Τρίτη, 9 Απριλίου 2013

Αντισταθμιστικά οφέλη για τους ναζί απο τους εφοπλιστές, με μεσάζοντες δημοσιογράφους

 Εργαζόμενοι στην «Καθημερινή»

«Εμείς οι εργαζόμενοι της Καθημερινής αποδοκιμάζουμε έντονα την εκπομπή «Ελεύθερος Σκοπευτής» του Γιώργου Τράγκα στον τηλεοπτικό σταθμό «Σκάι» της 7ης Απριλίου 2013, στην οποία είχαν προσκληθεί τέσσερις βουλευτές της Χρυσής Αυγής. Δεν μας αφορούν ούτε οι λόγοι, ούτε τα κίνητρα που ο εν λόγω «συνάδελφος» αποφάσισε να δώσει βήμα και μάλιστα χωρίς αντίλογο σε τέσσερις φιλοναζιστές, νοσταλγούς του Χίτλερ, για να εκθέσουν τις επικίνδυνες για την δημοκρατία απόψεις τους. Επιθυμούμε να ξεκαθαρίσουμε ότι από ανάλογες πρακτικές μας χωρίζει άβυσσος στον τρόπο που δημοσιογραφικά σκεφτόμαστε και λειτουργούμε.
Η συγκεκριμένη εκπομπή προβολής της Χρυσής Αυγής, με τον ιδιαίτερα απροκάλυπτο χαρακτήρα της, αποτελεί τη σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι, καθώς ανάλογα φαινόμενα έχουν εμφανιστεί σε πολλά ΜΜΕ. Απαιτείται η ευαισθητοποίηση, συζήτηση και ενεργοποίηση όλου του δημοσιογραφικού κόσμου για την αντιμετώπιση του επικίνδυνου αυτού φαινομένου».

Ανακοίνωση της συνέλευσης των Συντακτών στον Ρ.Σ. ΣΚΑΙ 100.3

Με ανακοίνωσή της, η συνέλευση των δημοσιογράφων στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, καταγγέλουν την εκμπομπή του Γ. Τράγκα που φιλοξένησε τους βουλευτές της «Χρυσής Αυγής». Στην ανακοίνωση επισημαίνεται:
Εμείς, οι δημοσιογράφοι στο Ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, καταγγέλλουμε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο την εκπομπή της Κυριακής (7 Απριλίου 2013) με τίτλο “Ελεύθερος Σκοπευτής” και παρουσιαστή τον Γιώργο Τράγκα, δηλώνοντας στους ακροατές του ραδιοφωνικού σταθμού αλλά και στους τηλεθεατές της τηλεόρασης του ΣΚΑΪ ότι βρισκόμαστε απέναντι με το περιεχόμενο της συγκεκριμένης εκπομπής.
Οι κραυγές φασισμού, ρατσισμού και μισαλλοδοξίας, οι οποίες με περισσή άνεση εκτοξεύτηκαν από τους 4(!) παράλληλους μονολόγους, αποτέλεσμα των προσκεκλημένων βουλευτών και στελεχών της ναζιστικής οργάνωσης «Χρυσή Αυγή», συνιστούν από την πλευρά του παρουσιαστή καταπάτηση της δημοσιογραφικής δεοντολογίας αλλά πολύ περισσότερο θέτουν ζητήματα που αγγίζουν μέχρι τα δημοκρατικά δικαιώματα και τις ελευθερίες των πολιτών.
Η προσπάθεια «δικαιολόγησης» των όσων πρεσβεύει και πράττει η Χρυσή Αυγή αποτελεί την πιο αισχρή και ύπουλη προπαγάνδα, επικίνδυνη για τη νεολαία, τους εργαζόμενους και τη κοινωνία, πόσο μάλλον όταν αυτό συμβαίνει σε μια εκπομπή υψηλής τηλεθέασης.
Το ρατσιστικό δηλητήριο που χύθηκε το βράδυ της Κυριακής από την εκπομπή «Ελεύθερος Σκοπευτής» απέχει έτη φωτός από την δημοσιογραφία που εμείς θέλουμε να υπηρετούμε, πόσο μάλλον στη σημερινή εποχή.

