Τετάρτη 26 Μαΐου 2010

Ανοιχτή επιστολή εκπαιδευτικών που βρίσκονται σε διαδικασία διορισμού


Ο λύκος στην αναμπουμπούλα χαίρεται...
Οι μέρες που ζούμε σηματοδοτούνται από την πιο άγρια επίθεση απέναντι στην κοινωνία, το εισόδημα και το επίπεδο διαβίωσης μας. Η δημοσιονομική τρομοκρατία καλά κρατεί, το ένα πακέτο μέτρων διαδέχεται το άλλο σε βαθμό που κανένα από τα δικαιώματα και τα κεκτημένα μας να μη θεωρείται δεδομένο. Μέσα σε αυτή την καταιγίδα το Υπουργείο Παιδείας βρήκε τη χρυσή ευκαιρία να κλείσει τους λογαριασμούς του με τον κόσμο της εκπαίδευσης.

Τα χειρότερα ήρθαν...
Οι αλλαγές στην εκπαίδευση μέσω του νόμου Διαμαντοπούλου σε συνδυασμό με το πρόγραμμα σταθερότητας και τα νέα μέτρα αποτελούν κήρυξη πολέμου στον κόσμο της εκπαίδευσης αλλά και της εργασίας συνολικά. Εισαγωγή νέου τρόπου διορισμών, θέσπιση του θεσμού του δόκιμου εκπαιδευτικού και του μέντορα, δημιουργία του «νέου ωρομίσθιου» ως αναπληρωτή μειωμένου ωραρίου, στοίβαξη 30 μαθητών στις τάξεις, υποχρεωτικές υπερωρίες για τους μόνιμους, κατάργηση και συγχωνεύσεις σχολείων (κτλ...) πηγαίνουν χέρι-χέρι με το κόψιμο του 13ου-14ου μισθού, την αύξηση των ορίων ηλικίας για συνταξιοδότηση, το πάγωμα των προσλήψεων στο δημόσιο -ακόμα και στην εκπαίδευση-. Όλα αυτά οδηγούν στις πρώτες μαζικές απολύσεις (20.000-25.000 λιγότεροι ωρομίσθιοι και αναπληρωτές υπολογίζεται ότι θα προσληφθούν τα επόμενα 2 χρόνια) στο χώρο της εκπαίδευσης -και όχι μόνο- και ο κατάλογος αυξάνει μέρα με τη μέρα. Η χώρα που καλούμαστε να ζήσουμε δεν μας χωράει, το σχολείο που καλούμαστε να διδάξουμε δεν μας εμπνέει.

Αμύνεσθαι περί πάρτης...
Η μείωση των διορισμών από το υπουργείο βρήκε τις διάφορες κατηγορίες διοριστέων επί ποδός πολέμου και να στρέφονται η μία εναντίων της άλλης (διοριστέοι ΑΣΕΠ, 40%, 24μηνο, 30μηνο κτλ) αξιώνοντας τον κατά προτεραιότητα διορισμό. Μια κατάσταση που ρίχνει νερό στο μύλο του υπουργείου το οποίο την εκμεταλλεύεται διαδίδοντας ασάφειες και μην παίρνοντας συγκεκριμένη θέση για το πως θα γίνουν οι διορισμοί. Μπροστά σε αυτή την κατάσταση δεν μπορούμε να χωριζόμαστε σε ομάδες συμφερόντων και να παλεύει ο καθένας μόνος του. Σε καμία περίπτωση δεν κάνουμε τη χάρη στο υπουργείο να βάλουμε στο ζυγό ένα γραπτό ΑΣΕΠ που κατατάσσει κάποιον στους διοριστέους με την αξία πολλών χρόνων ωρομισθίας και αναπλήρωσης. Το κοκαλάκι που μας πέταξε το υπουργείο δεν φτάνει για να “χορτάσει” κανείς. Αυτό που διακυβεύεται μας ξεπερνά όλους και μόνο ενωμένοι μπορούμε να το αντιπαλέψουμε. Γι’ αυτό και καλούμε τους συναδέλφους που βρίσκονται σε διαδικασία διορισμού, όλων των κατηγοριών να δώσουμε τη μάχη μαζί και πλάι με τους υπόλοιπους συναδέλφους μας.

