Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2013

Συντονισμός μαζικών φορέων και διαδήλωση ενάντια στην κυβέρνηση και το φασισμό

Φωτογραφία: mao.gr
Την αρχή της προσπάθειας για την οργάνωση λαϊκών κινητοποιήσεων με δημοκρατικό αντικυβερνητικό και αντιφασιστικό μήνυμα, για τα δημοκρατικά δικαιώματα και τις ελευθερίες της εποχής μας, σήμανε η σημερινή συνέντευξη τύπου που οργάνωσε η ΚΕΔΔΕ στην ΕΣΗΕΑ και στην οποία πήραν μέρος: Ο Γιάννης Μαΐστρος από το Δίκτυο Πανεπιστημιακών, ο Γιάννης Ραχιώτης από την Εναλλακτική Παρέμβαση Δικηγόρων Αθήνας, ο Πέτρος Κωνσταντίνου από την Κίνηση Ενωμένοι Ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή, ο Γιώργος Παυλόπουλος, μέλος της ΕΣΗΕΑ από την Πρωτοβουλία για την Ανατροπή.
Συντόνισε ο Κώστας Μάρκου και την εισήγηση της ΚΕΔΔΕ παρουσίασε η Αγγελική Χρονοπούλου.

Οι εισηγητές φώτισαν πολύ σημαντικές πτυχές του «κοινωνικού και πολιτικού φασισμού που προωθεί η κυβέρνηση», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γιάννης Ραχιώτης ο οποίος τόνισε ότι σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να ενταχθεί στο ποινικό δίκαιο η δίωξη του φρονήματος, με αφορμή την αντιμετώπιση της Χρυσής Αυγής, αλλά αντίθετα πρέπει να δικαστούν για συγκεκριμένα εγκλήματα οι φυσικοί και ηθικοί αυτουργοί. Την κατάσταση που αντιμετωπίζει η πανεπιστημιακή κοινότητα περιέγραψε αναλυτικά ο Γιάννης Μαΐστρος επιμένοντας στις επεμβάσεις της αστυνομίας στα ΑΕΙ της χώρας και στις διώξεις που ασκούνται εναντίον πανεπιστημιακών. Ο Γιώργος Παυλόπουλος στάθηκε στο πρόβλημα της ενημέρωσης επιμένοντας στη σημασία του αγώνα των εργαζομένων της ΕΡΤ και πρότεινε τη δημιουργία ενός Παρατηρητηρίου Παραβιάσεων Δημοκρατικών Δικαιωμάτων ως αντίβαρο στην πληθώρα πληροφοριών που κυκλοφορούν και χάνονται καθημερινά. Ο Πέτρος Κωνσταντίνου μίλησε για τις διώξεις που επιχειρεί να ασκήσει το κράτος προκειμένου να φιμώσει την ΚΕΕΡΦΑ και για την πίεση που μπορεί να ασκήσει το κίνημα για να δικαστούν οι ένοχοι για τις δολοφονίες μεταναστών και να αποκαλυφθεί ο ρόλος της Χρυσής Αυγής.
Η πρόταση της ΚΕΔΔΕ είναι να προχωρήσει ο συντονισμός μαζικών φορέων και κινήσεων του λαϊκού κινήματος με πρώτο στόχο μια καλά οργανωμένη αντικυβερνητική και αντιφασιστική διαδήλωση στην Αθήνα για την ελευθερία και τα δημοκρατικά δικαιώματα του αγωνιζόμενου λαού.
Ανακοινώθηκε επίσης η εκδήλωση που θα πραγματοποιήσει η ΚΕΔΔΕ την επόμενη εβδομάδα με τίτλο: «Το μνημονιακό τόξο, το φασιστικό βέλος και οι λαϊκές ελευθερίες στην εποχή μας» στην οποία συμμετέχουν οι: Κώστας Αρβανίτης, Μανόλης Αρκολάκης, Δημήτρης Καλτσώνης, Γιώργος Κασιμάτης, Γιώργος Κατρούγκαλος. Η εκδήλωση είναι την Τρίτη 22 Οκτωβρίου στην αίθουσα του πρώτου ορόφου στην ΕΣΗΕΑ στις 6 μ.μ.
