Τρίτη 8 Μαΐου 2012

Για το 41ο συνέδριο της ΠΟΕ-ΟΤΑ


Τα νοσηρά φαινόμενα που εμφανίστηκαν στην διαδικασία των εκλογών σε αρκετά σωματεία  και στο ίδιο το συνέδριο είχαν  στόχο να χτυπήσουν το σ.κ. και τους εργαζόμενους στους Δήμους. 
Μακριά από τις ανάγκες και πίσω από τις αγωνιστικές προσδοκίες των εργαζομένων. Στην ταξική εργατική ενότητα και αλληλεγγύη, στην υπέρβαση του κυβερνητικού, εργοδοτικού, κομματικού συνδικαλισμού και στην κατεύθυνση της δημιουργίας ενός μετώπου ρήξης και ανατροπής της βάρβαρης πολιτικής και της ενίσχυσης των εργατικών δυναμικών αγώνων βρίσκεται η λύση. 
Μελανά φαινόμενα που πλήττουν την αξιοπιστία  του σ. κ.  συνέβησαν στην πορεία προς το συνέδριο αλλά και στη διάρκεια του 41ου συνεδρίου της ΠΟΕ ΟΤΑ. Αποτέλεσμα των όσων συνέβησαν στα οποία θα αναφερθούμε αναλυτικά, είναι να δεκτεί σοβαρό πλήγμα η  αξιοπιστία του σ.κ. και ιδιαίτερα της ΠΟΕ ΟΤΑ.  Μιας ομοσπονδίας που έδωσε σκληρούς μαζικούς αγώνες το προηγούμενο διάστημα, απεργία διαρκείας 23 ήμερων, 24ωρες, 48ωρες απεργίες, καταλήψεις διάρκειας, μαζικές διαδηλώσεις κ.λπ., κάτω από την πίεση και τη δυναμική συμμετοχή των ίδιων των εργαζομένων, με την ουσιαστική συμβολή και της συνδικαλιστικής αριστεράς.
 Μιας ομοσπονδίας ατίθασης για τους πάνω, που δεν την έχουν στο χέρι, που προσπαθούν να την ελέγξουν αλλά δεν τα καταφέρνουν όπως θα ήθελαν, χωρίς βέβαια να ικανοποιεί και τους κάτω. Να συμβιβάζεται και να κλείνει αγώνες η ηγεσία της την πιο κρίσιμη στιγμή, αλλά κάτω από την οξύτητα των προβλημάτων και  την πίεση των εργαζομένων οι αγώνες να επανέρχονται ως μονόδρομος μπροστά μας για την ανατροπή των αντεργατικών πολιτικών.
Αυτή την αγωνιστική, αντιφατική, ρεφορμιστική στάση της ΠΟΕ ΟΤΑ, δεν την αποδέχονται οι δυνάμεις και οι μηχανισμοί του σάπιου διεφθαρμένου και διαπλεκόμενου πολιτικού συστήματος.
Τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα που συνωστίζονται να αρπάξουν τομείς των υπηρεσιών των δήμων που αποτελούν οικονομικά φιλέτα για αυτούς στην εποχή της οικονομικής κρίσης, μέσω της ιδιωτικοποίησης υπηρεσιών όπως η διαχείριση των απορριμμάτων, η ανακύκλωση, τεχνικές υπηρεσίες, παιδικοί σταθμοί.
 Όλοι αυτοί μαζί και το δημοτικό κατεστημένο στους ΟΤΑ δεν ανέχονται και δεν επιτρέπουν την παραμικρή αμφισβήτηση και αντίσταση στην πολιτική τους και είναι αμείλικτοι σε όποιων τολμήσει ιδιαίτερα από τις γραμμές τους (η ηγεσία της ΠΟΕ ΟΤΑ  ανήκει στην ΠΑΣΚΕ ΟΤΑ και έχει διαφοροποιηθεί δημόσια από το ΠΑΣΟΚ)  να αμφισβητήσει και αγωνιστεί, έστω και με περιορισμένο πολιτικό ορίζοντα ενάντια στην πολιτική τους.
Βασικός στόχος της εξουσίας, πολιτικών και άλλων μηχανισμών ήταν να κτυπηθεί η ομοσπονδία, να απαξιωθεί στα μάτια των αργαζομένων στους δήμους και σε όλη την κοινωνία, ώστε να μην έχει το κύρος και την ικανότητα να συσπείρωση το σύνολο των εργαζομένων για να  αντισταθεί δυναμικά στα νέα αντεργατικά μέτρα που έρχονται γενικά αλά και ειδικότερα στο χώρο των ΟΤΑ με τη διάλυση κοινωνικών υποδομών, απολύσεις, ιδιωτικοποιήσεις, την μετατροπή των δήμων σε επιχειρήσεις. Που θα καταπατώνται όλο και περισσότερο τα  εργατικά δικαιώματα και θα έχουν ακόμη και απλήρωτους εργαζόμενους, θα επιβάλλονται  αντεργατικές πολιτικές στους δημότες. Με μια ομοσπονδία απαξιωμένη, διαλυμένη είναι πιο εύκολο να περάσουν τα σχέδια τους.
 Η  ΠΑΣΚΕ ΟΤΑ επανειλημμένα διαφοροποιήθηκε από τις μνημονικές πολιτικές και από την κυβερνητική πολιτική του ΠΑΣΟΚ, διευκόλυνε με τη στάση της να συμμετέχουν μαζικά στους αγώνες ευρύτερα τμήματα εργαζόμενων στους ΟΤΑ. 