Η Συνέλευση των Συντακτών στον Ρ.Σ. ΣΚΑΙ 100.3

ΕΣΗΕΑ: Αποδοκιμάζουμε την εκπομπή του Γ. Τράγκα
Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ αποδοκιμάζει έντονα το πνεύμα, το περιεχόμενο και το ύφος της εκπομπής του Γιώργου Τράγκα στον Τ/Σ «ΣΚΑΪ» την Κυριακή, 7 Απριλίου 2013. Στην εκπομπή είχαν κληθεί τέσσερις βουλευτές της «Χρυσής Αυγής», οι οποίοι για ώρες είχαν την ευκαιρία να προβάλουν τις επικίνδυνες απόψεις τους και, μάλιστα, χωρίς αντίλογο.
Υπενθυμίζουμε ότι η προβολή θέσεων ρατσιστικού, φιλοναζιστικού και αντιδημοκρατικού περιεχομένου δεν είναι δημοσιογραφία. Δεν μπορεί να γίνεται μονόλογος με ανθρώπους, οι οποίοι είναι αρνητές του Ολοκαυτώματος και εμφορούνται από φιλοναζιστικές απόψεις. Δεν αποτελεί «ενημέρωση του λαού» η παράθεση παρόμοιων απόψεων. Άλλωστε, σε πολλές χώρες η ύπαρξη τέτοιου είδους κομμάτων είναι εκτός νόμου.
Αντίθετα, η παρουσίαση της «Χρυσής Αυγής» με το πέπλο της «δημοσιογραφίας χωρίς προκαταλήψεις» δεν αποσκοπεί παρά στη νομιμοποίηση των θλιβερών απόψεων της και στην παρουσίαση της συγκεκριμένης οργάνωσης ως ενός ακόμη «δημοκρατικού κόμματος». Η παρουσία της «Χρυσής Αυγής» στο Κοινοβούλιο πρέπει να προκαλέσει την αφύπνιση κάθε δημοκράτη και αντιφασίστα.

Η ΕΣΗΕΑ καταδικάζει κάθε προσπάθεια νομιμοποίησης νεοναζιστικών αντιλήψεων και προτίθεται να αναλάβει πρωτοβουλίες για την ευαισθητοποίηση και ενεργοποίηση όλου του δημοσιογραφικού κόσμου, ώστε να αντιμετωπιστεί το επικίνδυνο φαινόμενο του νεοναζισμού.

Η ανακοίνωση της ΠΟΕΣΥ

Δημόσιο έπαινο απευθύνει το Διοικητικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ) στους εργαζόμενους της «Καθημερινής», που έσπευσαν δημόσια πρώτοι να αποδοκιμάσουν έντονα την εκπομπή «Ελεύθερος Σκοπευτής» του Γιώργου Τράγκα στον τηλεοπτικό σταθμό «Σκάι», με τους 4 βουλευτές της «Χρυσής Αυγής».
Η ΠΟΕΣΥ συνυπογράφει ανεπιφύλακτα την επιχειρηματολογία των δημοσιογράφων, που τονίζουν απερίφραστα: «Δεν μας αφορούν ούτε οι λόγοι, ούτε τα κίνητρα που ο εν λόγω «συνάδελφος» αποφάσισε να δώσει βήμα και μάλιστα χωρίς αντίλογο σε τέσσερις φιλοναζιστές, νοσταλγούς του Χίτλερ, για να εκθέσουν τις επικίνδυνες για τη δημοκρατία απόψεις τους. Επιθυμούμε να ξεκαθαρίσουμε ότι από ανάλογες πρακτικές μας χωρίζει άβυσσος στον τρόπο που δημοσιογραφικά σκεφτόμαστε και λειτουργούμε.
Η συγκεκριμένη εκπομπή προβολής της Χρυσής Αυγής, με τον ιδιαίτερα απροκάλυπτο χαρακτήρα της, αποτελεί τη σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι, καθώς ανάλογα φαινόμενα έχουν εμφανιστεί σε πολλά ΜΜΕ».
Η Ομοσπονδία συνιστά σε νεόκοπους εκδότες, πρώην μέλη Ενώσεων Συντακτών, να αναλογίζονται ότι η παραβίαση των κανόνων της δημοσιογραφικής δεοντολογίας, που περιλαμβάνονται στον Κώδικα Επαγγελματικής Ηθικής και Κοινωνικής Ευθύνης, δεσμεύει ηθικά και ουσιαστικά όποιον δημοσιογραφεί σε έντυπα και ηλεκτρονικά ΜΜΕ.
Οι συντάκτες του ΣΚΑΪ όπως επισημαίνει ο εκπρόσωπός του, Κωνσταντίνος Δαυλός, «έχουν αποδείξει ότι πρεσβεύουν μία δημοσιογραφία δεοντολογικά ισορροπημένη, χωρίς κορώνες οποιασδήποτε μορφής, με ισότιμη αντιμετώπιση των πολιτών, χωρίς διακρίσεις εθνικής καταγωγής, φύλου, φυλής, θρησκείας, πολιτικών φρονημάτων, οικονομικής κατάστασης και κοινωνικής θέσης, κάτι που απαιτεί άλλωστε το άρθρο 2 του Κώδικα Δεοντολογίας της ΕΣΗΕΑ. Και όλα αυτά δυστυχώς τα ξέχασε η εκπομπή του Γιώργου Τράγκα».
Η ΠΟΕΣΥ καλεί τις Ενώσεις Συντακτών να επαγρυπνούν και να παρεμβαίνουν σε οποιαδήποτε κρούσματα παραβίασης της δεοντολογίας και των δημοκρατικών αξιών.

ΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ ΝΑ ΑΠΟΜΟΝΩΣΟΥΝ ΤΟΥΣ ΚΟΜΙΣΤΕΣ ΤΗΣ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ

 Το πραγματικό πρόσωπο του σταθμού ΣΚΑΪ και του παρουσιαστή-περφόρμερ της τηλεόρασης και του ραδιοφώνου Γιώργου Τράγκα αποκαλύφθηκε με την εκπομπή της Κυριακής στην οποία έπαιξαν μπάλα χωρίς αντίπαλο τέσσερα (4) στελέχη της νεοναζιστικής οργάνωσης.
Ο δημοφιλής σταρ της δημοσιογραφίας, ειδικευμένος στον αντιμνημονιακό αγώνα με χυδαίο ύφος και συνθηματολογία, με εύκολα και πιασάρικα κλισέ του αντιγερμανικού ρεπερτορίου, έφερε στο προσκήνιο τους «αντισυστημικούς» φίλους του συστήματος, που ξιφουλκούν και αυτοί κατά της Μέρκελ και των τοκογλύφων, αλλά επιτίθενται στην πράξη κατά των αδύναμων εργατών, των μεταναστών, αλλά και κατά του οργανωμένου εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος.
Το ίδιο έκανε στις εκπομπές του για χρόνια ο συγκεκριμένος δημοσιογράφος-περφόρμερ. Αναμασούσε τα αντισυστημικά κλισέ, αποκοιμίζοντας τους ακροατές του, με το γνωστό του πομπώδες θεατρικό ύφος, μουσολινικής έμπνευσης, χύνοντας δηλητήριο κάθε φορά που του δινόταν ευκαιρία απέναντι στους αγώνες των εργαζομένων και στα κόμματα της Αριστεράς που τάσσονταν με αυτούς.
Τα κανάλια και τα άλλα ΜΜΕ των εφοπλιστών προβάλλουν συστηματικά τις θέσεις και τους εκπροσώπους της Χρυσής Αυγής, καθώς και «επιτροπές κατοίκων» που υποστηρίζουν ανοικτά ρατσιστικές-φασιστικές θέσεις. Εργάζονται συνειδητά για την υποταγή και τον εκφοβισμό, για την παραπληροφόρηση και το σκοταδισμό.
Οι δημοσιογράφοι και οι εργαζόμενοι του σταθμού, η ΕΣΗΕΑ, οι μαχόμενοι δημοσιογράφοι και όλοι οι εργαζόμενοι στο χώρο του Τύπου πρέπει να απομονώσουν τέτοιες πρακτικές και να κρατήσουν αδιάλλακτη στάση απέναντι στους κομιστές της νεοναζιστικής συμμορίας.

Κίνηση για τις Ελευθερίες και τα Δημοκρατικά Δικαιώματα της Εποχής μας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

AddThis Smart Layers