Τρίτη 5 Μαΐου 2009

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ

Αγωνιστική παρέμβαση στις εκλογές του συλλόγου από την αντικαπιταλιστική ριζοσπαστική αριστερά
Βρισκόμαστε σε μια περίοδο που η οικονομική κρίση, που προκάλεσε το ίδιο το σύστημα, αρχίζει να εξαπλώνεται σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του κόσμου.
Στην Ελλάδα ήδη φαίνονται τα πρώτα σημάδια «χρεοκοπίας» της ισχυρής Ελλάδας με τους δήθεν μεγαλύτερους ρυθμούς ανάπτυξης στην ΕΕ.
Και ενώ δεν ευθυνόμαστε για αυτή τη κρίση είμαστε οι πρώτοι που θα την πληρώσουμε, ενώ ταυτόχρονα αποτελεί μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για το κεφάλαιο και την εργοδοσία «να κερδίσουν όταν όλοι χάνουν» μέσω των μαζικών απολύσεων, των μειώσεων των μισθών, την περαιτέρω επιδείνωση των εργασιακών σχέσεων.
Όλα αυτά δε συνιστούν μια κινδυνολογία αλλά μια πραγματικότητα που χτυπάει τη πόρτα μας μαζί με λήψη αυταρχικών μέτρων (κάμερες, παρακολουθήσεις, άσυλο) από τη κυβέρνηση και τους συνοδοιπόρους της.
Σε αυτό το φόντο, στις 10 Μαΐου 2009 διεξάγονται εκλογές στον Σύλλογο Πολιτικών Μηχανικών Ελλάδος(ΣΠΜΕ).
Η Ανεξάρτητη Αριστερή Κίνηση σε αυτές τις εκλογές θέλει πρώτα απ’ όλα να απευθυνθεί στους συναδέλφους που είναι μισθωτοί και αυτοαπασχολούμενοι και να εκφράσει μαζί τους μια διεκδικητική λογική για τα συμφέροντα μας σε αντίθεση με την πλειοψηφία του Δ.Σ. που λειτούργησε σαν παράρτημα της κυβέρνησης και των συμφερόντων των μεγάλων εταιρειών του κλάδου.
Διαχωριζόμαστε από την πολιτική που κυριαρχεί στο σύλλογο και στο ΤΕΕ, που συναινεί στην εκάστοτε κυβερνητική πολιτική (ΝΔ και ΠΑΣΟΚ) και τις οδηγίες της ΕΕ, και στήριξε:

  • Την ολοένα χειροτέρευση της θέσης των εργαζόμενων μηχανικών.
  • Την αντιδραστική αναθεώρηση του άρθρου 16 και του νόμου-πλαίσιο της Γιαννάκου. Την προσπάθεια εφαρμογής των Ευρωπαϊκών Οδηγιών για την ισοτιμία των πτυχίων και της de facto αναγνώρισης των “κολεγίων”.
  • Την ψήφιση δύο αντι-ασφαλιστικών νομοθετημάτων (Ν3815/06 για την αναδιάρθρωση του ΤΣΜΕΔΕ) και του νόμου “Πετραλιά” (περί ομογενοποίησης των ταμείων ασφάλισης).
  • Τις διαδικασίες ιδιωτικοποίησης του τεχνικού έργου και την ίδρυση και λειτουργία των ΣΔΙΤ.

