Σάββατο 20 Οκτωβρίου 2012

Το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών για την υπογραφή ΣΣΕ στον κλάδο


Σχετικά με την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης για τον κατασκευαστικό κλάδο, με μειωμένους μισθούς από το ΣΤΥΕ και την ΠΕΔΜΗΕΔΕ
Ο Σύλλογος Τεχνικών Υπαλλήλων Ελλάδας (ΣΤΥΕ) και η Ομοσπονδία του (ΟΣΕΤΕΕ), υπέγραψαν κλαδική συλλογική σύμβαση εργασίας (ΣΣΕ) με μία από τις έξι εργοδοτικές οργανώσεις του τεχνικού κλάδου, την ΠΕΔΜΗΕΔΕ (Πανελλήνια Ένωση Διπλωματούχων Μηχανολόγων Ηλεκτρολόγων Εργοληπτών Δημοσίων Έργων), με ισχύ έως το 12° του 2013, αν φυσικά οι εργοδότες δεν την προσβάλλουν νωρίτερα. Ισχύει μόνο για τους εργαζόμενους που απασχολούνται στις συγκεκριμένες εταιρείες. Η ΣΣΕ διατηρεί το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο όμως προβλέπει μείωση 18% από τα αντίστοιχα κλιμάκια της ΣΣΕ του 2011.
Στη σχετική κοινή ανακοίνωσή τους ΣΤΥΕ και ΟΣΕΤΕΕ αποτιμούν θετικά ότι :
«Είναι βέβαιο ότι παρά την ικανοποίηση δεν είναι ώρα για παιχνίδι εντυπώσεων και για πανηγυρισμούς. Είναι μια πολύ καλή αρχή για να αποκτήσουμε Εθνική Κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας σε όλο τον Τεχνικό Κλάδο.
Τώρα που η επίθεση Τρόικας - Κυβέρνησης κλιμακώνεται, αποκτά ακόμα μεγαλύτερη σημασία αυτή η Εθνική Κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας…» ότι «Γίνεται η αρχή για να σπάσει η τρομοκρατία των ατομικών συμβάσεων εργασίας που έχει επιβληθεί από τους εργοδότες στον κλάδο» και καλεί τους εργοδοτικούς φορείς να προσυπογράψουν και «…να απαντήσουν αν ενδιαφέρονται πραγματικά για τον κλάδο ή αν θεωρούν τις ρυθμίσεις των μνημονίων ως ευκαιρία να ισοπεδώσουν τους τεχνικούς υπαλλήλους.»
Οφείλουμε καταρχήν να ενημερώσουμε τους συναδέλφους πως μετά την υπογραφή της σύμβασης αυτής το σωματείο μας έγινε αποδέκτης της προσπάθειας ορισμένων τεχνικών εταιρειών να προχωρήσουν σε μειώσεις μισθών, επικαλούμενες τη νέα σύμβαση. Για αυτό καλούμε τους εργαζόμενους του κλάδου να έρθουν άμεσα σε επαφή με το σωματείο μισθωτών τεχνικών σε κάθε τέτοια απαίτηση της εργοδοσίας. Σημειώνουμε ακόμα ότι η σύμβαση αυτή παρόλο που υπογράφτηκε από τη μικρότερη από τις εργοδοτικές οργανώσεις προβλήθηκε στα ΜΜΕ σαν σύμβαση όλου του κλάδου.
Σύμφωνα με το ΣΤΥΕ η σύμβαση αυτή μπορεί να αποτελέσει «πιλότο» για την υπογραφή νέας συλλογικής σύμβασης για όλο τον κλάδο, που θα θέσει τα όρια των μισθών για όλους τους εργαζόμενους.
Ως εδώ!
Το τελευταίο διάστημα έχουμε πραγματικά μπουχτίσει από διαμεσολαβήσεις αυτόκλητων «σωτήρων» των ΣΣΕ που οδηγούν σε μειώσεις μισθών χωρίς κανένας να τους έχει εξουσιοδοτήσει, και στη συνέχεια θριαμβολογούν(!) όταν μάλιστα κανένα νομικό πλαίσιο δεν δεσμεύει τους εργοδότες να τις τηρήσουν.
