Κυριακή 15 Μαρτίου 2009

Πάμε για το δεύτερο!!.

Σήμερα "κλείνει" ένας χρόνος απο την ημέρα που "ανέβηκε" η πρώτη ανάρτηση σε αυτό το Blog.
Σε μία περίοδο όπου κυριαρχούσε η μάχη ενάντια στο αντιασφαλιστικό ν/σ της κυβέρνησης,παραμονές της μεγάλης απεργίας,σε μία χρονική στιγμή όπου η ανεξάρτητη τάση του εργατικού κινήματος επιχειρούσε να πάρει πρωτοβουλίες συντονισμού ανάμεσα σε πρωτοβάθμια σωματεία,απέναντι στην λογική της υποταγής που είχε χαράξει η ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ και σε αντιπαράθεση με τον κομματικό διαχωρισμό του ΠΑΜΕ. 
Η αρχική ιδέα αφορούσε ένα χώρο στο διαδύκτιο, όπου θα μπορεί να σηματοδοτεί μέσα απο τη δημοσίευση ανακοινώσεων,πρωτοβουλιών,ειδήσεων και γεγονότων,τη δραστηριότητα της "ανεξάρτητης αγωνιστικής πτέρυγας του εργατικού κινήματος".
Μία ιδέα τόσο φιλόδοξη όσο και αναγκαία που όμως θεωρούμε ότι βρήκε ανταπόκριση,έθεσε το θέμα,έκανε ορατή την έλλειψη μιάς οργανωμένης,συλλογικής και τεχνολογικά ποιό ολοκληρωμένης παρουσίας στο διαδύκτιο,ενός χώρου όπου θα αποτελεί πόλο ενημέρωσης, πληροφόρησης,αγωνιστικής παρέμβασης και επικοινωνίας ανάμεσα σε εργαζόμενους,ανάμεσα στους αγωνιστές,τα εργατικά σχήματα,τις πρωτοβουλίες και τις συσπειρώσεις που δρούν και δραστηριοποιούνται σε χώρους δουλιάς.
Ενός χώρου στο διαδύκτιο όπου θα είναι πόλος αναφοράς όχι μονάχα στην έγκυρη και έγκαιρη πληροφόρηση για αυτά που συμβαίνουν στους χώρους εργασίας και δέν αποτελούν ειδήσεις για τα καθεστωτικά μέσα,αλλά και ενός χώρου όπου οι εργαζόμενοι θα έχουν τη δυνατότητα να πληροφορούνται για τα δικαιώματά τους,να ενημερώνουν και να ενημερώνονται για προβλήματα που προκύπτουν στους χώρους δουλειάς,να μπορούν να προβάλλουν θέσεις,απόψεις και γνώμες στα ζητήματα της συγκυρίας ή γενικότερα.
Το ζήτημα τέθηκε λοιπόν συγκεκριμένα 2 φορές με διαφορετική σύνθεση αλλά το ίδιο πάνω κάτω ζητούμενο,χωρίς όμως καμία απο αυτές τις προσπάθειες να μπόρεσει να τελεσφορήσει και να παράξει ένα πρακτικό αποτέλεσμα.
Στην πρώτη (ας μου επιτραπεί απο τους συντρόφους,δημόσια και αργοπορημένα,αφού η κατί'δίαν ναυάγησε άκομψα) φάνηκε να κυριάρχεί η καχυποψία και η  ανομολόγητη επιθυμία να υπάρχει συγκεκριμένος προσανατολισμός στο περιεχόμενο και τα χαρακτηριστικά της προσπάθειας.Τη δεύτερη και ποιό σημαντική κατα τη γνώμη μας, "την πήραν απο κάτω" τα γεγονότα του τελευταίου διαστήματος,παρά το γεγονός ότι έκανε κάποια βήματα,χωρίς ωστόσο να έχει "καταλήξει".
Η έλειψη έγινε ακόμη ποιό τραγική την περίοδο της εξέγερσης του Δεκέμβρη.Η κάλυψη του κενού απο εγχειρήματα που αναπαράγουν ελεγχόμενες,ειδήσεις και πρακτικές του απολίτικου ακτιβισμού έκανε περισσότερο ορατή την αναγκαιότητα ενός άλλου μέσου και με άλλες μορφές επικοινωνίας και διαχείρησης του τεράστιου όγκου ειδήσεων και γεγονότων της περιόδου.   Η αναγκαιότητα εξακολουθεί να υφίσταται.
Και απο αυτό το βήμα καλούμε όσους συντρόφους επιθυμούν να συμβάλλουν σε μία τέτοια προσπάθεια να στείλουν ιδέες,απόψεις και γνώμες ώστε να "πάρει μπροστά" μία συλλογική προσπάθεια που θα γεννήσει,θα διαχειριστεί και θα  αναπτύξει έναν διαδυκτιακό χώρο της πλευράς του εργατικού κινήματος που δέν θα συμβιβάζεται με τη λογική και την πρακτική της υποταγής στην αστική νομιμότητα της γραφειοκρατιάς,ούτε στην κομματική νομιμότητα του ΠΑΜΕ.
Που θα προβάλλει την αναγκαιότητα της ενίσχυσης της επικοινωνίας της  συνεννόησης και της  ανεξαρτησίας των σωματείων,των εργαζομένων και των συνδικαλιστών απο τον κλοιό της απραξίας και της απαξίωσης που συντηρεί και αναπαράγει ο αστικός συνδικαλισμός.
Θα προβάλλει και θα συμβάλλει στην επεξεργασία και την διαμόρφωση αιτημάτων και διεκδικήσεων υπεράσπισης των εργατικών αναγκών,κατάκτησης και απόσπασης δικαιωμάτων απο την αστική τάξη και το πολιτικό της προσωπικό.
Την αναγκαιότητα διαχωρισμού απο την αστική πολιτική και τη δυνατότητα αυτοτελεούς και ανεξάρτητης πολιτικής για την εργατική πλειοψηφία.
Θα προσπαθεί να επικοινωνήσει με την εργατική αγανάκτηση και διαμαρτυρία που πνίγεται και διαστρέφεται απο τα ελεγχόμενα απο το καθεστώς και τα κόμματά του  ΜΜΕσα.
Μία τέτοια προσπάθεια μπορεί να υπερβαίνει παραδοσιακούς διαχωρισμούς και να παρακάμπτεί οργανωτικές και πολιτικές περιχαρακώσεις.Θα υπηρετεί όμως την ανάγκη του αγώνα,της ανεξάρτητης απο αστικά κόμματα και μηχανισμούς.
Η προσπάθεια που ξεκίνησε απο το antistasi.gr φιλοδοξεί να κλείσει τον πρώτο κύκλο της  κάνοντας περιτή την παρουσία του στο διαδύκτιο με αυτή τη μορφή και αφήνοντας πίσω του,μία αξιόπιστη συλλογική,αισθητικά και τεχνικά λειτουργική ηλεκτρονική σελίδα που θα λειτουργεί με ανοιχτές διαδικασίες,δημοκρατική δομή και συμφωνημένους κανόνες.
Ας επλίσουμε ότι θα υπάρξει διάθεση,ανταπόκριση και αποτέλεσμα.   
 
    

Δεν υπάρχουν σχόλια:

AddThis Smart Layers