Τρίτη 28 Οκτωβρίου 2008

Όχι στην ΠΟΙΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΔΡΑΣΗΣ-Όχι στην ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΗ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ

         ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΙΜ HELLAS (Wind)
         Αρ. Απόφασης Πρωτοδικείου Αθηνών 4348/2005
         Τηλ.: +30 210 5100910 – E-mail : symboulio@pasetim.com

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Καλούμε τα εργατικά συνδικάτα και όλους τους κοινωνικούς φορείς και εργαζομένους να συμπαρασταθούν στον διωκόμενο συνάδελφό μας Στέφανο Μάλαμα και να στηρίξουν τις δράσεις που θα γίνουν γι’ αυτό τον σκοπό.

Το Πανελλήνιο Σωματείο Εργαζομένων ΤΙΜ (Wind) καταδικάζει τη δικαστική δίωξη που έχει ασκηθεί στο μέλος του Δ.Σ. Στέφανο Μαλαμα για τον λόγο ότι αυτός, με την συνδικαλιστική του δράση, είχε αναδείξει τα προβλήματα των συναδέλφων στα καταστήματα της Θεσσαλονίκης και είχε προωθήσει την επίλυσή τους.
Δεν είναι μια προσωπική αντιδικία ενός μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου του Σωματείου με τον υπεύθυνο των καταστημάτων της Βόρειας Ελλάδας (ο κ. Ζαφειράκος Βασίλης που έχει ασκήσει τη μήνυση), όπως θέλει να το παρουσιάσει η διοίκηση της WIND.
Η αιτία του επεισοδίου είναι η δραστηριότητα του Σωματείου, που στην Θεσσαλονίκη εκφράζεται και με το συγκεκριμένο μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου. Ο προϊστάμενος αυτός έχει επανειλημμένα ενοχλήσει το Σωματείο αλλά και το συγκεκριμένο μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου.
Το πιο πρόσφατο κρούσμα ήταν ότι, με αυθαίρετη απόφαση του προϊστάμενου κ. Ζαφειράκου, είχαν αφαιρεθεί από κατάστημα της WIND οι καρέκλες για την ανάπαυση των εργαζομένων, που έπρεπε έτσι να ξεροσταλιάζουν όρθιοι σε όλο το ωράριό τους!
Όταν ο συνάδελφος Μάλαμας εντόπισε και ανέδειξε το γεγονός, ο κ. Ζαφειράκος τον εξύβρισε και τον απείλησε σκαιότατα. Παρά τις καταγγελίες και το αίτημα του Σωματείου να πάρει θέση η διοίκηση της WIND, αυτή υποβάθμισε το γεγονός υποστηρίζοντας ότι αποτελούσε μια «προσωπική κόντρα».
Μ’ αυτή την ανοχή, μπορεί ο κάθε προϊστάμενος να εξαπολύει μηνύσεις δήθεν για «ηθική βλάβη».
Επιβεβαιώνεται η εκτίμηση του Σωματείου ότι η πρόσφατη άρνηση της εταιρίας να καταδικάσει την φραστική επίθεση του κ. Ζαφειράκου ενάντια στον συνάδελφο Μάλαμα, θρέφει αυτές τις τρομοκρατικές νοοτροπίες και πρακτικές, που τσαλαπατάνε κάθε έννοια συνδικαλιστικής ελευθερίας.
Σαν Σωματείο, σαν Δ.Σ. αλλά και σαν εργαζόμενοι έχουμε την απαίτηση να μην παρεμποδίζεται η ελευθερία της συνδικαλιστικής δράσης και να μην χειραγωγείται μέσω ποινικών διώξεων.
Ανάλογες επιθέσεις είχε να αντιμετωπίσει ουκ ολίγες φορές το Σωματείο μας, καθώς για 3η φορά μέσα σε 3 χρόνια το ΔΣ και μέλη του σέρνονται στα δικαστήρια.
  1.  Πρώην στέλεχος της εταιρίας έχει ασκήσει αγωγή ενάντια στο ΔΣ για προκήρυξη όπου καταγγελλόταν η αυθαίρετη συμπεριφορά του ενάντια σε συνάδελφο-μέλος της διοίκησης του Σωματείου μας.
  2. Κατά τη διαπραγμάτευση της Επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης το 2007, η διοίκηση της Wind άσκησε αγωγή προσπαθώντας να κηρύξει παράνομη τη διοίκηση του Σωματείου μας, σε μια πρωτοφανή προσπάθεια ανάμιξης στην εσωτερική δημοκρατία και λειτουργία του.
  3. Τέλος, η προαναφερθείσα μήνυση από στέλεχος της WIND εκκρεμεί ενάντια στον συνάδελφο-μέλος του Δ.Σ. Μάλαμα.
Όλες οι αντεργατικές κινήσεις των εργοδοτών μπορούν να αντιμετωπιστούν μόνο με ένα ευρύ δίκτυο εργατικής αλληλεγγύης, το οποίο κρίνεται απαραίτητο για να σταθούν στα πόδια τους οι προσπάθειες εργατικής αντίστασης.
Πόσο μάλλον όταν την ίδια στιγμή, η αύξηση των αντιστάσεων από τους ίδιους τους εργαζόμενους μέσα στους χώρους δουλειάς τον τελευταίο καιρό, έχει βρει την άμεση και βίαιη απάντηση από την εργοδοσία.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η απώλεια εκατοντάδων θέσεων εργασίας με εκβιαστικές αποχωρήσεις που πραγματοποιήθηκαν το τελευταίο διάστημα στη Vodafone, η απόλυση συναδέλφου στην Teleperformance, η δίωξη ενάντια στον συνδικαλιστική Δ. Πουλόπουλο, η απόλυση κλπ.
Οι εργαζόμενοι έχουν δικαίωμα στην ελεύθερη σκέψη και δράση και στην ελεύθερη διατύπωση των απόψεών τους, τις οποίες ελευθερίες τα σωματεία θα πρέπει να προασπίσουν.

