσυγκέντρωση των δυνάμεων του ΠΑΜΕ στον Ηλεκτρικό. Στις 10 θα γίνει η κεντρική απεργιακή συγκέντρωση στον Άγιο Διονύσιο, απ'όπου και θα ξεκινήσει πορεία προς το υπουργείο Ναυτιλίας.
07.28 Μετά απο έκτακτη συνεδρίασή της ΕΕ της ΠΝΟ με δηλώσεις τους οι συνδικαλιστές σημείωσαν ότι παρά την αστυνομοκρατία στο λιμάνι η απεργία δεν έσπασε. Στα τέσσερα πλοία του Βγενόπουλου που σήκωσαν κάβο και βγήκαν στη ράδα του λιμανιού αυτό συνέβη κυριολεκτικά με το πιστόλι στον κρόταφο των απεργών. Η κινητοποίηση συνεχίζεται κανονικά στα πλαίσια και της παναττικής απεργίας που έχει κηρύξει η ΓΣΕΕ. Η ΕΕ της ΠΝΟ αποφάσισε επίσης να κηρύξει νέα απεργία για την ημέρα που θα κατατεθεί το νομοσχέδιο στη Βουλή, ενώ πήρε απόφαση για συμμετοχή και στην πανελλαδική πανεργατική απεργία στις 20 Φλεβάρη. Για σήμερα είναι προγραμματισμένη κεντρική απεργιακή συγκέντρωση στις 10 το πρωί στον Άγιο Διονύση (στα "κρητικά") και μετά πορεία στο υπουργείο Ναυτιλίας.
07.11 Λεπτό με λεπτό που περνάει μεγαλώνει η αλληλεγγύη στον αγώνα των ναυτεργατών, όλο και περισσότερος κόσμος συγκεντρώνεται στο λιμάνι.
06.28 Κομφούζιο επικρατεί αυτήν την ώρα στο εσωτερικό του λιμανιού καθώς δυνάμεις του Λιμενικού με την συνδρομή των ΜΑΤ προσπαθούν να φορτώσουν ένα απο τα "Μπλού Σταρ" στο χώρο της πύλης Ε2, της μοναδικής πύλης που κρατιέται ανοιχτή αυτήν την ώρα.
06.06 Εκατοντάδες εργαζόμενοι απο διάφορους κλάδους καταφτάνουν στο λιμάνι του Πειραιά για να εκφράσουν έμπρακτα την αλληλεγγύη τους στους ναυτεργάτες.
05.49 Οσο περνά η ώρα γίνεται καθαρό το κυβερνητικό σχέδιο: Το Λιμενικό έχει δημιουργήσει μια "υγειονομική ζώνη" στην πύλη Ε1 (δηλαδή εκεί που είναι το υπουργείο Ναυτιλίας) κυκλώνοντας τον χώρο με διμοιρίες των ΜΑΤ. Σε κείνο το σημείο η τροχαία κατευθύνει απο εξωτερικούς δρόμους του λιμανιού νταλίκες με σκοπό να φορτωθούν στο πλοίο που μπόρεσαν να σπάσουν την απεργία.
05.35  Ρόλο "καβοδέτη" (αυτός που λύνει τον κάβο) ανέλαβε ο Λιμενάρχης Πειραιά για λογαριασμό του Βγενόπουλου, ξυπνώντας μνήμες απο την εποχή που ο εφοπλιστής Αγούδημος διέτασσε και οι λιμενικοί εκτελούσαν τις διαταγές του.
