Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου 2009

Μετανάστες και Ανειδίκευτοι Εργάτες Πληρώνουν το Τίμημα σε Εργολαβίες και Χώρους Ελαστικής Εργασίας.


Δ.ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ-ΠΡΙΝ 20/09/2009

Σε πρωτοφανή επίπεδα έχουν φτάσει τα εργοδοτικά εγκλήματα στους χώρους δουλειάς, καθώς κάθε εβδομάδα μετράμε νεκρούς εργάτες πάνω στο μεροκάματο. Σύμφωνα με ανεπίσημους υπολογισμούς της ΓΣΕΕ, τα θύματα του ακήρυχτου κοινωνικού πολέμου στους χώρους εργασίας έχουν φτάσει από την αρχή του χρόνου τα 200!

Το δικό τους βαρύ τίμημα πληρώνουν οι μετανάστες εργάτες, καθώς την εβδομάδα που πέρασε είχαμε τρεις νεκρούς και έναν σοβαρά τραυματία σε δύο «ατυχήματα». Στη Θεσσαλονίκη, στη διάρκεια εργασιών αποσυναρμολόγησης εκθεσιακού περίπτερου στη ΔΕΘ, δύο εργάτες εταιρείας κουφωμάτων και ειδών σπιτιού καταπλακώθηκαν από πτώση ξύλινων κουφωμάτων, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένας 51χρονος Γεωργιανός και να τραυματιστεί σοβαρά ένας 50χρονος, βουλγαρικής καταγωγής, ο οποίος νοσηλεύεται στο «Ιπποκράτειο» Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης.

Λίγες μέρες νωρίτερα, στην Κάτω Κηφισιά, δύο ακόμα αλλοδαποί εργάτες έχασαν τη ζωή τους, κατά τη διάρκεια εργασιών σε φρεάτιο της ΕΥΔΑΠ.

Οι άτυχοι εργάτες εισέπνευσαν δηλητηριώδεις αναθυμιάσεις κατά τη διαδικασία εργασιών σύνδεσης σε παιδικό σταθμό της περιοχής με την κεντρική αποχέτευση, σε κτίριο που νοικιάζει ο Δήμος Κηφισιάς. Ενδεικτικό της απαράδεκτης κατάστασης που επικρατεί σε τέτοιου είδους εργοτάξια είναι ότι μετά το τραγικό γεγονός, επικράτησε αλαλούμ γύρω από το ποιος φέρει την ευθύνη του εγκλήματος. ΕΥΔΑΠ, και δήμος Κηφισιάς έσπευσαν περισσότερο να «διευκρινίσουν» ότι δε φέρουν καμία ευθύνη για το περιστατικό, και λιγότερο για να εκφράσουν τα συλληπητήριά τους....

Η μεν ΕΥΔΑΠ δήλωσε ότι «το συνεργείο που εκτελούσε τις εργασίες ανήκει σε εργολάβο, ο οποίος δουλεύει για λογαριασμό του δήμου Κηφισιάς και ουδεμία έχει σχέση με την ΕΥΔΑΠ», για να απαντήσει αμέσως ο δήμος Κηφισιάς ότι «το έργο στο οποίο χάθηκαν οι άτυχοι εργάτες εκτελεί η εταιρεία ΑΚΜΩΝ ΑΤΕ η οποία είναι ανάδοχος του έργου μετά από δημόσιο μειοδοτικό διαγωνισμό και αφορά τις συνδέσεις με τους αγωγούς αποχέτευσης κατοικιών και καταστημάτων του Δήμου Κηφισιάς».

Όσον αφορά την κατασκευαστική εταιρεία, προτίμησε να τηρήσει σιγή ιχθύος, καθώς δεν έχει βγάλει κάποια σχετικά ανακοίνωση. Ωστόσο, στην ιστοσελίδα της αναφέρεται με στόμφο στη «δυνατότητά» της ως εταιρεία «να τολμάει» και «να φέρει με επιτυχία σε πέρας ένα τόσο δύσκολο και πολύπλοκο έργο...».