Όταν ο πίνακας αναμονών στην Εξυπηρέτηση Πελατών έχει αναμονές, μας λένε ότι «δεν εκφραζόμαστε ποτέ» (!), όταν συμμετέχουμε σε στάση εργασίας θεωρείται από κάποιους προϊστάμενους «αδικαιολόγητα απών από την εργασία» (!).
Όλα αυτά και άλλα πολλά είναι δείγματα του κλίματος της τρομοκρατίας που επικρατεί στους εργασιακούς χώρους της Εξυπηρέτησης Πελατών και των καταστημάτων:
  • Προχωρούμε στη δημιουργία πρωτοβουλίας αλληλεγγύης στο διωκόμενο Στέφανο Μάλαμα και καλούμε όλα τα εργατικά συνδικάτα και όλους τους κοινωνικούς φορείς και εργαζόμενους να συμμετέχουν ενεργά στην κοινοποίηση του ζητήματος, όπως με την πραγματοποίηση εκδήλωσης – ενημέρωσης, για τνη προσπάθεια χειραγώγησης της συνδικαλιστικής δράσης μέσω της ποινικοποίησης της, στο αμέσως προσεχές διάστημα.
  • Καλούμε τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, τους εργαζόμενους να εκφράσουν έμπρακτα την αλληλεγγύη τους, με την παρουσία και την στήριξη στην δίκη που γίνεται στη Θεσσαλονίκη την Τετάρτη 26 Νοεμβρίου.
Καλούμε την Τετάρτη 29 Οκτωβρίου, στις 6:00 μ.μ.στην αίθουσα του 3ου ορόφου του Εργατικού Κέντρου Αθήνας σε ανοιχτή σύσκεψη σωματείων – κοινωνικών φορέων – εργαζομένων για την συγκρότηση επιτροπής συμπαράστασης στον συνάδελφο Μάλαμα
και αντίστασης στην ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης.

Καλούμε την Πέμπτη 6 Νοεμβρίου, στις 6:00 μ.μ.στην αίθουσα του 1ου ορόφου του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης σε ανοιχτή σύσκεψη σωματείων – κοινωνικών φορέων – εργαζομένων
για την συγκρότηση επιτροπής συμπαράστασης στον συνάδελφο Μάλαμα
και αντίστασης στην ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης .

Το ΔΣ του Πανελλήνιου Σωματείου Εργαζομένων ΤΙΜ Hellas (WIND)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

AddThis Smart Layers