Τετάρτη 10 Απριλίου 2013

Πόλεμος στον Πόλεμο που μας έχουν κηρύξει

 Απόφαση Συνέλευσης; Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών 8/4/2013
 
Η σχεδιασμένη επίθεση της τρικομματικής κυβέρνησης-κεφαλαίου-Ε.Ε-τρόικας ενάντια στον κόσμο της εργασίας συνεχίζεται με όλο και μεγαλύτερη βιαιότητα. Στο όνομα της διάσωσης της χώρας και της σωτηρίας του ευρώ, τα αλλεπάλληλα αντιλαϊκά μέτρα, μοιράζουν στο λαό ανεργία, λιτότητα και φτώχεια χωρίς όρια. Οι εξελίξεις στην Κύπρο εκφράζουν την εγκληματική πολιτική της ΕΕ, των κυβερνήσεων και των δυνάμεων του κεφαλαίου σε Ελλάδα και Κύπρο, για να αντιμετωπίσουν την κρίση τους που βαθαίνει. Επιβεβαιώνουν με τον πιο ατράνταχτο τρόπο το χαρακτήρα της ΕΕ ως ληστρικής συμμαχίας του κεφαλαίου.
Στη χώρα μας βρισκόμαστε αντιμέτωποι με την υλοποίηση όλων των μέτρων που ψήφισε και τρέχει να υλοποιήσει η άθλια τρικομματική συγκυβέρνηση. Τις απολύσεις στο δημόσιο, την νέα φόρο-ληστεία, τις ιδιωτικοποιήσεις, την κατάργηση των συμβάσεων και τη νέα μείωση στους μισθούς σε δημόσιο – ΔΕΚΟ – και ιδιωτικό τομέα.
Η συγκυβέρνηση συστηματικά επιτίθεται στους εργαζόμενους, αγωνιστές και συνδικαλιστές, με ωμή αστυνομική βία και καταστολή, με την τρομοκρατία των νέων πειθαρχικών διατάξεων και συμβουλίων και με τις απολύσεις, τις διαθεσιμότητες και τις αργίες, ενώ θέλει να καταργήσει με νόμο το δικαίωμα της απεργίας. Έκφραση των παραπάνω αποτελεί και η πρωτοφανής καταδίκη 3 συνδικαλιστών των ΟΤΑ σε 6-μηνη φυλάκιση επειδή «παραβρέθηκαν» και στήριξαν τον απεργιακό αγώνα των συναδέλφων τους στο Δήμο Ηρακλείου Αττικής το 2007, όπως και η δίωξη του πρόεδρου του Σωματείου Εργαζομένων Λειτουργίας Μετρό Αθηνών Αντώνη Σταματόπουλο. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται η απρόκλητη και πρωτοφανής παρουσία της αστυνομίας στα γραφεία του σωματείου, σε σύσκεψη πρωτοβάθμιων σωματείων και ο αστυνομικός «έλεγχος» του προέδρου του σωματείου μας, ενώ κατευθυνόταν από τα γραφεία του σωματείου στην κινητοποίηση στο υπουργείο Εργασίας πριν δύο βδομάδες.
Η ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΩΝ ΣΥΛΛΟΓΙΚΩΝ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ ΚΑΙ ΤΟ ΤΕΡΑΣ ΤΗΣ ΑΝΕΡΓΙΑΣ- ΜΑΖΙΚΗ ΚΑΤΑΔΙΚΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΠΛΗΡΗ ΕΞΑΘΛΙΩΣΗ