Μόνο η τόλμη της, όπως αποδεικνύεται, αφορά τις εγκληματικές παραλείψεις των στοιχειωδών μέτρων προστασίας και ασφάλειας των εργαζομένων της, οι οποίοι στην προκειμένη περίπτωση, «ρίχτηκαν» στα φρεάτια της ΕΥΔΑΠ, χωρίς να έχουν γίνει οι απαιτούμενοι έλεγχοι αερίων, πριν την κάθοδο σε αυτά, όπως επιβάλλουν οι κανονισμοί και οι οδηγίες γι’ αυτές τις εργασίες.

Τα δύο νέα θανατηφόρα εργατικά «ατυχήματα» φέρνουν στο προσκήνιο και δύο ακόμα σημαντικές παραμέτρους: Πρώτο, τη δραματική χειροτέρευση των συνθηκών εργασίας και την ανυπαρξία στοιχειωδών κανόνων υγιεινής και ασφάλειας σε όλο το αναπτυσσόμενο φάσμα της ελαστικής και εργολαβικής εργασίας. Για παράδειγμα, όλες τις εργασίες επισκευής, συντήρησης και σύνδεσης σε ΕΥΔΑΠ, ΔΕΗ, και άλλες ΔΕΚΟ τις αναλαμβάνουν πλέον εργολαβικά συνεργεία, με αλλοδαπούς ανειδίκευτους και φθηνούς εργάτες. Αλλά και σε παραγωγικές επιχειρήσεις έχουν «πατήσει πόδι» εργολάβοι επιβάλλοντας σκληρές και ελαστικές σχέσεις, με τα γνωστά δραματικά αποτελέσματα στη ΛΑΡΚΟ, τα ορυχεία της ΔΕΗ και αλλού.

Δεύτερο, το βαρύ φόρο αίματος που πληρώνουν οι αλλοδαποί εργάτες στο βωμό του εργοδοτικού κέρδους. Με βάση τα επίσημα στοιχεία της Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) για το 2008, περίπου ένας στους τέσσερις νεκρούς εργάτες είναι αλλοδαπός. Στο σύνολο των 142 θανατηφόρων «ατυχημάτων», τα 41 θύματα ήταν αλλοδαποί, ένα ποσοστό που φτάνει στο 28%. Μάλιστα, το 2007 σε σύνολο 115 θανατηφόρων «ατυχημάτων», τα 44 θύματα ήταν αλλοδαποί, ένα ποσοστό ακόμα υψηλότερα από πέρσι (38,3%), ενώ και το 2006, το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 31%.

Σύμφωνα με τη μακάβρια στατιστική του ΣΕΠΕ, από το 2007 έως το 2008 είχαμε μια αύξηση των θανάτων εν ώρα εργασίας, κατά 32%! Αυτό σημαίνει ότι κάθε 2,5 μέρες, σκοτωνόταν κι ένας εργάτης στο χώρο εργασίας του! Να σημειωθεί ότι από το 2005, τα ατυχήματα έχουν αυξηθεί περίπου κατά 10%. Η περίπτωση των δύο τελευταίων εργοδοτικών εγκλημάτων επιβεβαιώνει την υπάρχουσα στατιστική, που λέει ότι ο πιο «φονικός» κλάδος είναι ο κατασκευαστικός. Πέρσι, οι νεκροί εργαζόμενοι στις κατασκευές έφτασαν τους 61, ενώ το 2007 ήταν 59 και το 2006, 62 . Ο κλάδος κατέχει και τη δεύτερη θέση στα δηλωθέντα ατυχήματα, το 2008, με 872 ατυχήματα (13,1% επί του συνόλου). Δεν είναι τυχαίο, επίσης, ότι για παραβάσεις της ειδικής για την ασφάλεια και υγεία στις οικοδομές και τα τεχνικά έργα νομοθεσίας, έγιναν 387 μηνύσεις (36% του συνόλου), ενώ επιβλήθηκαν 584 πρόστιμα (47%) και 1600 διακοπές (92%).


Reblog this post [with Zemanta]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

AddThis Smart Layers