Δεν είναι μόνο ο ΣΤΥΕ που έχει μια τέτοια πρακτική. Η ηγεσία της ΓΣΕΕ προτρέπει σε υπογραφή συμβάσεων με μειωμένους μισθούς, ενώ σε μια σειρά κλάδους (εμπόριο, ιδιωτική υγεία, τράπεζες, τουρισμός κλπ) ο εργοδοτικός συνδικαλισμός έχει υπογράψει τις μνημονιακές συμβάσεις για το καλό των εργαζόμενων! Όλοι αυτοί, που εδώ και καιρό έχουν μετατραπεί σε πολιτικά και κινηματικά πτώματα, επιχειρούν να κατοχυρώσουν το ρόλο τους ως «εκπρόσωποι των εργαζομένων» στην νέα εποχή της κρίσης, αποδεχόμενοι πλήρως τις απαιτήσεις της τρόικας και του κεφαλαίου.

Ορισμένα κρίσιμα ερωτήματα:
·                     Γιατί το πετσόκομμα των αποδοχών με την υπογραφή των συνδικάτων, θα πρέπει να προκαλεί ικανοποίηση, όπως αναφέρει ο ΣΤΥΕ και να θεωρείται θετικό γεγονός; Είναι η υπογραφή ΣΣΕ με κάθε τρόπο επιδιωκόμενη ανεξάρτητα από τους όρους που περιέχει;
Η πολιτική των ΕΕ – τρόικας - εργοδοσίας – κυβερνήσεων, με τα μνημόνια και όλο το αντεργατικό νομοθετικό πλαίσιο έχουν βάλει τους κανόνες τους.
Τώρα μάλιστα η τρικομματική κυβέρνηση-χόυντα ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ θέλει να καταργήσει πλήρως την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Έτσι ο κατώτερος μισθός θα καθορίζεται πλέον με απόφαση της κυβέρνησης, γεγονός που προαναγγέλλει νέα, ακόμα μεγαλύτερη, συρρίκνωση στον κατώτατο μισθό, δίνοντας το έναυσμα στην εργοδοσία για νέες μειώσεις μισθών. Η νέα αυτή ρύθμιση, αποτελεί μια ακόμα προσφορά της τρικομματικής κυβέρνησης στις ορέξεις των εργοδοτών αλλά και εξυπηρετεί τις απαιτήσεις του ευρωπαϊκού κεφαλαίου για μετατροπή της χώρας σε μια ειδική οικονομική ζώνη με εργασιακές σχέσεις Βουλγαρίας και Ρουμανίας.
Την ώρα λοιπόν που η Ευρωπαϊκή Ένωση, το κεφάλαιο και η κυβέρνηση «κλειδώνουν» συνεχώς μέτρα για τη μείωση των αποδοχών μας και τη μείωση των εργοδοτικών εισφορών, η υπογραφή τέτοιων συμβάσεων όχι μόνο δυσχεραίνει άμεσα τους όρους επιβίωσής των εργαζόμενων, αλλά και τους απογοητεύει, και καλλιεργεί τάσεις υποταγής στις εργοδοτικές απαιτήσεις.
