Δευτέρα 19 Μαΐου 2008

Αυτές οι εκλογές δεν θα γίνουν

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ της
Ενιαίας Ανεξάρτητης Αριστερής Κίνησης
Αυτές οι εκλογές δεν θα γίνουν
Φυσικά αναφερόμαστε στις επικείμενες προεδρικές και πρυτανικές εκλογές που το υπουργείο «φιλοδοξεί» να γίνουν με το νέο Ν. Πλαίσιο, λογαριάζοντας χωρίς το γεγονός ότι το φοιτητικό κίνημα και συνολικά η εκπαιδευτική κοινότητα, έχει απορρίψει στο σύνολό του τον νόμο που μας έβγαλε στους δρόμους τα τελευταία 2 χρόνια, ενάντια στην πολιτική κυβέρνησης – ΠΑΣΟΚ – ΕΕ στην εκπαίδευση. Οι φοιτητές απέναντι στην πιο αντιδραστική επίθεση που έχει γίνει τις τελευταίες δεκαετίες στην τριτοβάθμια εκπαίδευση δήλωσαν με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο ότι ακόμα και αν πέρασε ο νόμος αυτός, δεν θα εφαρμοστεί και θα ανατραπεί όπως και οι νόμοι της αξιολόγησης και των ΙΔΒΕ.
Από την αρχή της χρονιάς ο νέος υπουργός Παιδείας εξαγγέλλει την εφαρμογή του νόμου-πλαίσιο, της αξιολόγησης αλλά και την επικείμενη αναγνώριση των Κέντρων Ελευθέρων Σπουδών, βάσει της κοινοτικής οδηγίας της ΕΕ με στόχο την απαξίωση των πτυχίων, τη διάσπαση των εργασιακών και επαγγελματικών δικαιωμάτων και την αναγνώριση ιδιωτικών μορφών εκπαίδευσης ξεχνώντας ότι οι φοιτητές είπαν ένα βροντερό όχι στα σχέδια ΝΔ-ΠΑΣΟΚ για αναθεώρηση του άρθρου 16 και νικήσανε.
Από την άλλη μεριά οι φοιτητικοί σύλλογοι σε όλη τη διάρκεια της χρονιάς εμπόδισαν την εφαρμογή όλων των πτυχών του νέου νόμου. Η λεγόμενη «λίστα συγγραμμάτων» σύμφωνα με την οποία από του χρόνου θα πληρώνουμε τα βιβλία μας, παίρνει συνεχείς παρατάσεις λόγω της αντιπαράθεσης των φοιτητικών συλλόγων και συνολικά της εκπαιδευτικής κοινότητας και από εκεί που θα έπρεπε να είναι έτοιμη από τον Φλεβάρη δεν έχει ακόμα καταρτιστεί στην πλειοψηφία των σχολών. Ακόμα μια σειρά τμημάτων και συγκλήτων έχουν δηλώσει την κάθετη εναντίωσή τους με τον πρότυπο εσωτερικό κανονισμό.
Σήμερα που με προκλητικό τρόπο ο υπουργός κάνει δηλώσεις για ανάγκη προχωρήματος της αντιεκπαιδευτικής μεταρρύθμισης εμείς θα απαντήσουμε με σαφήνεια ότι δεν πρόκειται να αφήσουμε να υποθηκευτεί το παρόν και το μέλλον μας μέσα από μια μεταρρύθμιση η οποία κινείται στην κατεύθυνση:
• Κατάργησης των εργασιακών και επαγγελματικών δικαιωμάτων, απαξίωσης των πτυχίων
• Εντατικοποίησης και πειθάρχησης των φοιτητών
• Ανταποδοτικής και επιχειρηματικής λειτουργίας των πανεπιστημίων

