Δευτέρα 18 Ιανουαρίου 2010

ΚΟΙΝΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΩΝ.

Δεν πέρασαν πολλές μέρες από την εκλογή της νέας κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ για να ανοίξει όλη η αντεργατική ατζέντα: λιτότητα, περικοπές στον δημόσιο τομέα, ιδιωτικοποιήσεις, απολύσεις, αύξηση των έμμεσων φόρων, άνοιγμα του ασφαλιστικού. Στο πλαίσιο της κρίσης, των οδηγιών της Ε.Ε. και του Συμφώνου Σταθερότητας, στο όνομα του δημόσιου χρέους προσπαθούν να πείσουν τους εργαζόμενους για το «μονόδρομο» μιας τέτοιας σκληρής πολιτικής.

Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ (συνεχίζοντας το έργο των προηγούμενων της ΝΔ) βάζει στο στόχαστρο τη σταθερή και μόνιμη εργασία, τα σταθερά ωράρια, τις αξιοπρεπείς αμοιβές, την πλήρη ασφάλιση και περίθαλψη και κάθε άλλο δικαίωμα και στον δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα.

Οι προεκλογικές δεσμεύσεις του ΠΑΣΟΚ για «κατάργηση της ελαστικής εργασίας» δεν σήμαιναν παρά την απόλυση χιλιάδων εργαζόμενων με συμβάσεις και STAGE, που θα έρθουν να προστεθούν στους εκατοντάδες χιλιάδες ήδη ανέργους. Το ΠΑΣΟΚ ΔΕΝ ΚΑΤΑΡΓΕΙ τα stage. Τα περνάει όλα στον ιδιωτικό τομέα και τις ΔΕΚΟ με το μανδύα της μαθητείας, μετατρέποντάς τα σε μοχλό ακόμα μεγαλύτερης ανατροπής των όσων και όποιων σταθερών εργασιακών σχέσεων έχουν απομείνει στον ιδιωτικό τομέα. Παράλληλα, στο όνομα της «ελαστασφάλειας» και της δια βίου εκπαίδευσης θέλει να νομιμοποιήσει την ανασφάλιστη εργασία, την εκ περιτροπής εργασία, το μπλοκάκι, την ενοικίαση εργαζομένων. Με τις απολύσεις των συμβασιούχων, επιχειρεί μια πρωτοφανή συρρίκνωση του δημόσιου. Oι δημόσιες υπηρεσίες προγραμματίζεται να υπολειτουργούν, να καταφύγουν στην ενοικιαζόμενη εργασία, ή να εκχωρηθούν μέσω Συμβάσεων Δημόσιου - Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) σε διάφορους επιχειρηματίες προς εκμετάλλευση.

Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ για να πετύχει τους στόχους της, προσπαθεί να στρέψει τους εργαζόμενους τον έναν απέναντι στον άλλο: τον ιδιωτικό τομέα ενάντια στους «βολεμένους» του δημόσιου, τους ανέργους εναντίον των συμβασιούχων και πάει λέγοντας… Προσπαθεί να κατακερματίσει τους ελαστικά εργαζόμενους και τους ανέργους και να φορτώσει στις πλάτες τους την ευθύνη για την αδυναμία εύρεσης μόνιμης δουλειάς. Με «διαρροές» για επιμέρους ρυθμίσεις, με τις διάφορες «εξαιρέσεις» δημόσιων φορέων από το νομοσχέδιο Ραγκούση, με το κυνήγι των τίτλων και των βεβαιώσεων στο εξεταστικό σφαγείο του ΑΣΕΠ προσπαθεί να βάλει τους εργαζόμενους στη λογική του ανταγωνισμού μεταξύ τους.

O ΣΕΒ ανοιχτά ζήτησε το πάγωμα των μισθών στον ιδιωτικό τομέα, απειλώντας τους εργαζόμενους ότι θα υπάρξουν ακόμα περισσότερες απολύσεις.

Ο νέος προϋπολογισμός λιτότητας είναι το πρώτο, οικονομικό δείγμα γραφής της νέας κυβέρνησης που συνεπάγεται νέα σκληρή λιτότητα, πάγωμα μισθών και φορομπηξία. Μας ζητούν να πληρώσουμε τα βάρη της κρίσης που εκείνοι δημιούργησαν!

Ταυτόχρονα, ξεκίνησε η επίθεση και στο ασφαλιστικό σύστημα. Η κυβέρνηση προσπαθεί να ξεφορτωθεί το κόστος της ασφάλισης και να το φορτώσει στους εργαζόμενους.

Αξιοποιεί την απόφαση του Ευρωδικαστηρίου για να αυξήσει τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης των γυναικών. Υποχρηματοδοτεί τα ασφαλιστικά Ταμεία (1,5 δις λιγότερα στο φετινό προϋπολογισμό). Εκμεταλλεύεται τους υπάρχοντες αντιασφαλιστικούς νόμους (Σιούφα, Ρέππα, Πετραλιά) για να αυξήσει τα χρόνια εργασίας και τις εισφορές των εργαζομένων και να απαλλάξει του εργοδότες και το κράτος από τις υποχρεώσεις τους. Αφού αφήνουν τα Ταμεία να καταρρεύσουν, με χαριστικές ρυθμίσεις στους εργοδότες που φοροδιαφεύγουν, με την ανασφάλιστη και μαύρη εργασία να βασιλεύει ακόμη και στον δημόσιο τομέα, θα έρθουν να μειώσουν τις συντάξεις και τις παροχές των ασφαλισμένων, στο όνομα της «ανταποδοτικότητας» του συστήματος.

ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΚΟΙΝΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Reblog this post [with Zemanta]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

AddThis Smart Layers