Η ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΤΗΣ ΚΕΔΔΕ ΣΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ
1. Η ΚΕΔΔΕ εκτιμά ότι από τη «θεωρία των δύο άκρων» περάσαμε με ΕΠΙΛΟΓΗ της κυβέρνησης ΝΔ – ΠΑΣΟΚ στην ΕΦΑΡΜΟΓΗ του «δόγματος των δύο άκρων». Αποκαλύπτεται πλέον ΜΕ ΠΡΑΞΕΙΣ, ότι για την κυβέρνηση, το «άλλο άκρο» από αυτό της εγκληματικής νεοναζιστικής βίας της «Χρυσής Αυγής», δεν είναι κάποιοι «αριστεροί εξτρεμιστές της άνομης βίας» όπως λέει, αλλά η κοινωνική πλειοψηφία, ο ίδιος ο αγωνιζόμενος λαός και οι εργαζόμενοι, οι αγώνες, το κίνημά τους, οι μαζικές οργανώσεις και τα αντιπολιτευόμενα στα μνημόνια και την πολιτική της, κόμματα και δυνάμεις. Η εφαρμογή αυτού του δόγματος, εκτιμούμε ότι συνιστά έναν μεγάλο κίνδυνο για τις λαϊκές ελευθερίες και τα δημοκρατικά δικαιώματα. Και αυτό το τονίζει η ΚΕΔΔΕ.
Θα αναφέρω τρία παραδείγματα για να καταδείξω την κυβερνητική κατεύθυνση εναντίον του λαού και της ελευθερίας του να αγωνίζεται για το μισθό, τη σύνταξη, την παιδεία, την υγεία και το περιβάλλον:
- Στις «Σκουριές», όσοι αγωνίζονται για το δικαίωμα στη ζωή και σε ένα καθαρό περιβάλλον, «τυλίγονται σε μια κόλλα χαρτί», κατά το κοινώς λεγόμενο, με τις ίδιες κατηγορίες για «σύσταση εγκληματικής οργάνωσης» με τους δολοφόνους της «Χρυσής Αυγής».
- Μαθητές, όπως στη Λαμία, διοικητικοί υπάλληλοι και πανεπιστημιακοί συλλαμβάνονται και σέρνονται στα δικαστήρια ή απειλούνται ότι θα συλληφθούν ή ότι θα απολυθούν επειδή αγωνίζονται για μια καλύτερη, δημόσια και δωρεάν παιδεία.
- Δημοσιεύματα σε εφημερίδες, καταγγέλουν σχεδιασμένες «προβοκάτσιες» της κυβέρνησης και των κρατικών μηχανισμών εναντίον κομμάτων, πολιτικών δυνάμεων και μαζικών οργανώσεων που στηρίζουν τους κοινωνικούς αγώνες, συνδέοντας τες με διάφορες εγκληματικές πράξεις, όπως της Μαρφίν, εμπρησμών σε καταστήματα.
2. Αυτές οι ΠΡΑΞΕΙΣ ΥΛΟΠΟΙΟΥΝ μια ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΓΡΑΜΜΗ την οποία έδωσε από την Αμερική, με την ευκαιρία  της εκεί επίσκεψής του, στις 2-10-2013 ο Σαμαράς μιλώντας στην Ουάσινγκτον σε εκδήλωση στο Peterson Institute for International Economics σε συνεργασία με το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, απευθυνόμενος σε οικονομικούς, επιχειρηματικούς και πολιτικούς παράγοντες. Αυτολεξεί δήλωσε: “Έχουμε αφενός την περίπτωση της «Χρυσής Αυγής» και αφετέρου μια ακραία αντιπολίτευση που λέει ότι πρέπει να βγούμε από το ΝΑΤΟ, από το ευρώ, από την Ευρώπη [ΕΕ]. Αυτό θα ήταν πολύ επιζήμιο για την ελληνική υπόθεση”.
Η κυβέρνηση και η τρόικα, δηλαδή, ηΕυρωπαϊκή Ένωση, Ευρωπαϊκή Kεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο  προκειμένου να περάσουν, όχι μόνο τα παλιά, αλλά και έναν νέο γύρο μέτρων κατά της εργασίας και της λαϊκής πλειοψηφίας, με ή χωρίς νέο μνημόνιο, έχουν δρομολογήσει μια «στρατηγική της έντασης» κατά του λαϊκού κινήματος, μια στρατηγική που «ήρθε  για να μείνει», μια στρατηγική για ένα βαθύ χτύπημα έως και κατάργηση θεμελιωδών δημοκρατικών δικαιωμάτων και λαϊκών ελευθεριών. Με δυο λόγια στοχεύουν να οικοδομήσουν ένα μόνιμο καθεστώς έκτακτης ανάγκης, ένα σύγχρονο δηλαδή κοινοβουλευτικό ολοκληρωτισμό.