Γιατί όχι στην καθολική ψηφοφορία…
Το «ακλόνητο» επιχείρημα του υπουργείου είναι η διαπλοκή ορισμένων παρατάξεων με το καθηγητικό κατεστημένο και επομένως η εκλογή προέδρων και πρυτάνεων από όλους του φοιτητές θα καταστήσει την διαδικασία εκλογής αδιάβλητη. Βέβαια αυτό που ξεχνάει το υπουργείο είναι ότι η παράταξη που έχει ανάγει τη διαπλοκή σε επάγγελμα είναι και ο πιο θερμός υποστηρικτής των κυβερνητικών επιλογών, η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ με πιστό ακόλουθο (και ) σε αυτό τον τομέα την ΠΑΣΠ.
Μέσα από την καθολική ψηφοφορία δίνεται επί της ουσίας πολύ μεγάλη εξουσία στους πρυτάνεις και τους προέδρους απομακρύνοντας τους από τον έλεγχο της υπόλοιπης πανεπιστημιακής κοινότητας, σε μια προσπάθεια να αναγορευτούν σε «ανώτατοι άρχοντες». Άλλωστε ο ρόλος τους, από τη φύση τους, είναι να εφαρμόζουν την εκάστοτε κυβερνητική πολιτική στο εσωτερικό των πανεπιστημίων. Η λογική να ψηφίζουν ΌΛΟΙ οι φοιτητές ένα τέτοιο πρόσωπο δίνει τη δυνατότητα σε οποιοδήποτε να εμφανίζει τη θέση ενός προέδρου ή πρύτανη ως θέση της «ακαδημαϊκής κοινότητας» έξω από τον έλεγχό των διαδικασιών του φοιτητικού κινήματος. Η ανοιχτή και καθολική συμμετοχή των φοιτητών στις γενικές συνελεύσεις και την πάλη του φοιτητικού κινήματος είναι ο μόνος τρόπος διεκδίκησης και νίκης και όχι η συνδιαχείριση και η διαπλοκή με τις πρυτανικές αρχές και τα όργανα συνδιοίκησης. Μια τέτοια διαδικασία θα είναι τελικά πολύ περισσότερο διαβλητή σε πελατειακές σχέσεις με παρατάξεις (προφανώς τις «έμπειρες» στη διαπλοκή), με την επίφαση της δημοκρατικότητας και της «συμμετοχής». Δεν πείθει κανέναν τελικά αυτή η «αποθέωση» της δημοκρατίας τη στιγμή που χτυπιούνται από την κυβέρνηση οι δημοκρατικές διαδικασίες του φοιτητικού κινήματος, οι γενικές συνελεύσεις, το άσυλο, τη στιγμή που επιχειρεί να υλοποιήσει ένα νόμο που ψηφίστηκε πραξικοπηματικά με μόνο σύμμαχο τους κατασταλτικούς μηχανισμούς. Ήταν όμως τα τελευταία φοιτητικά κινήματα που παρέδωσαν τα μεγαλύτερα μαθήματα δημοκρατίας μέσα από τις μαζικές τους διαδικασίες.
Τελικά χτυπιέται και η αυτόνομη συνδικαλιστική εκπροσώπηση των φοιτητών καθώς και η λογική συγκρότησης των φοιτητικών συλλόγων. Οι συχνές μάλιστα αναφορές στους «νόμιμους φοιτητικούς συλλόγους» γεννά ερωτηματικά όσον αφορά τον παρεμβατισμό της κυβέρνησης στα εσωτερικά του φοιτητικού κινήματος.
Η επίθεση τέλος που εξαπολύεται από τα ΜΜΕ στην Ε.Α.Α.Κ. τις τελευταίες μέρες, επιχειρεί να αποκρύψει το γεγονός ότι η μάχη για την ανατροπή του νόμου είναι μάχη του μαζικού φοιτητικού κινήματος ενάντια στην κυβέρνηση, όπως καταδεικνύεται από τις γενικές συνελεύσεις και τις καταλήψεις που αποφασίζονται σε μία σειρά από σχολές. Επιπλέον η Ε.Α.Α.Κ. είναι η μόνη πολιτική δύναμη μέσα στα πανεπιστήμια που δε συμμετείχε και δε συμμετέχει στη διαπλοκή και το «πάρε – δώσε» των πρυτανικών και προεδρικών εκλογών.

Το φοιτητικό κίνημα απέναντι σε όλα αυτά πρέπει να καταδείξει την αντίθεσή του, με τους αγώνες του να δείξει ότι αυτός ο Νόμος δε θα εφαρμοστεί και ότι ο μόνος δρόμος για την κυβέρνηση είναι ο δρόμος της απόσυρσής του.


Στη βάση των παραπάνω καλούμε όλους τους φοιτητές, όλες τις κινηματικές δυνάμεις που το προηγούμενο διάστημα εναντιώθηκαν στην εκπαιδευτική αναδιάρθρωση, τους καθηγητές που εναντιώθηκαν μέσα από τα συλλογικά τους όργανα (ΠΟΣΔΕΠ) με την κυβερνητική πολιτική στην εκπαίδευση και τελικά όλους τους εργαζόμενους που με τους αγώνες τους ενάντια στην αντιασφαλιστική μεταρρύθμιση δίνουν την μάχη της Αξιοπρέπειας, να πάμε κόντρα σε αυτή την πολιτική, να μην αφήσουμε να γίνει καμία εκλογή με καθολική ψηφοφορία! Κόντρα και σε μια προσπάθεια «έντεχνης» αμαύρωσης του φοιτητικού κινήματος μέσα από τα ΜΜΕ και τα «παπαγαλάκια» της κυβέρνησης στο πανεπιστήμιο, που μιλάνε για κλίμα τρομοκρατίας και χάους. Το φοιτητικό κίνημα θα ακυρώσει τις πρυτανικές – προεδρικές εκλογές με στόχο την κατάργηση του νόμου. Για την κρίση του επόμενου διαστήματος θα είναι μοναδικοί υπεύθυνοι το υπουργείο και η κυβερνητική πολιτική…
Ενιαία Ανεξάρτητη Αριστερή Κίνηση
ΑΕΙ-ΤEI
Εκτύπωση Κειμένου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

AddThis Smart Layers