Η υπογραφή αυτής της σύμβασης από τον ΣΤΥΕ αποτελεί απτό δείγμα γραφής ταξικού συμβιβασμού και ηττοπάθειας και είναι ένα ακόμα δώρο για τους εργοδότες, που έχουν μετατρέψει τους χώρους δουλειάς σε «εργασιακά στρατόπεδα συγκέντρωσης» και προωθούν υπογραφή ατομικών συμβάσεων εργασίας με πολύ δυσμενέστερους όρους (τσάκισμα των μισθών με μειώσεις μέχρι και 40%, κατάργηση επιδομάτων κ.ο.κ.), με τον εκβιασμό της ανεργίας. Όταν οι εργοδότες θεωρούν δικαίωμα τους να  περσοκόβουν όπως θέλουν τις αποδοχές των εργαζόμενων, θεωρούμε πως μόνο ως πικρόχολα αστείο μπορεί να λέγεται ότι «μειώθηκε ο βασικός μισθός, διατηρήθηκαν όμως τα επιδόματα»…
Σε ότι αφορά την ένταξή των μισθωτών που αμείβονται με δελτίο παροχής υπηρεσιών στη νέα σύμβαση, δεν απορούμε καθόλου που η ΠΕΔΜΗΕΔΕ και ο ΣΤΥΕ φρόντισαν να τους εντάξουν στο νέο πακέτο μειώσεων των μισθών, όταν όλα τα προηγούμενα χρόνια δεν τους αναγνώριζαν καν σαν εργαζόμενους. Με τους νέους μειωμένους μισθούς οι εργαζόμενοι με δελτίο θα κληθούν να καταβάλουν την αύξηση της φορολογίας που επιδιώκει να επιβάλλει κυβέρνηση και τρόικα και τις νέες αυξήσεις εισφορών στο ΤΣΜΕΔΕ που θα αγγίξουν τα 420 ευρώ για αρκετούς συναδέλφους.
·                     Μέσα από ποιους δρόμους, με ποιες πρωτοβουλίες στήριξε ο ΣΤΥΕ τη διεκδίκησή της ΣΣΕ όταν δεν στηρίχτηκε στον αγώνα των ίδιων των εργαζόμενων δεν τον προώθησε καν, όταν είναι γνωστό σε όλους ότι η ακινησία και η υποταγή δεν απειλεί ποτέ κανένα εργοδότη;
Η ενημέρωση, η απαίτηση για ενεργή συμμετοχή των εργαζομένων του κλάδου, ιδιαίτερα σήμερα, οι κινητοποιήσεις και οι αντιστάσεις των εργαζόμενων στους χώρους δουλειάς, ο συντονισμός εργαζόμενων και σωματείων στη βάση των αναγκών και δικαιωμάτων μας και σε αντιπαράθεση με τον εργοδοτικό συνδικαλισμό που διαπραγματεύεται τους όρους υποταγής μας, είναι απαραίτητη προϋπόθεση στον αγώνα για αξιοπρεπείς ΣΣΕ. Τίποτα απ’ όλα αυτά δεν σημάδευσε τη δράση του ΣΤΥΕ το προηγούμενο διάστημα. Η ΣΣΕ που υπέγραψε αποτελεί μια ακόμα συμπόρευση του, με τις επιταγές της εργοδοσίας, μακριά από τους εργαζόμενους.
·                     Η τρομοκρατία των ατομικών συμβάσεων εργασίας σπάει με την υπογραφή μιας σύμβασης με μειώσεις;
Σταθερά τα τελευταία χρόνια οι κυβερνήσεις, θεσπίζουν τη διάλυση των προηγούμενων κανόνων εργασίας και επιχειρούν τη διάλυση κάθε εργατικής συλλογικής διεκδίκησης, με καταιγίδα αντεργατικών νόμων προστατεύοντας την εργοδοτική αυθαιρεσία. Η γραμμή της εργοδοσίας στους χώρους για την υπογραφή ατομικών συμφωνητικών με μειωμένες αποδοχές και δικαιώματα υπό την απειλή της ανεργίας και της απόλυσης, θα συνεχιστεί όσο δεν νοιώθουν καμιά πραγματική απειλή για την ανατροπή της σημερινής βάρβαρης πολιτικής τους. Η τρομοκρατία των ατομικών συμβάσεων δεν σπάει με την υπογραφή μιας σύμβασης, πόσο μάλλον αν ο ΣΤΥΕ δεν ελέγχει ποτέ αν εφαρμόζεται. Δεν σπάει με την υπογραφή συμβάσεων που κατοχυρώνει τις μειώσεις που εφαρμόστηκαν με τις ατομικές συμβάσεις όλο το προηγούμενο διάστημα, δικαιώνοντας έτσι τους εργοδότες. Αντίθετα τους ανοίγει την όρεξη για νέες μειώσεις μισθών.