Η Ανεξάρτητη Αριστερή Κίνηση παρεμβαίνει και σε αυτή τη διαδικασία με στόχο:

  1. Την πολιτική προβολή και διεκδίκηση των συμφερόντων των μισθωτών μηχανικών του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα - και των αυτοαπασχολούμενων που ζουν από τη δική τους δουλειά, αναγνωρίζει κοινότητα συμφερόντων με τους υπόλοιπους εργαζόμενους και διαχωρίζεται από την εξυπηρέτηση διευθυντικών – εργοδοτικών συμφερόντων.
  2. Την κατοχύρωση της δυνατότητας επανεκπαίδευσης των μηχανικών με κόστος των επιχειρήσεων και του κράτους. Τη δωρεάν ενημέρωση, επιμόρφωση και εκπαίδευση όλων των μελών του συλλόγου, καθώς και την επιστημονική υποστήριξη σε παλιούς και νέους μηχανικούς. Τη διασφάλιση του δικαιώματος σε μια ενιαία Δημόσια και Δωρεάν Πανεπιστημιακή - Πολυτεχνειακή Εκπαίδευση για όλους.
  3. Την υποστήριξη των κοινωνικών και λαϊκών συμφερόντων μέσω της προστασίας του περιβάλλοντος, της ασφάλειας στις κατασκευές, της ποιότητας των -ιδιωτικών και δημόσιων- έργων, ενάντια στη λογική των ιδιωτικοποιήσεων και της εκχώρησης στους μεγαλοεργολάβους μέσω ΣΔΙΤ. Από αυτή τη σκοπιά θα προτείνουμε και θα στηρίξουμε ευρύτερες κοινωνικές παρεμβάσεις για τα θέματα της πόλης και του περιβάλλοντος με πρωτοβουλίες και συνεργασίες με τα κινήματα των κατοίκων και τις ριζοσπαστικές αριστερές συλλογικότητες.
  4. Την ανάδειξη του κοινωνικού ρόλου του πολιτικού μηχανικού σαν αναπόσπαστο κομμάτι των διεργασιών στη καθημερινή ζωή στη πόλη και το περιβάλλον, σε αντίθεση με λογικές που μας θέλουν συντεχνία με επαγγελματικά συμφέροντα ενάντια στη κοινωνική πλειοψηφία. Την κατοχύρωση της επιστημονικής και τεχνικής ανεξαρτησίας του μηχανικού απέναντι στην εργοδοσία.
Η ΑΑΚ θα παλέψει να προωθήσει αυτή τη λογική. Προτείνουμε άμεσα:
1. Ο ΣΠΜΕ να πάρει σαφή θέση ενάντια στις αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις στην εκπαίδευση και στα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Να σταματήσει άμεσα τη διαφήμιση ιδιωτικών πανεπιστημίων και κολεγίων μέσω του δελτίου του.
2. Την υπεράσπιση της συλλογικής διεκδίκησης των δικαιωμάτων και των αναγκών μας. Προβάλλουμε και διεκδικούμε τη συλλογική σύμβαση του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών, (του μαζικότερου φορέα μισθωτών τεχνικών στην Ελλάδα) που περιλαμβάνει και τους εργαζόμενους με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών. Διεκδικούμε την κατοχύρωση των συλλογικών δικαιωμάτων μας σε κάθε γραφείο, σε κάθε εργοτάξιο, σε κάθε επιχείρηση, σε όλη την Ελλάδα. Επιδιώκουμε σε κάθε απόλυση συναδέλφου να μας βρίσκουν μπροστά τους.
3. Ο ΣΠΜΕ να πάρει θέση ενάντια στην αντι-ασφαλιστική επιδρομή, για την κατάργηση του Ν. 3518/06, του πρόσφατου νόμου Πετραλιά και όλων των αντιασφαλιστικών νόμων.
4. Τη διεξαγωγή δωρεάν επιστημονικών ημερίδων και εκτύπωση νέων εκδόσεων για όλα τα μέλη του συλλόγου σε Αθήνα και επαρχία. 5. Τη διοργάνωση εκδήλώσεων με αφορμή τα δέκα χρόνια από το σεισμό της Πάρνηθας και στόχο την παρουσίαση των αιτιών και των συμπερασμάτων από τις καταρρεύσεις των κτιρίων.

ΥΠΟΓΡΑΦΕΣ



Reblog this post [with Zemanta]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

AddThis Smart Layers