Τρίτη 4 Νοεμβρίου 2008

Για να μήν παραμείνουν Φαντάσματα οι ιδέες.Για να "αναπαυθούν" τα Φαντάσματα.

Σχόλιο απο το "Ρ" 4/01/2008














Δέν προκαλεί καμία εντύπωση σε κανέναν σκεπτόμενο αριστερό,ούτε η λάσπη ούτε το ψέμα ούτε η διαστρέβλωση θέσεων, λόγων, απόψεων και πρακτικών που εκτοξεύονται απο το ΚΚΕ και το Ριζοσπάστη, σε άλλα ρεύματα κόμματα,οργανώσεις και αγωνιστές της Αριστεράς.

Έχουμε συνηθίσει.
Είναι πρακτική της ηγεσίας του ΚΚΕ όχι μόνο τα τελευταία χρόνια,
αλλά όποτε επεδίωξε να οχυρώσει στη γραμμή της ενσωμάτωσης και της ελεγχόμενης διαμαρτυρίας,τα μέλη και τα κατώτερα στελέχη του,τους οπαδούς και τις επιρροές του.
Προφανώς δέν αναφέρεται κανένας στην αυτονόητη, πολιτική και ιδεολογική αντιπαράθεση (ή και πολεμική ακόμη) σε θέσεις,ιδεολογικές τοποθετήσεις,ιστορικές εκτιμήσεις,ή πρακτικές στο κίνημα.
Πάντοτε σε κάθε "ομαλή" ιστορική περίοδο για την αριστερά και τα κόμματά της αυτή η διαδικασία αποτελούσε πηγή δύναμης για τις ιδέες της,έμπνευσης για τα οράματά της.
Η αναζήτηση στη βάση των θεωρητικών αρχών του μαρξισμού,η αναζοωγόνηση της μαρξιστικής φιλοσοφίας και η δημόσια,δημοκρατικά και ελεύθερα εκφρασμένη αντιπαράθεση έδινε νόημα και αξία στις αξίες και τις αρχές του κομμουνισμού.

Αυτή είναι κριτική που όταν γίνεται με πολιτικά επιχειρήματα και συντροφική διάθεση κάθε άλλο παρα πρόβλημα δημιουργεί.
Ανοίγει το μυαλό,την κριτική σκέψη,δημιουργεί διάλογο ,ερωτήματα και προβληματισμούς,αφήνει τους ανθρώπους να επικοινωνούν να διαλέγονται να προβληματίζονται και να προβάλλουν τελικά στο επίπεδο της συλλογικής σκέψης τις ιδέες και τα οράματα της αριστεράς,τις θέσεις και τις πρακτικές της ανατροπής του καπιταλισμού.
Αυτό ακριβώς είναι που επιδιώκει
η ηγεσία του ΚΚΕ.!
Να απαγορεύσει την επικοινωνία ανάμεσα στους αριστερούς,να αποτρέψει την πιθανότητα οι ιδέες οι σκέψεις και οι προβληματισμοί να ζυμωθούν,να επικοινωνήσουν και να διαλεχθούν.
Γι'αυτό χαρακτηρίζει με τα
ποιό έντονα και ιστορικά φορτισμένα επίθετα,τα υπόλοιπα ρεύματα και απόψεις στην αριστερα,γι' αυτό τοποθετεί τους πάντες και οριστικά στο στρατόπεδο του αντιπάλου.
Αυτός είναι ο λόγος που
αρνείται να διαλεχθεί σε όλα τα επίπεδα με άλλα κόμματα και αριστερές οργανώσεις,αυτός είναι και ο ουσιαστικός λόγος που επιλέγει το μοναχικό δρόμο στο μαζικό κίνημα.
Δέ θέλει μονάχα
να οχυρώσει το εκλογικό σώμα που θεωρεί ότι ελέγχει και κατευθύνει.
Θέλει πρίν απ' όλα να υπερασπίσει την ίδια της τ
ην ύπαρξη σάν ισχυρό μηχανισμό ελέγχου.
Αντιγράφοντας πιστά την πρακτική και τις αντιλήψεις του σοβιετικού μοντέλου οικοδόμησης που άνθισε στη σταλινική περίοδο,όλες οι απόψεις οι οποίες παρεκλείνουν απο το εκ του κομματικού ιερατίου παραχθέν και τον κομματικό μηχανισμό ανα-παραχθέν,δόγμα αντιμετωπίζονται ώς εχθρικές του κόμματος-της εργατικής τάξης και του κράτους (αύριο!!??)τελικά ,που είναι και αρμόδιο να τα υπερασπιστεί.
Δυστυχώς η πολιτεία και η πολιτική της ηγεσίας του ΚΚΕ,οι επιλογές και τα ιστορικά της παραδείγματα,ούτε προσφέρουν ούτε ενισχύουν στη δύναμη των ιδεών του μαρξισμού.Αποτρέπουν,απομακρύνουν διαστρεβλώνουν και κακοποιούν την υλική δύναμη της εργατικής τάξης,αποδυναμώνουν τα επιχειρήματα και συσκοτίζουν τις πραγματικές δυνατότητες για την ανατροπή του καπιταλισμού.

