Παρασκευή 1 Απριλίου 2011

Οι "Παρεμβάσεις" Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης για το «Νέο Λύκειο»


Δεν υπήρξε εξεταστικό σύστημα τα τελευταία τριάντα χρόνια που να μην περιλάμβανε στην Εισηγητική του Έκθεση ως στόχους και ως δικαιολογητικό λόγο της θέσπισής του τον περιορισμό της παραπαιδείας, την αντικειμενική και αξιοκρατική επιλογή των μαθητών, την ισότητα ευκαιριών, το άνοιγμα των πανεπιστημίων, το τέλος του «ασφυκτικού εναγκαλισμού» του Λυκείου από τις απαιτήσεις των εξετάσεων για το πανεπιστήμιο, την φραστική καταδίκη της έμφασης στην απομνημόνευση. Τα αποτελέσματα των «υποσχετικών» τα γνωρίζουμε σήμερα πολύ καλά.
Ωστόσο, το Υπουργείο Παιδείας δεν έχασε την ευκαιρία, στο πλαίσιο των ανακοινώσεων για το «Νέο Λύκειο», να φρεσκάρει τις ίδιες υποσχετικές, με στόχο την εξαπάτηση της κοινής γνώμης που αγκομαχά από τα ανοιχτά ρήγματα του σημερινού σχολείου, ρήγματα τα οποία έχουν σκάψει οι ίδιοι οι σημερινοί επίδοξοι «μεταρρυθμιστές». Οι ίδιοι που έκλεισαν σε μια νύκτα 1.050 σχολεία πάντα στο πλαίσιο του συνθήματος «Πρώτα ο μαθητής».
Να το ξεκαθαρίσουμε κι ας μην υπάρχει καμιά αυταπάτη: αυτό που θα αντιμετωπίσουν πρώτα οι μαθητές τον Σεπτέμβριο θα είναι ένα φθηνό Λύκειο, με περισσότερους μαθητές στην τάξη, χωρίς Πρόσθετη Διδακτική Στήριξη (ΠΔΣ), με εκπαιδευτικούς πιεσμένους από τη μείωση των μισθών και την δραματική αλλαγή των εργασιακών τους σχέσεων, χωρίς νέα βιβλία, με εξαιρετικά περιορισμένες λειτουργικές δαπάνες και με ένα ωρολόγιο πρόγραμμα υποταγμένο πλήρως στο νέο σύστημα εισαγωγής που ψώνισε το Υπουργείο Παιδείας από τα καλάθια προσφορών των χρησιμοποιημένων και αποτυχημένων συστημάτων πρόσβασης.
Το «νέο Λύκειο» είναι μια παραλλαγή του παλιού Κλασικού–Πρακτικού με στοιχεία δεσμών και του Εθνικού Απολυτηρίου που είχε εξαγγελθεί την περίοδο 2005-6. Ουσιαστικά έχουμε μια αναδιάταξη του ωρολογίου προγράμματος, η οποία εξυπηρετεί το νέο σύστημα πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Παράλληλα, οι όροι και οι προϋποθέσεις εισαγωγής στα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ όχι μόνο δεν υπόσχονται άμβλυνση των φροντιστηρίων αλλά αντίθετα λιπαίνουν το έδαφος για νέες αποικίες φροντιστηρίων στο Α΄ Πανεπιστημιακό έτος.
Όποιος έχει μάτια να δει και την τιμιότητα να πιστέψει στα μάτια του, μπορεί εύκολα να καταλάβει ότι το «νέο Λύκειο» λιπαίνει το έδαφος για ένταση των ταξικών φραγμών, για διαφοροποίηση των προγραμμάτων σπουδών, για αποσπασματικότητα των γνώσεων που οδηγεί στην απομόρφωση.
Οι εκπαιδευτικοί, οι γονείς, οι μαθητές, ο εργαζόμενος λαός οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε ενωτικά και αγωνιστικά το νέο αυτό συντριπτικό χτύπημα στη δημόσια εκπαίδευση και να το ανατρέψουμε.

Οι Αγωνιστικές Παρεμβάσεις – Συσπειρώσεις – Κινήσεις Εκπαιδευτικών Δ.Ε. θα συμβάλουν σε αυτή την κατεύθυνση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

AddThis Smart Layers