Η ηγετική της ομάδα  ήταν και παραμένει  ένας γραφειοκρατικός μηχανισμός που στόχο έχει την αναπαραγωγή του και να διατηρηθεί στην ηγεσία της ΠΟΕ ΟΤΑ. Κινείται σε κατεύθυνση που συγκρούεται με  μνημονικές πολιτικές αλλά οι περισσότεροι στον ηγετικό της πυρήνα παραμένουν να κινούνται στα πλαίσια της αστικής πολιτικής ενώ άλλοι αναζητούν το παλιό καλό ΠΑΣΟΚ, που το βρίσκουν στα πλαίσια της  πολιτικής της ΠΑΣΚΕ ΟΤΑ. 
Την  ίδια στιγμή τη διαπερνά μια αλαζονική συμπεριφορά και ήθελε και θέλει να είναι η ηγεμονεύουσα δύναμη στον κλάδο και το επιδιώκει αυτό με κάθε τρόπο και σε συμμαχία τις περισσότερες φορές με τη ΔΑΚΕ. Δεν τόλμησε να κάνει τα αναγκαία βήματα προς τα μπρος που είναι σήμερα αναγκαία για την ταξική ενότητα και τη συνδικαλιστική ένταξη όλων των εργαζομένων στους δήμους στην ομοσπονδία, δεν  παίρνει υπόψη της  την πανσπερμία των μεσαιωνικών εργασιακών σχέσεων που ακόμη πιο μαζικά θα επιβάλλονται το επόμενο διάστημα στον κλάδο, επιμένει να αρνείται τη συμμετοχή των συμβασιούχων στην ΠΟΕ ΟΤΑ και τη δυνατότητα να ψηφίζουν για τα συνέδρια της, αξιοποιώντας το  καταστατικό της ΠΟΕ ΟΤΑ που δεν προβλέπει και απαγορεύει τη συμμετοχή των συμβασιούχων στις εκλογικές διαδικασίες. 
Η αλαζονική και αντιδημοκρατική ορισμένες φορές  συμπεριφορά της, τα παιχνίδια που και αυτή έπαιξε όπως και παρατάξεις της αριστεράς σε ορισμένα σωματεία,  είχαν σαν στόχο τη διαμόρφωση των εκλογικών συσχετισμών και ορισμένες φορές με μεθοδεύσεις χωρίς αρχές και κανόνες, μακριά από τα προβλήματα και τις ανάγκες των εργαζομένων.
Τα φαινόμενα αυτά είναι αποτέλεσμα του στείρου παραταξιακού διαχωρισμού των εργαζομένων και του εναγκαλισμού των παρατάξεων κυρίως με τα κόμματα εξουσίας και με τα κόμματα της αριστεράς. Έχουν σχέση  με το  γεγονός ότι οι συνδικαλιστικές παρατάξεις είναι ιμάντας μεταφοράς της κομματικής γραμμής στους χώρους εργασίας.
 Έχει να κάνει με τη σχέση που διαμορφώνουν τα συνδικαλιστικά στελέχη με  τη συνδικαλιστική εξουσία, τα εκφυλιστικά φαινόμενα που δημιουργεί η απαλλαγεί από την εργασία, η μη εναλλαγή των θέσεων στα όργανα της ΠΟΕ ΟΤΑ, και το γεγονός ότι δεν υπάρχει περιορισμένη χρονική θητεία. Όλα αυτά αποτελούν πληγές του σ.κ. με τις οποίες δοκιμαζόμαστε και πρέπει να συγκρουστούμε  και να τις υπερβούμε όσοι αναζητούμε ένα ταξικό, ανεξάρτητο, εργατικό κίνημα εργατικής κατεύθυνσης, χειραφέτησης και κοινωνικής απελευθέρωσης. 
Και σε αυτή την κατεύθυνση χρειάζονται περισσότερες πράξεις και όχι λόγια από όλους μας.
Στην καρδιά της επίθεσης του μαύρου μπλοκ εξουσίας βρίσκεται η σταθερή μόνιμη εργασία και η μείωση του κόστους εργασίας. Η επίθεση αυτή θα ενταθεί μέσα από τις χιλιάδες απολύσεις και καταργήσεις θέσεων στο δημόσιο και τους ΟΤΑ, επιβάλλοντας νέες σχέσεις ελαστικής φτηνής ακόμη και απλήρωτης εργασίας, διαμορφώνοντας ένα καθεστώς εργασιακού μεσαίωνα με εργαζόμενους δίχως δικαιώματα και κράτος - εργοδότη με ελάχιστες υποχρεώσεις.
 Αυτό τα αντιδραστικό εργασιακό τοπίο πρέπει ουσιαστικά να μας απασχολήσει  για το πώς  θα ανατραπεί  και όχι πως θα διαμορφώνονται οι συσχετισμοί μακριά από τις συνειδήσεις των εργαζομένων με εκλογικά τεχνάσματα.
Οι χιλιάδες συμβασιούχοι που εργάζονται στους δήμους και στο δημόσιο όπως και στον ιδιωτικό τομέα σίγουρα πρέπει να έχουν συνδικαλιστική οργάνωση και όχι απλά συνδικαλιστική κάλυψη. Είναι λυπηρό που και δυνάμεις της αριστεράς αντί να ανοίξουν τη συζήτηση για τις αναγκαίες τομές που πρέπει να γίνουν και έχουμε αργήσει, για μια νέα δομή συγκρότηση, οργάνωση και λειτουργία του σ.κ. που θα παίρνει υπόψη του τον τρόπο της σημερινής οργάνωσης της εργασίας που επιβάλει το κεφάλαιο την αγορά εργασίας, την οργάνωση της παράγωγης και της οικονομίας, ώστε να συμμετέχουν και να εκφράζονται όλοι οι εργαζόμενοι ανεξαρτήτου σχέσης εργασίας. Σε αυτή την κατεύθυνση χρειάζεται  να δούμε  ενιαία συνδικάτα ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, με ενιαία έκφραση όλων των εργαζομένων χωρίς διαφορετικές τριτοβάθμιες οργανώσεις.  