3.  Ενάντια σε αυτόν τον κίνδυνο, η ΚΕΔΔΕ, μαζί με τις άλλες κινήσεις που συμμετέχουν στη συνέντευξη, ως ενεργητική δύναμη συσπείρωσης και συντονισμού, ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ σε αντίστοιχες κινήσεις, σωματεία, συνδικάτα, αντιφασιστικές  συλλογικότητες, μαζικούς φορείς, προσωπικότητες, την απο κοινού διοργάνωση μιας μεγάλης και ενωτικής αντικυβερνητικής, δημοκρατικής και αντιφασιστικής διαδήλωσης του μαζικού κινήματος υπέρ των λαϊκών ελευθεριών,  στην Αθήνα, και σε χρόνο που θα συναποφασίσουμε. Και μέσα από αυτή τη διαδήλωση, να συμβάλλουμε στη δημιουργία ενός μόνιμου κοινωνικού μετώπου για τις λαϊκές ελευθερίες και τα δημοκρατικά δικαιώματα.
Εδώ είναι η κατάλληλη στιγμή να ξεκαθαρίσουμε πως η πρωτοβουλία μας δεν έχει ως κίνητρο το φόβο πολύ δε περισσότερο δεν έχει ως κίνητρο τον πανικό.  Αντίθετα, έχουμε την βαθιά πεποίθηση πως ένα ενωμένο, συνειδητό και οργανωμένο λαϊκό κίνημα ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΠΑΣΕΙ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΚΑΙ ΝΕΟΦΑΣΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΙΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΕΣ. Σ’ αυτή την κατεύθυνση θα δουλέψουμε ως ΚΕΔΔΕ για ένα πλαίσιο επιθετικών διεκδικήσεων για τα πολιτικά και δημοκρατικά δικαιώματα των εργαζομένων και του λαού μας. Αφενός για να αναδείξουμε τις κατακτήσεις που χρειάζονται στην εποχή μας και αφετέρου αυτές τις κατακτήσεις να τις επιβάλλει με τον αγώνα του το μαζικό κίνημα. Για μια ανάταση της δημοκρατίας που  θα ανήκει στον εργαζόμενο λαό
Για αυτό, το λαϊκό κίνημα δεν πρέπει να ενσωματωθεί στο «συνταγματικό τόξο» όπως το καλούν. Γιατί δεν πρόκειται καν για ένα Σύνταγμα έστω όπως αυτό το λειψό που είχαμε, ΑΛΛΑ για το Σύνταγμα των αγορών, των μνημονίων, των δανειστών και της ληστρικής εκμετάλλευσης ανθρώπων και φύσης.
4.  Κλείνοντας και για το τέλος θα κρατήσω μόνο μια δήλωση. Δεν θα καταδικάσουμε τη βία «από οπουδήποτε και αν προέρχεται», όπως μας καλούν οι ιεροεξεταστές των καναλιών. Δεν θα καταδικάσουμε τον Κολοκοτρώνη για το «φωτιά και τσεκούρι στους προσκυνημένους». Δεν θα καταδικάσουμε, ούτε θα εξισώσουμε τους κομμουνιστές, σοσιαλιστές και δημοκράτες που αγωνίστηκαν ενάντια στο φασισμό, όπως πρόσφατα έσπευσε να τους εξισώσει το Ευρωπαϊκό «Κοινοβούλιο». Δεν θα καταδικάσουμε την αντίσταση των κατοίκων των «Σκουριών». Γιατί αυτό που καταγγέλλουν η κυβέρνηση και τα τηλεδικεία ως «εξτρεμιστική εγκληματική βία και τρομοκρατία» δεν είναι τίποτε άλλο από τη ΝΟΜΙΜΗ ΑΥΤΟΑΜΥΝΑ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΗ ΒΙΑ  ΤΩΝ  ΑΛΛΩΝ ΤΑΓΜΑΤΩΝ ΕΦΟΔΟΥ. Των Ταγμάτων Εφόδου του Δένδια, του Σαμαρά και του Βενιζέλου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

AddThis Smart Layers