Αφορμή για αυτό το σχόλιο δόθηκε απο το χυδαίο,ανώνυμο και ανόητο μονόστηλο του "Ριζοσπάστη" σχετικά με τη συνέντευξη του Ε.Μπιστάκη στην Ελευθεροτυπία.
Αλλά και η επώνυμη επανάληψη απο τον σημερινό,με χαρακτηρισμούς που μόνο λύπηση μπορούν να προκαλέσουν για τον συντάκτη του.
Είναι σαφές ότι ο Ε.Μπιτσάκης δέν έχει κανέναν ανάγκη να τον υπερασπιστεί απέναντι σε οποιαδήποτε επίθεση,όσο βρώμικη και ελεινή μπορεί να είναι.
Η διαδρομή η ιστορία και η πολιτική του δράση δέν μπορεί να ακυρωθεί απο κανένα χαμηλόβαθμο υπάλληλο του περισού, απο κανέναν χαμηλόνοο αρθρογράφο κατα παραγγελία.
Νοιώθουμε όμως την ανάγκη να υπερασπίσουμε τη στάση,το ήθος,την ιστορία,την αξία,την περηφάνια και το θάρρος όλων εκείνων των συντρόφων που σηκώνουν το βλέμμα,υψώνουν τη φωνή και το ανάστημα απέναντι στο συμβιβασμό με την πολιτική της ήττας και της υποταγής στην αστική κυριαρχία που ακολουθεί η συνταγματική αριστερά και το ΚΚΕ.
Σε εκείνους που κατανοούν ότι η αριστερά δέν είναι κόμμα διαμαρτυρίας αλλα δύναμη ανατροπής.
Σε όλους αυτούς που είναι έτοιμοι να ανατρέψουν παλιές δοξασίες και καταδικασμένες πρακτικές για να προβάλλουν την αναγκαιότητα μιάς νέας σύγχρονης θεωρητικής και αξιολογικής προσέγγισης των αρχών και των αντιλήψεων της κομμουνιστικής θεωρίας και πρακτικής.
Σε αυτούς που αρνούνται να υποβιβάσουν το φιλοσοφικό κεκτημένο του μαρξισμού σε τσιτάτα επιβεβαίωσης της -κάθε φορά- κομματικής γραμμής.
Στους κομμουνιστές που αρνούνται να παραδεχθούν ότι το όραμά τους είναι η αποκρουστική και γκρίζα κοινωνία που γνωρίσαμε.
Σε όλους όσους αντί να ασπαστούν ψυχρά αγάλματα και ιδεολογικές μούμιες επέλεξαν την περιπέτεια της
αναζήτησης,της σύγκρουσης με μηχανισμούς και δόγματα.
Σε όσους δέν παραδέχτηκαν την ήττα.....δέν παρέδωσαν τα όπλα. !!

Σε όσους σάν σήμερα πριν 90 χρόνια άνοιξαν το δρόμο.!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

AddThis Smart Layers