Η συμμετοχή των εργαζομένων με ελαστικές σχέσεις εργασίας στην ΠΟΕ ΟΤΑ είναι πολιτικό, συνδικαλιστικό, ταξικό πρόβλημα που σχετίζεται με την ταξική ενότητα των εργαζομένων και αντιμετωπίστηκε από την ΠΑΣΚΕ και τη ΔΑΚΕ σαν ένα ζήτημα διαδικαστικό και ενιαίων κανόνων που πρέπει να εφαρμόζονται. Κρύφτηκαν και οι δυο τους πίσω από τις διατάξεις του καταστατικού φοβούμενες την αλλαγή των συσχετισμών προς τα αριστερά. 
 Το ΠΑΜΕ, η ΑΣΚ, τμήμα των συσπειρώσεων το τεράστιο ταξικό πρόβλημα της συμμετοχής όλων των εργαζομένων με επισφάλεια και ελαστικές σχέσεις εργασίας στα συνδικάτα και την οργάνωση του αγώνα για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους, τη σταθερή εργασία, το αίτημα να αμείβονται με τη με τη Συλλογική Σύμβαση της ΠΟΕ ΟΤΑ, το εστίασαν κυρίως στο αίτημα  να ψηφίζουν οι συμβασιούχοι στο συνέδριο της ΠΟΕ ΟΤΑ. Συνέβαλαν και αυτές στο να γίνονται παρατράγουδα στις εκλογικές διαδικασίες ορισμένων σωματείων, να  παραβιάζονται ενιαίοι συνδικαλιστικοί κανόνες, δίνοντας τη δυνατότητα στις ΠΑΣΚΕ- ΔΑΚΕ να καταφεύγουν στην τεχνική πόλωση και να συσπειρώνουν τις δυνάμεις τους. 
 Η ταχτική αυτή αδυνάτιζε την πολιτική και συνδικαλιστική αντιπαράθεση, η οποία δε γινόταν πάνω στα πραγματικά προβλήματα του νέου εργασιακού μεσαίωνα που εξελίσσεται και στο χώρο των Δήμων και εστιάζονταν κυρίως στη συμμετοχή των συμβασιούχων στις εκλογές των σωματείων για τους αντιπροσώπους. Δεν είναι δυνατόν παρατάξεις και στελέχη της αριστεράς να θυμούνται τους συμβασιούχους όταν πρέπει να ψηφίσουν για να επηρεάσουν τους συνδικαλιστικούς συσχετισμούς. 
Ενώ είναι αλήθεια ότι η συμμετοχή των συμβασιούχων στα πρωτοβάθμια σωματεία παρόλο που έχουν πλήρη συνδικαλιστικά δικαιώματα είναι πολύ αδύνατη. Απολύονται  συμβασιούχοι  και οι αντιδράσεις των ιδίων και των  σωματείων  είναι πολύ εξασθενημένες και στις  πιο πολλές περιπτώσεις δεν υπάρχει κανενός είδους διαμαρτυρία. 
Αρκετές φορές οι συμβασιούχοι καταφεύγουν στα δικηγορικά γραφεία ελπίζοντας σε ασφαλιστικά μέτρα για την παραμονή τους στην εργασία. Το πρόβλημα ήταν και παραμένει σύνθετο και δύσκολο στην επίλυση του και είναι λάθος να νομίζει κανείς ότι αντιμετωπίζεται με το να ψηφίζουν για τις εκλογές των ομοσπονδιών οι συμβασιούχοι. Είναι ανάγκη να ανοίξει άμεσα οργανωμένη συζήτηση σε όλο το σ.κ. για αυτό τα ζήτημα και να μην μας απασχολεί κυρίως την ώρα των συνδικαλιστικών εκλογών. 
Πως εξελιχθήκαν τα γεγονότα στην πορεία προς το συνέδριο.
Από το  Δεκέμβριο του 2011 που ξεκίνησαν οι εκλογές στα σωματεία για την εκλογή των αντιπροσώπων στο 41ο συνέδριο της ΠΟΕ ΟΤΑ μέχρι και την πρώτη  ημέρα του συνεδρίου διαδραματιζόντουσαν απαράδεκτες μεθοδεύσεις, παραβιάσεις καταστατικών κανόνων κ.λπ., σε αρκετά σωματεία. 
Οι παρατάξεις της αριστεράς  (στις συσπειρώσεις δεν έγινε συλλογική συζήτηση ενώ ήταν γνωστές οι διαφωνίες που υπήρχαν μεταξύ μας  για την τακτική που θα εξακολουθήσουμε) με ναυαρχίδα το ΠΑΜΕ αποφάσισαν στα σωματεία που έχουν την πλειοψηφία να βάλουν και τους συμβασιούχους να ψηφίσουν για τους αντιπροσώπους στην ΠΟΕ ΟΤΑ ενώ ήξεραν ότι το καταστατικό της ομοσπονδίας το απαγορεύει και τα σωματεία που θα ψηφίσουν συμβασιούχοι θα αποκλεισθούν από το συνέδριο. Ήθελαν να επιβάλουν ντεφακτο με αυτό τον τρόπο τη συμμετοχή των συμβασιούχων στο συνέδριο και να εκβιάσουν την ΠΑΣΚΕ να αποδεκτεί το γεγονός αυτό.
 Για να δώσουν μεγαλύτερο πολιτικό βάρος στη θέση τους αυτή έβαλαν και ψήφισαν συμβασιούχοι σε σωματεία που είναι μέλη και πρωτοκλασάτα στελέχη του ΠΑΜΕ και της Αυτόνομης Συνδικαλιστικής  Κίνησης (Περιστέρι. Καισαριανή,  κ.λπ.). Επιδίωκαν με κάθε τρόπο να διευρυνθούν τα σωματεία που θα ψήφιζαν οι συμβασιούχοι. 