 05.30 Με δήλωσή του απο το λιμάνι του Πειραιά ο Γιώργος Τούσσας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και ευρωβουλευτής κατάγγειλε ότι οι απεργοί ναυτεργάτες εξαναγκάζονται να κινήσουν τα πλοία με το πιστόλι στον κρόταφο. Τόνισε ότι οι αγώνες δεν θα σταματήσουν και κάλεσε την κυβέρνηση έστω και τώρα να αποσύρει το νομοσχέδιο απο τη Βουλή. Δείτε ΕΔΩ το ΒΙΝΤΕΟ
05.12 Η κρατική καταστολή σε νέους ρόλους: Για να μπορέσουν να σπάσουν την απεργία στο "Μπλου Σταρ 1" στην Ε3 πύλη έκοψαν τον τελευταίο κάβο που κρατούσε το πλοίο δεμένο στο λιμάνι.  
04.53  Στην Ε6 πύλη του λιμανιού (απέναντι απο τον Ηλεκτρικό) δυνάμεις των ΜΑΤ ανέβηκαν σ' ένα απο τα πλοία της "Μπλου Στάρ" για να ενισχύσουν την διαταγή της εταιρίας για άμεσο απόπλου του πλοίου ξέφορτο. Κάτω απο την αφόρητη πίεση που ασκήθηκε το πλήρωμα μετακίνησε το πλοίο στη ράδα του λιμανιού (έξω απο το λιμάνι) όπου και παραμένει. Ένα άλλο πλοίο απο τον ίδιο χώρο πρόσδεσης μετακινήθηκε στην Ε1 πύλη (στο χώρο έξω απο το υπουργείο Ναυτιλίας).
04.30 Στα "κρητικά", δηλαδή στο χώρο της πύλης Ε3, απέναντι απο τον Αγ. Διονύση, επικεντρώνεται προς το παρόν η αντιπαράθεση. Η προσπάθεια της κυβέρνησης να σπάσει με κάθε τρόπο την απεργία οδηγεί σε τραγελαφικές καταστάσεις. Αυτήν την ώρα ο Λιμενάρχης Πειραιά "εκπαιδεύει" άνδρες των ΜΑΤ στο λύσιμο κάβων. Η "πρακτική άσκηση" γίνεται στους κάβους του "Μπλου Σταρ 1" με κίνδυνο να δημιουργηθεί μια εξαιρετικά επικίνδυνη κατάσταση. Η κυβέρνηση αναλαμβάνει τεράστιες ευθύνες για κάθε εξέλιξη απο δώ και πέρα. Στο χώρο συγκεντρώνονται διαρκώς όλο και περισσότεροι απεργοί.
04.18 Μονάδα καταστολής του Λιμενικού και διμοιρία των ΜΑΤ έχουν δημιουργήσει κλοιό γύρω απο την περιφρούρηση του "Μπλου Σταρ 1", το πλήρωμα του οποίου έχει ανεβάσει τον καταπέλτη και αρνείται να αποπλεύσει, δηλώνοντας ότι απεργεί. Στην Ε2 πύλη η περιφρούρηση παραμένει στη θέση της έξω απο το πλοίο "Ελευθέριος Βενιζέλος". Δείτε ΕΔΩ βίντεο από την περιφρούρηση της απεργίας Σε ζωντανή σύνδεση με το λιμάνι το ραδιόφωνο του "902" μεταδίδει άμεσα τα γεγονότα.
04.13 Ο ίδιος ο Λιμενάρχης Πειραιά επιχειρεί αυτή τη στιγμή να "λύσει" τους κάβους στο "Μπλου Σταρ 1" με κίνδυνο να δημιουργηθεί σοβαρό ατύχημα στο λιμάνι, καθώς οι ναυτεργάτες του πλοίου απεργούν και αν λύθεί το πλοίο θα βρεθεί έρμαιο στη μέση του λιμανιού. Διμοιρίες των ΜΑΤ έχουν περικυκλώσει την περιφρούρηση του πλοίου.
04.08 Με κινητοποίηση 150 πάνοπλων ανδρών των ΜΑΤ η κυβέρνηση επιχειρεί αυτήν την ώρα να σπάσει την απεργία των ναυτεργατών στην πύλη Ε3 απέναντι απο τον Αγ. Διονύση