Το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών καταγγέλλει τη στάση του ΣΤΥΕ και τις απαράδεκτες μειώσεις αποδοχών που υπέγραψε.
Σε ό,τι αφορά το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών, που αυτήν την περίοδο αντιστέκεται στη λυσσαλέα επίθεση της εργοδοσίας, ξεκάθαρα τοποθετούμαστε ότι δεν αποδεχόμαστε καμία υπογραφή ταπεινωτικής ΣΣΕ για τους εργαζόμενους. Με αυτήν την έννοια, καλούμε το ΣΤΥΕ να μην υπογράψει κι άλλη ΣΣΕ που θα δίνει νέο χτύπημα στις κατακτήσεις του κλάδου, υπογράφοντας τη «νόμιμη» λεηλασία της ζωής και της δουλειάς μας, δίνοντας γη και ύδωρ στους εργοδότες.
Δεν αποδεχόμαστε την εξαθλίωση και τον αργό θάνατο που μας προσφέρουν
Δεν έχουμε υπογράψει κανένα συμβόλαιο με το ευρώ και την Ε.Ε. Το κεφάλαιο κερδίζει από την παραμονή σε αυτά, εμείς οδηγούμαστε στην κοινωνική καταστροφή. Η Ευρωπαϊκή Ένωση, διατάζει τη μόνιμη πτώχευση της εργαζόμενης πλειοψηφίας και την μετατροπή μας σε δουλοπάροικους. Τον αφανισμό «αντί πινακίου φακής» του ενεργειακού πλούτου. Τη δημιουργία «ειδικών ζωνών επενδύσεων-υπερεκμετάλλευσης των εργαζομένων».
Καλούμε κάθε συνάδελφο να διαλέξει το δρόμο του αγώνα, της αξιοπρέπειας και της αλληλεγγύης. Οργανωνόμαστε και συμμετέχουμε στο σωματείο για να αποκρούσουμε από κοινού κάθε προσπάθεια κατάργησης των καταχτήσεων μας. Πιστεύουμε ότι η υπεράσπιση των δικαιωμάτων μας και η πάλη για την υπεράσπιση των συλλογικών συμβάσεων είναι βασική γραμμή αντεπίθεσης της πάλης των εργαζόμενων.
Καλούμε κάθε εργαζόμενο να γίνει μέλος του σωματείου ώστε συλλογικά οι εργαζόμενοι να δώσουμε τη μάχη ενάντια στην τρομοκρατία του κεφαλαίου, του κράτους και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Με συντονισμένο αγώνα να ανατρέψουμε την επίθεση, να αρνηθούμε να πληρώσουμε την κρίση και το χρέος που μας φόρτωσαν.
ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΜΙΣΘΩΝ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΑΤΟΜΙΚΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ. ΥΠΕΡΑΣΠΙΖΟΜΑΣΤΕ ΤΙΣ ΣΥΛΛΟΓΙΚΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ, ΤΗΝ ΔΟΥΛΕΙΑ, ΤΗΝ ΖΩΗ ΜΑΣ. ΑΜΕΣΗ ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΤΩΝ ΔΕΔΟΥΛΕΥΜΕΝΩΝ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ. ΠΛΗΡΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΣΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ. ΚΑΜΙΑ ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΜΕΤΑΞΥ ΠΑΛΙΩΝ ΚΑΙ ΝΕΩΝ. ΚΑΝΟΝΙΚΕΣ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΕΡΓΑΖΌΝΤΑΙ ΜΕ ΔΕΛΤΙΟ ΠΑΡΟΧΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΏΝ. ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΝΟΜΩΝ ΤΗΣ ΕΛΑΣΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

AddThis Smart Layers