Οι συσπειρώσεις εμφανίστηκαν διχασμένες και με διαφορετική στάση από σωματείο σε σωματείο. Ενώ όλοι συμφωνούσαμε πολιτικά ότι πρέπει να εκφράζονται και να συμμετέχουν οι συμβασιούχοι είχαμε διαφορετική εκτίμηση για την τακτική που θα εξακολουθήσουμε και για το πώς θα αναδείξουμε το ζήτημα χωρίς να αποκλεισθούν τα σωματεία που συμμετέχουμε από το συνέδριο. Συναγωνιστές που συμμετέχουν στις συσπειρώσεις ταχτήκαν κατά στο να ψηφίσουν οι συμβασιούχοι στα σωματεία τους για να μην αποκλεισθούν από το συνέδριο όπως στο Ρέντη, Ηράκλειο Αττικής, Βύρωνα, Πάτρα, Πεύκη. 
Στα σωματεία Ιωαννίνων, Κηφισιά, Κορυδαλλού οι συναγωνιστές των συσπειρώσεων υποστήριξαν και ψήφισαν οι συμβασιούχοι, αψηφώντας τον κίνδυνο για τον  αποκλεισμό των σωματείων από το συνέδριο.
Στο σωματείο των περιφερειακών δήμων του Ν. Θεσ/κης ενώ το Δ.Σ. του σωματείου με γνώμη των συναγωνιστών από τις συσπειρώσεις αποφάσισε να ψηφίσουν σε ξεχωριστή κάλπη οι συμβασιούχοι έτσι ώστε να ξεπερασθεί ο κίνδυνος αποκλεισμού του σωματείου από το συνέδριο, το ΠΑΜΕ παραβίασε την απόφαση αυτή και έβαλε και ψήφισαν οι συμβασιούχοι στην ίδια κάλπη με τους μόνιμους και αορίστου χρόνου με αποτέλεσμα το σωματείο να αποκλειστεί από το συνέδριο.
Από τα πρώτα σωματεία που έκαναν εκλογές και ψήφισαν συμβασιούχοι ήταν του Δήμου Κορυδαλλού- ψήφισαν 120 συμβασιούχοι , οι οποίοι απολύθηκαν τις επόμενες ημέρες χωρίς να αντιδράσει το σωματείο ούτε με μια ώρα στάση εργασίας. 
Το ΠΑΜΕ, οι ΑΣΚ και τμήμα των συσπειρώσεων επιδίωξαν να εμφανίσουν όσο το δυνατόν περισσότερα σωματεία που ψήφισαν συμβασιούχοι για  να ασκήσουν μεγαλύτερη πίεση  στην ΠΟΕ ΟΤΑ. ΠΑΣΚΕ – ΔΑΚΕ επέμεναν να μην ψηφίσουν οι συμβασιούχοι και βαδίζαμε σε ένα συνέδριο αμφίβολο εάν είχαν τηρηθεί από όλα τα σωματεία οι δημοκρατικές ενιαίες διαδικασίες που προβλέπονται από το νόμο και το καταστατικό. 
Υπήρξαν και καταγγελίες στο συνέδριο για παραβιάσεις του καταστατικού και από άλλα σωματεία στα οποία δεν είχαν ψηφίσει συμβασιούχοι. Ορισμένα στελέχη της αριστεράς ακόμη και των συσπειρώσεων τα ζητήματα αυτά τα αντιμετώπιζαν λέγοντας ότι αυτό που εμείς  μετράμε είναι πόσοι σύνεδροι έχουν εκλεγεί από ένα σωματείο και δεν μας ενδιαφέρει ο τρόπος και οι διαδικασίες εκλογείς τους. 
Οι ηγεσίες των παρατάξεων της αριστεράς ή είχαν λάθος εκτίμηση και δεν πίστευαν ότι  ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ θα επέμεναν μέχρι τέλος στην απόφαση που είχε πάρει η ομοσπονδία να τηρηθεί το καταστατικό παντού, ή σύρθηκαν ΑΣΚ και τμήμα των συσπειρώσεων  από το ΠΑΜΕ που έχει άλλους σχεδιασμούς για το εργατικό κίνημα και ενδεχομένως κινείται προς την έξοδο από τα σημερινά συνδικάτα.
Δεν είναι τυχαίο ότι οι δυνάμεις της αριστεράς προσπάθησαν και κράτησαν στην αρχή ενιαία στάση στην επιτροπή νομιμοποίησης του συνεδρίου, για να επιβάλλουν κανόνες που αυτές ήθελαν με αποτέλεσμα η εκτελεστική επιτροπή της ΠΟΕ ΟΤΑ να πετάξει έξω από την επιτροπή τις συσπειρώσεις, πράξη αντιδημοκρατική που στέρησε σε εμάς τη δυνατότητα να έχουμε μια ολοκληρωμένη εικόνα και δυνατότητα έλεγχου των διαδικασιών για όλα τα σωματεία.
Η στάση αύτη  των παρατάξεων της αριστεράς να επιβάλει με το έτσι θέλω τη συμμετοχή των συμβασιούχων στο συνέδριο, παραγνωρίζοντας ότι στα 235 σωματεία δεν έχουν ψηφήσει οι συμβασιούχοι ήταν μια λάθος τακτική όχι τυχαία, ενώ πολιτικά έπρεπε να δώσουμε τη μάχη και να πιέσουμε το συνέδριο να πάρει πολιτική θέση για να αλλάξει το καταστατικό, να πάμε σε ένα συνέδριο με ουσιαστική πολιτική αντιπαράθεση με την ΠΑΣΚΕ και την ΔΑΚΕ πάνω στα πολιτικά επίδικα ζητήματα της περιόδου και με μια γραμμή αντίστασης ρήξης και ανατροπής της βάρβαρης πολιτικής και τη συμβολή του συνεδρίου στη συγκρότηση ενός αγωνιστικού μετώπου σε αυτή την κατεύθυνση.   
