Τρίτη 5 Απριλίου 2011

Εξω οι εταιρίες απο τα Σχολεία!

                      Ανακοίνωση της ΕΛΜΕ Πειραιά για τους χορηγούς στα σχολεία
Οι χορηγοί, οι επιχειρηματίες ακονίζουν τα μαχαίρια τους και ετοιμάζονται να εισβάλλουν (ολοκληρωτικά πια) στο δημόσιο σχολείο.
Μόνο τις τελευταίες μέρες έχουμε αλλεπάλληλα κρούσματα εισβολής επιχειρήσεων μέσα στα σχολεία. Ξεθαρρεύουν από την πολιτική της κυβέρνησης, της Ε.Ε., που συμφωνούν ΝΔ και ΛΑΟΣ και χρόνια τώρα, προωθεί το νέο σχολείο της αγοράς.
Συγκεκριμένα,
• Το φροντιστήριο «Σύζευξης», με έδρα τον Πειραιά και η εταιρεία επαγγελματικού προσανατολισμού «orientum» πραγματοποίησαν την Κυριακή 27/3, «σεμινάριο» για τον επαγγελματικό προσανατολισμό των παιδιών στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του 2ου Γυμνασίου Καλλίπολης. Tην εκδήλωση διοργάνωνε το Γραφείο Σχολικού Επαγγελματικού Προσανατολισμού (ΓΡΑΣΕΠ) του σχολείου, σε συνεργασία με το φροντιστήριο! Δηλαδή, το ΓΡΑΣΕΠ έπαιξε το ρόλο του μεσάζοντα, ώστε να «επιμορφώσει» ο ιδιώτης μαθητές και γονείς. Όλες τις προηγούμενες μέρες μοιράζονταν στους μαθητές των σχολείων της Καλλίπολης διαφημιστικά του φροντιστηρίου και της «εκδήλωσης», πάντα ... για το καλό των μαθητών.

• η εταιρεία CONNECT με έδρα τον Πειραιά διαφημίζει πως μπορεί να αναλάβει ορισμένα λειτουργικά έξοδα των σχολείων (πετρέλαιο, μικροεπισκευές κλπ…), με αντάλλαγμα, το 10% της επιφάνειας του σχολείου, να διατίθεται για την διαφήμιση χορηγών. Εκμεταλλεύεται την άθλια οικονομική κατάσταση των σχολείων, την υποχρηματοδότηση των σχολικών επιτροπών, για να μετατρέψει τα σχολεία σε διαφημιστικές πινακίδες
• Ο ραδιοσταθμός musicvoice διοργάνωσε τα Χριστούγεννα ραδιομαραθώνιο αγάπης, προκειμένου να μαζευτούν έσοδα για το 1ο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Πειραιά. Χορηγοί της εκδήλωσης ήταν και διάφορες εταιρείες, όπως η pizza fun. Στη διάρκεια εκδήλωσης, οι δάσκαλοι του σχολείου (στην πλειοψηφία τους νέοι συνάδελφοι και συμβασιούχοι) υποχρεώθηκαν να μοιράζουν σε γονείς και παιδιά ΑΜΕΑ εκπτωτικά κουπόνια της pizza fun.
• Σε δημοτικά της Σαλαμίνας, η εταιρεία «Χρυσομηλιά» αναλαμβάνει με το αζημείωτο (6 ευρώ από το κάθε παιδί) να «διδάξει» τα παιδιά γύρω από την ανακύκλωση του νερού.
Είναι φανερό, πως η πολιτική της κυβέρνησης, της ΕΕ, που συμφωνούν ΝΔ και ΛΑ.Ο.Σ. δίνει το πράσινο φως για τα παραπάνω. Αυτό είναι το σχολείο της αγοράς, με σάρκα και οστά. Αν υλοποιηθούν τα σχέδια του κεφαλαίου, η επιβίωση ενός σχολείου θα εξαρτάται από τη σύμπραξή του με τους χορηγούς. Τα σχολεία θα σπρώχνονται προς αυτή την κατεύθυνση, εξαιτίας και της τραγικής υποχρηματοδότησής τους από τον κρατικό προϋπολογισμό. Αυτό εννοούν, όταν λένε σύνδεση του σχολείου με την τοπική κοινωνία.
Το ίδιο το περιεχόμενο της «μάθησης» θα καθορίζεται από τις ανάγκες της αγοράς. Οι ταξικοί φραγμοί θα ενταθούν. Αυτό εννοούν όταν λένε πως «η σχολική μονάδα πρέπει να είναι αυτόνομη και να καθορίζει τα του οίκου της, ακόμα και το αναλυτικό πρόγραμμα» (βλ. ν. 3848/2010).
Και ο μισθός του εκπαιδευτικού θα καθορίζεται από το αν προσαρμόζεται, αν είναι ικανός να εφαρμόζει «καινοτόμες δράσεις». Άλλο ένα «εργαλείο» για να προσαρμοστεί ο εκπαιδευτικός στις απαιτήσεις της διδασκαλίας, στα πλαίσια του «νέου σχολείου». Αυτό εννοούν όταν λένε «σύνδεση του μισθού με την αποδοτικότητα» στο δημόσιο τομέα.
Η πολιτική της εμπορευματοποίησης της Παιδείας πρέπει να συναντήσει απέναντί της το κοινό Μέτωπο γονιών, εκπαιδευτικών και μαθητών. Οι εκπαιδευτικοί του Πειραιά προειδοποιούμε την κυβέρνηση πως δεν θα ανεχθούμε την μετατροπή των σχολείων σε Α.Ε. Έξω οι εταιρείες από τα σχολεία. Ούτε ένα ευρώ από τις τσέπες γονιών και εκπαιδευτικών για τη λειτουργία του σχολείου. Αποκλειστικά δημόσια δωρεάν παιδεία και υγεία.

1/4/2011
ΤΟ Δ.Σ. ΤΗΣ ΕΛΜΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

AddThis Smart Layers