Απαιτούμε το διορισμό μας στο δημόσιο σχολείο το Σεπτέμβρη του 2010 και δε θα ανεχθούμε καμία καθυστέρηση ως προς αυτό

· Καλούμε τις ομοσπονδίες ΔΟΕ-ΟΛΜΕ να υιοθετήσουν το αίτημα μας και να πιέσουν προς αυτή την κατεύθυνση
· Καλούμε το υπουργείο να πάρει ξεκάθαρη θέση και να προωθήσει το διορισμό όλων των κατηγοριών που κατοχυρώνουν δικαίωμα διορισμού όπως οφείλει


Βγαίνουμε στο δρόμο πριν μας πετάξουν στο δρόμο...

Για τα παραπάνω θα παλέψουμε με κάθε τρόπο -και νομικά αλλά κυρίως κινηματικά- και πάνω απ' όλα με ενότητα μεταξύ μας. Συμμετέχουμε στις απεργίες και τις κινητοποιήσεις των ομοσπονδιών (ΟΛΜΕ-ΔΟΕ), παρεμβαίνουμε στις διαδικασίες των τοπικών συλλόγων (Γενικές Συνελεύσεις-δράσεις) ώστε να ακουστούν τα αίτημά μας, συντονιζόμαστε με όσους παλεύουν ενάντια στο έκτρωμα του υπουργείου (ΠΕΑΕ- Συντονιστικά και Συνελεύσεις ωρομισθίων- αναπληρωτών-αδιόριστων).
Όμως ταυτόχρονα με την απαίτηση στον αυτονόητο για εμάς διορισμό, παλεύουμε ενάντια στο πρόγραμμα σταθερότητας, ενάντια στα νέα μέτρα που φέρνει η κυβέρνηση. Γιατί σε τελική ανάλυση ακόμα και ο καθυστερημένος διορισμός μας θα αποδειχθεί δώρο-άδωρο σε ένα δημόσιο σχολείο υπό διάλυση και απαξίωση και σε μία κοινωνία φτώχειας και ανασφάλειας. Αγωνιζόμαστε για ένα σχολείο χρήσιμο στην κοινωνία, με σταθερές σχέσεις εργασίας, με δραστική μείωση του αριθμού μαθητών ανά τάξη, με μαζικούς διορισμούς εκπαιδευτικών για την κάλυψη των κενών, για αύξηση (και όχι μείωση) του μισθού μας, ώστε να ζούμε με αξιοπρέπεια από τη δουλειά μας, για αύξηση της χρηματοδότησης στην εκπαίδευση, που δεν θα αναγκάζει τους γονείς να σκορπούν τα έσοδά τους στην παραπαιδεία.

Καλούμε όλους τους συναδέλφους που βρίσκονται σε διαδικασία διορισμού και συμφωνούν με το παραπάνω κείμενο να το συνυπογράψουν.

Θα υπάρξει συνάντηση όσων βρισκόμαστε σε αυτή την κατάσταση για περαιτέρω ενημέρωση-συντονισμό-δράσεις.

Για επικοινωνία:
1. Ρούπα Δήμητρα, ΠΕ 05, διοριστέα ΑΣΕΠ 2009, ωρομίσθια- dimitra_roupa@yahoo.gr
2. Τσαγλιώτης Γιώργος, ΠΕ 04.01, διοριστέος ΑΣΕΠ 2009, αδιόριστος-giwrgos_tsag@yahoo.gr
3. Βάρσος Δημήτριος, ΠΕ03, διοριστέος ΑΣΕΠ 2009, αδιόριστος- varsosd@gmail.com
4. Βαρδαλαχάκης Ιωάννης, ΠΕ09, διοριστέος ΑΣΕΠ 2009, αδιόριστος giannis_vard@hotmail.com
5. Καπλάνη Χαρίκλεια, ΠΕ 05, διοριστέα ΑΣΕΠ 2009, αδιόριστη  xarouli@gmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

AddThis Smart Layers