Στη προσπάθεια να επιβάλουν α ψηφίσουν οι συμβασιούχοι το ΠΑΜΕ προέβηκε σε ενέργειες απαράδεκτες και αντιδημοκρατικές όπως:
Τα σωματεία Κορυδαλλού και  Ικαρίας κατέφυγαν στα δικαστήρια εναντίον της ΠΟΕ ΟΤΑ για να πάρουν απόφαση θετική για τους συμβασιούχους, ενώ 10 από τα 15 σωματεία που είχαν ψηφίσει και συμβασιούχοι, κατέφυγαν στα δικαστήρια χωρίς αποφάσεις των Δ.Σ. και των Γ.Σ.,  καταθέτοντας αγωγή σε βάρος της ΠΟΕ ΟΤΑ μια μέρα πριν το συνέδριο, ζητώντας από το δικαστήριο να αποφασίσει για τη συμμετοχή των συμβασιούχων  και να μην μπορεί να αποφασίσει το ίδιο το συνέδριο.
Θύμα αυτής της πρακτικής έπεσε και το σωματείο εργαζομένων του Δήμου Βύρωνα. Το Δ.Σ. είχε αποφασίσει στο συνέδριο να υποστηρίξουμε να υπάρξει αλλαγή του καταστατικού ώστε να μπορούν να συμμετέχουν οι συμβασιούχοι και οι εργαζόμενοι στην Δημοτική Επιχείρηση Α.Ε. Στις εκλογές του σωματείου να εφαρμοσθεί το καταστατικό της ΠΟΕ ΟΤΑ ώστε να μην αποκλειστεί το σωματείο μας από το συνέδριο.
 Ο Πρόεδρος και ο Γραμματέας του σωματείου στελέχη του ΠΑΜΕ  δεν αφαίρεσαν ως όφειλαν τους  τέσσερεις συμβασιούχους από την κατάσταση των ψηφισάντων παρά την απόφαση του Δ.Σ, και χωρίς να το γνωρίζουμε τα υπόλοιπα μέλη του Δ.Σ..άφησαν; έβαλαν; και ψήφισε μια συμβασιούχος.
Το Σαββάτο 21Απριλίου –τρεις ημέρες πριν το συνέδριο από την ΠΟΕ ΟΤΑ - πληροφορηθήκαμε ότι έχει ψηφίσει μια συμβασιούχος και ότι το σωματείο μας δε θα πάρει μέρος στο συνέδριο. Αυτοί που είπαν στην ΠΟΕ ΟΤΑ ότι έχει ψηφίσει μια συμβασιούχος ήταν οι ίδιοι που σκόπιμα απόκρυψαν από το σωματείο το γεγονός αυτό. 
Ο στόχος τους διπλός. Να μεγαλώσει ο αριθμός των σωματείων που είχαν ψηφίσει –έστω και ένας- συμβασιούχος και έτσι να πιεσθεί η ηγεσία της ΠΟΕ ΟΤΑ, και να αποκλεισθούν συγκεκριμένοι αντιπρόσωποι από το συγκεκριμένο σωματείο.
Τη Δευτέρα 23/4 μια ημέρα πριν το συνέδριο η πλειοψηφία του Δ.Σ. -πέντε στα εννέα μέλη- ζητήσαμε να γίνει έκτακτο Δ.Σ. για να συζητήσουμε αυτό το πρωτοφανές για το σωματείο μας γεγονός. Ο Πρόεδρος στέλεχος του ΠΑΜΕ αρνήθηκε στέλνοντας μας γραφθεί πρόσκληση να συνεδριάσει το σωματείο την Παρασκευή 28/4, το απόγευμα μετά τη λήξη του συνεδρίου. 
Αυτό δεν ήταν δυνατό να το αποδεχτούμε, και συγκάλεσε Δ.Σ. ο αντιπρόεδρος στο οποίο παραβρέθηκαν πέντε μέλη, απουσίαζαν τα μέλη του  ΠΑΜΕ. 
Στη συνεδρίαση αποφασίστηκε ομόφωνα ότι δεν υπήρχε απόφαση να ψηφίσει κανένας συμβασιούχος, ότι το Δ.Σ. δε γνώριζε αυτό που συνέβη και αφού δεν υπήρχε δόλος να ζητήσουμε από το συνέδριο να πάρει το σωματείο μας μέρος όπως και τελικά έγινε. Στο συνέδριο ο Πρόεδρος του σωματείου ζήτησε να μη γίνει δεκτό το σωματείο και να μην πάρουμε μέρος.
 Πρόκειται για απαράδεκτες πρωτοφανείς, αντιδημοκρατικές πρακτικές και μεθοδεύσεις που στο σωματείο του Βύρωνα δεν έχουν ξαναγίνει. Τα στελέχη του ΠΑΜΕ που εμπλέκονται σε αυτή τη μεθόδευση όπως φαίνεται από τα γεγονότα είναι διατιθέμενα να μεθοδεύσουν τα πάντα για να εξυπηρετηθεί το κομματικό και μικροπαραταξιακό συμφέρον. Προβλήματα επεχείρησαν να δημιουργήσουν και στο σωματείο της Ν. Ιωνίας, ενώ είχαν συμφωνήσει στο Δ.Σ. να ψηφίσουν οι εργαζόμενοι συμβασιούχοι που παραμένουν στη δουλειά με προσωρινά ασφαλιστικά μέτρα στη συνέχεια κατήγγειλαν το γεγονός αυτό σε μια προσπάθεια να αποκλεισθεί το σωματείο και συγκεκριμένοι αντιπρόσωποι των συσπειρώσεων από το συνέδριο. Οι πρακτικές αυτές του ΠΑΜΕ δεν γίνονται για να υπερασπισθούν τα εργατικά δικαιώματα, είναι ξένες από τις αξίες της αριστεράς και της εργατικής δημοκρατίας.
Τα σωματεία που αποφάσισαν και ψήφισαν μόνιμοι, αορίστου χρόνου και  οι συμβασιούχοι ήταν 17 και εξέλεξαν 82 αντιπροσώπους για το συνέδριο σε σύνολο 254 σωματείων και 658 αντιπροσώπων που εκλέχθηκαν  για το συνέδριο.

Συνειδητά ή ασυνείδητα αυτή η ταχτική και εμμονή  της ηγεσίας του ΠΑΜΕ που  παρέσυρε; συνεργάστηκε; με την ηγεσία της ΑΣΚ, και εν μέρει με τμήμα και των Συσπειρώσεων για να επιβάλουν στο συνέδριο τη νομιμοποίηση των συνέδρων από τα 17 σωματεία που ψήφισαν συμβασιούχοι, ανεξάρτητα από προθέσεις έριξαν νερό στο μήλο όλων όσων ήθελαν να κτυπήσουν το σ.κ. στους ΟΤΑ τη συγκεκριμένη περίοδο και διευκόλυναν τελικά τις συνδικαλιστικές παρατάξεις ΠΑΣΚΕ- ΔΑΚΕ οι οποίες αξιοποιούσαν   καταστατικές διατάξεις να πετύχουν στο σκοπό τους που ήταν η διατήρηση των δυνάμεων τους.
Στη διάρκεια της ψηφοφορίας για τη νομιμοποίηση των αντιπροσώπων την πρώτη ημέρα του συνεδρίου, το ΠΑΜΕ αρνήθηκε να γίνει ακριβής καταμέτρηση της ψηφοφορίας για τα υπέρ ή κατά, έτσι ώστε να μην καταγραφεί με ακρίβεια η ψηφοφορία. Ήταν όμως  εμφανής η πλειοψηφία των συνέδρων που ήταν υπέρ της τήρησης του καταστατικού και των ενιαίων εκλογικών διαδικασιών. Το γεγονός ότι η πλειοψηφία των συνέδρων ψήφισε να μη νομιμοποιηθούν τα σωματεία που είχαν ψηφίσει και οι συμβασιούχοι δεν πρέπει να μας οδηγήσει στο συμπέρασμα ότι όλοι αυτοί δεν ήθελαν τη συμμετοχή των συμβασιούχων στην ΠΟΕ ΟΤΑ. 
Πολλοί δεν ψήφισαν γιατί παραβιάζονταν οι ενιαίες διαδικασίες και το ενιαίο μέτρο εκπροσώπησης.
Όταν τελείωσε η ψηφοφορία το ΠΑΜΕ ανακοίνωσε από μικροφώνου καταγγέλλοντας για νοθεία και πραξικόπημα, ότι αποχωρεί από το συνέδριο και ότι δε θα κατεβάσει ψηφοδέλτιο για τη διοίκηση της ΠΟΕ ΟΤΑ και για αντιπροσώπους στην ΑΔΕΔΥ.
Η απόφαση της ηγεσίας του ΠΑΜΕ όχι απλά να αποχωρήσει από τη συζήτηση και τις διαδικασίες του συνεδρίου από την πρώτη ημέρα, αλλά και να μην κατεβάσει ψηφοδέλτιο για τη διοίκηση της ΠΟΕ ΟΤΑ και για αντιπροσώπους στην ΑΔΕΔΥ ίσως σηματοδοτεί μια νέα πορεία στο σ.κ. στο κλάδο των ΟΤΑ και σε όλο το δημόσιο. 
Οι εξελίξεις που θα επακολουθήσουν αμέσως μετά τις βουλευτικές εκλογές θα δείξουν εάν είναι μια απόφαση ενταγμένη σε ένα στρατηγικό σχεδιασμό για αποχώρηση από το σημερινό δομημένο σ.κ. και τη δημιουργία άλλων συνδικάτων ή εάν ήταν μια κίνηση ταχτικής που ήθελε με αφορμή των αποκλεισμό των σωματείων που ψήφισαν οι συμβασιούχοι,  να μην καταγραφούν οι νέοι συνδικαλιστικοί συσχετισμοί που διαμορφώνονταν μια βδομάδα πριν τις βολεύτηκες εκλογές.  Γιατί όπως δείχνουν και οι αριθμοί το ΠΑΜΕ θα είχε στασιμότητα, ενώ πολιτική, συνδικαλιστική ρευστότητα που υπήρχε στην συμπεριφορά αρκετών συνέδρων, ενίσχυαν τις άλλες συνδικαλιστικές παρατάξεις της αριστεράς, οι οποίες είχαν άνοδο και την εμφάνιση μιας ακόμη ανεξάρτητης παράταξης που εμφανίστηκε στο συνέδριο, όπως και η δημιουργία παράταξης της ΔΗΜΑΡ. Το γεγονός ότι την πτώση της  ΠΑΣΚΕ που ήταν καταγεγραμμένη στις εκλογές των σωματείων δεν εκφραζόταν με την ενίσχυση του ΠΑΜΕ, αλλά με ενίσχυση των δυνάμεων της άλλης αριστεράς,  αυτό βάρυνε στην απόφαση της ηγεσίας του. 
Οι συνδικαλιστικές παρατάξεις Α.Σ.Κ και  συσπειρώσεις αποφάσισαν να παραμείνουν στο συνέδριο. Οι συσπειρώσεις επιδίωξαν και παρέμβηκαν στο συνέδριο με ομιλίες αρκετών συνέδρων προσπαθώντας να μεταφέρουν τα προβλήματα των εργαζομένων και να συμβάλουν στην ανάπτυξη των αγώνων της επόμενης ημέρας.
Εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι ΔΑΚΕ και Α. Σ.Κ δεν έβαλλαν εκπροσώπους για την εφορευτική επιτροπή που θα οργάνωνε τις εκλογές για τη νέα διοίκηση της ΠΟΕ ΟΤΑ και για τους αντιπροσώπους στην ΑΔΕΔΥ, για να παρακολουθούν, ελέγχουν  και να συμβάλουν στο αδιάβλητο της εκλογικής διαδικασίας.
Η τελευταία πράξη ενός δραματικού συνεδρίου έκλεισε με το μελανό και απαράδεκτο από κάθε άποψη γεγονός ότι λίγα λεπτά πριν κλείσουν οι κάλπες -την Παρασκευή- πιάστηκε μέλος της εφορευτικής επιτροπής που ανήκει στην παράταξη της ΠΑΣΚΕ, -εργαζόμενη στο Δήμο Συκιών Θεσσαλονίκης, που Δήμαρχος είναι αυτός που  στελέχη της ΠΑΣΚΕ του είχαν φορέσει την κουκούλα όταν συμμετείχε σε συνεδρίαση για την ιδιωτικοποίηση των χωματερών- να έχει στην προσωπική της τσάντα φακέλους με τη σφραγίδα της εφορευτικής επιτροπής και δυο ψηφοδέλτια σταυρωμένα της ΠΑΣΚΕ. Πρόκειται για κλοπή εκλογικού υλικού, για απαράδεκτες, αντιδημοκρατικές μεθόδους και πρακτικές που είχαν σα στόχο την αλλοίωση της ψήφου των αντιπροσώπων. Χωρίς να ξέρει κανείς εάν αυτό που επιχειρήθηκε έγινε πράξη ή ήταν πρόθεση που δεν ευοδώθηκε. Είτε αυτό αφορά τη διαμόρφωση του αποτελέσματος και τη δύναμη των παρατάξεων είτε αφορά τη σταυροδοσία μιας παράταξης.
Η απαράδεκτη αυτή ενέργεια που πρέπει να πάρει το δρόμο της δικαιοσύνης, για να μην επαναλαμβάνονται τέτοια απαράδεκτα φαινόμενα, είχε ως αποτέλεσμα να έρθει η αστυνομία την οποία κάλεσε η ΑΣΚ και να συλληφθεί η συγκεκριμένη που βρέθηκαν επάνω της φάκελοι. Η ΑΣΚ  με το που αποκαλύφθηκε ότι είχαν κλαπεί εκλογικοί φάκελοι ζήτησε να παρέμβει ο εισαγγελέας και να ακυρωθούν οι εκλογές του συνεδρίου. 
Στην άποψη αυτή επιμένει μέχρι τέλος και απευθύνθηκε στον εισαγγελέα ζητώντας να γίνει νέο εκλογικό συνέδριο. Αυτό δεν έγινε δεκτό από τους δικαστικούς γιατί δεν προβλέπεται από τη νομοθεσία,  ενώ αποφασίστηκε να ανοίξουν οι κάλπες προς στιγμή δημιουργήθηκε πανικός γιατί ο δικαστικός δεν έβρισκε την κατάσταση ψηφισάντων για την  συγκεκριμένη κάλπη.
 Στην συνέχεια άνοιξαν οι κάλπες, έγινε αντιπαραβολή καταλόγων ψηφισάντων και φακέλων, δε διαπιστώθηκε πρόβλημα και ολοκληρώθηκε η καταμέτρηση των ψηφοδελτίων.
 Πολλά τα ερωτήματα που εγείρονται γύρω από αυτή την προσπάθεια αλλοίωσης της ψηφοφορίας για το ποιος, ποιοι την προκάλεσαν. Θα χρειασθεί χρόνος για να λάμψει και εάν λάμψει η αλήθεια για το σκοπό που έγινε αυτό. 
Και θα χρειασθούν να γίνουν γνωστά όλα τα κομμάτια του παζλ από την αρχή που ξεκίνησαν οι εκλογές στα σωματεία για τους αντιπροσώπους στο συνέδριο. Γιατί επιδίωξαν πολύ και από διάφορες πλευρές και διαφορετικούς λόγους να πλήξουν το συνέδριο  και εν τέλει όλα αυτά να αποβούν σε  βάρος του κλάδου και των εργαζομένων.
Οι αριθμητικοί συσχετισμοί  που έβγαλε η κάλπη είναι αμείλικτοι. Η αποχώρηση του ΠΑΜΕ έδωσε στην ΠΑΣΚΕ που τόσο σκληρά καταγγέλλει, την απόλυτη αυτοδυναμία.
Η αποχώρηση του ΠΑΜΕ από τις εκλογικές διαδικασίες του συνεδρίου είχαν ως αποτέλεσμα να  βγει η  ΠΑΣΚΕ πρώτη δύναμη με απόλυτη πλειοψηφία, παίρνοντας 18 έδρες από τις 35 στην διοίκηση της ομοσπονδίας. Εάν συμμετείχε το ΠΑΜΕ στις εκλογικές διαδικασίες με τους αντιπροσώπους που είχε εκλέξει η ΠΑΣΚΕ θα έπαιρνε 14 έδρες στην διοίκηση της ΠΟΕ ΟΤΑ.
Η ηγεσία του ΠΑΜΕ οφείλει να απαντήσε;
Ποιον τελικά διευκόλυνε με την τακτική του αυτή; Τους συμβασιούχους και την επίλυση των προβλημάτων τους;  Η τακτική αυτή διευκόλυνε την ΠΑΣΚΕ να πάρει απόλυτη πλειοψηφία ναι ή όχι;
Η μη συμμετοχή στις εκλογές του συνεδρίου για την  διοίκηση της ΠΟΕ ΟΤΑ, και για την εκλογή αντιπροσώπων στην ΑΔΕΔΥ, σηματοδοτεί την αποχώρηση του ΠΑΜΕ από το σημερινό συνδικαλιστικό κίνημα και την αφετηρία για τη δημιουργία νέων ξεχωριστών συνδικάτων;
Είναι αλήθεια ή όχι; Ότι η ηγεσία του ΠΑΜΕ ΖΗΤΗΣΕ ΝΑ ΕΠΙΣΤΡΕΨΕΙ ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΤΕΒΑΣΕΙ ΨΗΦΟΔΈΛΤΙΟ και για αυτό να παραταθούν οι διαδικασίες του συνεδρίου;
Η ΑΣΚ γνωστοποίησε ή όχι σε στέλεχος των συσπειρώσεων ότι σκέπτεται να βάλει δυο συμβασιούχους να συμμετέχουν στο ψηφοδέλτιο της για την διοίκηση της ΠΟΕ ΟΤΕ ώστε να δημιουργηθεί πρόβλημα;
  Αυτά τα απαράδεκτα καταδικαστέα φαινόμενα δεν αντιμετωπίζονται εάν τα δούμε μέσα από τον παραμορφωτικό φακό των παραταξιακών σκοπιμοτήτων. Δεν έχουν καμία σχέση με την εργατική δημοκρατία και  κουλτούρα που πρέπει να είναι κυρίαρχη στους χώρους εργασίας και στις διαδικασίες των συνδικάτων. Η τήρηση των δημοκρατικών κανόνων και εκλογικών διαδικασιών πρέπει να εφαρμόζονται και να είναι σεβαστές από όλες τις πτέρυγες του σ.κ. Τα ζητήματα αυτά δεν αντιμετωπίζονται με εισαγγελείς χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν πρέπει να τιμωρείται όποιος επιχειρεί να αλλοιώσει την πραγματική εκλογική βούληση των εργαζομένων.
 Όλα όσα διαδραματίστηκαν από την αρχή των εκλογών των σωματείων από όποια πλευρά και εάν έγιναν (προσπάθεια αλλοίωσης αποτελεσμάτων, αποκλεισμοί, διπλοψηφίες κ.λπ. ) μέχρι την τελευταία στιγμή πριν ανοίξουν οι κάλπες, είναι απαράδεκτα και σε καμία περίπτωση δεν βοηθούν στην ανάπτυξη του κινήματος ούτε υπηρετούν την εργατική δράση και την ταξική πάλη. 
Το αποτέλεσμα του συνεδρίου πρέπει να είναι σεβαστό από όλους εάν η δικαστική αντιπρόσωπος και η εφορευτική επιτροπή βεβαιώνουν ότι τελικά δεν υπήρξε καμία αλλοίωση. 
Να μην αξιοποιηθεί μικρόψυχα και σκόπιμα είτε από κόμματα είτε παρατάξεις είτε πρόσωπα και οδηγηθούμε για μεγάλο χρονικά διάστημα κρίσιμο για τις ζωές των εργαζομένων, χωρίς να έχουμε διοίκηση στην ΠΟΕ ΟΤΑ, είτε να έχουμε διορισμένη διοίκηση αναξιόπιστη που δε θα την αναγνωρίζει κανείς. 
Να μην μπουν τα κομματικά- παραταξιακά παιχνίδια πάνω από τα εργατικά δικαιώματα και την ανάγκη να έχουμε μια ανεξάρτητη, ταξική, αγωνιστική, αποτελεσματική ΠΟΕ ΟΤΑ με πραγματική εργατική δημοκρατία σε όλες τις διαδικασίες, που δε θα δίνει λαβές για αμφιβολίες. Για μια ομοσπονδία  όλων των εργαζομένων στους Δήμους και της περιφέρειες  όλης της χώρας.

41ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΠΟΕ-ΟΤΑ  2012
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ
                  
Για την ΠΟΕ ΟΤΑ
ΑΔΕΔΥ

2012

2009

Εγγεγραμμένοι
                574

684
     574
Ψήφισαν
464

666
     464
Άκυρα                    3

2
         2
Λευκά
    2

1
         2
Έγκυρα
459

663
     460
ΠΑΣΚΕ
236   18 έδρες 

330  18 έδρες
234
ΔΑΣ/ ΠΑΜΕ
ΑΠΕΙΧΕ

133  7 έδρες
ΑΠΕΙΧΕ
ΔΑΚΕ
 94     7  έδρες  

107    6 έδρες
96
ΑΣΚ
 78    6  έδρες 

  56   3 έδρες
75
ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΙΣ
 33    3  έδρες

  29    1 έδρα
37
ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ
ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ
 12  1  έδρα

πήραν μέρος πρώτη φορά
11
ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗ
  6      -

πήραν μέρος πρώτη φορά  
7



ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΓΙΑ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΥΣ ΣΤΗΝ ΑΔΕΔΥ

ΠΑΡΑΤΑΞΗΕΚΛΟΓΕΣ 2009ΕΚΛΟΓΕΣ 2012
ΠΑΣΚΕ -ΟΤΑ332    ( 64 ΕΔΡΕΣ )    (49,77%)
234     ( 58 ΕΔΡΕΣ )  (51,09%)
ΔΑΣ-ΟΤΑ130    ( 25 ΕΔΡΕΣ )     (20,06%)  ΑΠΕΙΧΕ
ΔΑΚΕ-ΟΤΑ107    ( 20 ΕΔΡΕΣ )    (16,13%)
  96     ( 24 ΕΔΡΕΣ )    (20, 9%)
ΑΣΚ-ΟΤΑ  55    ( 11 ΕΔΡΕΣ )    (08,44%)
  75      ( 18 ΕΔΡΕΣ)    (16,37%)
ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΙΣ  26    ( 5  ΕΔΡΕΣ )     ( 4,37%)
  37      ( 9 ΕΔΡΕΣ )     ( 8,Ο7%)
ΕΛ. ΠΑΡΑΤΑΞΗ    8  ( 0 ΕΔΡΕΣ )      (01,20%)
-
ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ
ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ
-
  12      (1 ΕΔΡΑ)      (02,64%)
ΔΗΜ. ΑΝΑΤΡΟΠΗ
-
    6       (0 ΕΔΡΕΣ)   (01,32%)
   

 Με αγωνιστικούς χαιρετισμούς
Μπικα Πελαγια
Μπογιακος Πέτρος
Παναγιωτόπουλος  Χρήστος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

AddThis Smart Layers