Η σημαντικότερη κατάκτηση του κόσμου της εργασίας, οι Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας εξαφανίζονται με τους μνημονιακούς νόμους.
Ο φόβος της ανεργίας που θα ξεπεράσει τα 2.000.000 μέχρι το τέλος της χρονιάς και η απειλή του εφεδρικού στρατού εργασίας, ο αποδεκατισμός ολόκληρων κλάδων, η τρομοκρατία της απόλυσης, ο αποχαλινωμένος εργοδοτικός αυταρχισμός, αξιοποιείται για να περάσει μαζικά η ηττοπάθεια στους χώρους δουλειάς και να ακυρωθεί η δυνατότητα αντίστασης, αγώνα, ανατροπής. Την ίδια ώρα πάνω από 250.000 εργάζονται με «έναντι» ή αρκετούς μήνες χωρίς καν να πληρώνονται, τα χιλιάδες λουκέτα συνεχίζονται και οι επιχειρήσεις απαιτούν ανταγωνιστικούς μισθούς 250 και 300 ευρώ για να «επενδύσουν».
Η λήξη ισχύς της ΕΓΣΕΕ αφήνει στον αέρα το σύνολο σχεδόν των εργαζομένων καθώς έχουν ήδη λήξει οι μετενέργειες όλων των συμβάσεων. Η μερική, η εκ περιτροπής αλλά και η απλήρωτη εργασία οργιάζουν ενώ σε πολλές περιπτώσεις οι εργαζόμενοι υποχρεώνονται στην μαύρη και ανασφάλιστη δουλειά.
Απέναντι σε αυτή την επίθεση το κεφάλαιο και οι πολιτικοί υπηρέτες του, βρήκαν σύμμαχο τις υποταγμένες ηγεσίες σε ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ, ομοσπονδίες και συνδικάτα, που αυτοπροσδιορίζονται ως «κοινωνικοί εταίροι», και υπονόμευσαν τους αγώνες ενάντια στα μέτρα και την ανατροπή τους.

Η μάχη για το ασφαλιστικό.

Το τελευταίο διάστημα πραγματοποιήθηκαν αρκετές κινητοποιήσεις και παρεμβάσεις για το ασφαλιστικό των μηχανικών. Ενόψει της εφαρμογής των υπέρογκων αυξήσεων στις εισφορές, πραγματοποιήθηκαν κινητοποιήσεις στο ΤΣΜΕΔΕ και στο ΕΤΑΑ από το Σωματείο μας, την Ανοιχτή Συνέλευση Μηχανικών, άλλα σωματεία των μηχανικών/τεχνικών. Με τις κινητοποιήσεις αυτές, πετύχαμε και φέτος θεώρηση των βιβλιαρίων υγείας, υπό προϋποθέσεις σε συναδέλφους που αδυνατούν να πληρώσουν τις εισφορές τους. Η εξέλιξη αυτή παρότι πολύ απέχει από το να αποτελεί λύση του προβλήματος, θα δώσει ανάσα σε αρκετούς άνεργους συναδέλφους, ειδικά νεότερους.
Με δύο κινητοποιήσεις διαδηλώσαμε ενάντια στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Αττικής από το αποθεματικό του ΤΣΜΕΔΕ.
Τις τελευταίες εβδομάδες πραγματοποιήθηκαν δύο μαζικές συγκεντρώσεις στο ΕΤΑΑ με αίτημα την ακύρωση της απόφασης. Οι κινητοποιήσεις αυτές κατέγραψαν την αποφασιστικότητα των συναδέλφων, (όπου αψήφησαν ακόμα και την ισχυρή παρουσία των ΜΑΤ στην πρώτη κινητοποίηση), μπήκαν στο κτίριο και αποφάσισαν την παραμονή τους και απαίτησαν τη συζήτηση του θέματος.
Όλο το τελευταίο διάστημα επιβεβαιώθηκε ο ρόλος της ηγεσίας του ΤΕΕ και των εκπροσώπων της στο ταμείο, όπου όχι μόνο συναίνεσαν σε κάθε μέτρο ενάντια στους εργαζόμενους μηχανικούς και στη μετατροπή του ταμείου σε τράπεζα, αλλά ακόμα και τώρα εξακολουθούν να υλοποιούν τα αντιασφαλιστικά μέτρα, αφού οι εκπρόσωποι του ΤΕΕ στο ΕΤΑΑ υπερψήφισαν τις αυξήσεις τον Αύγουστο, στη συνέχεια δεν άρθρωσαν λέξη για την αποστολή των ειδοποιητηρίων, ενώ ακόμα και στην τελευταία συνεδρίαση του ΕΤΑΑ, δεν έθεσαν ως θέμα την ακύρωση των αυξήσεων, αλλά την είσπραξη αναδρομικών εισφορών! Τα καλέσματα σε κινητοποίηση από την πλευρά του ΤΕΕ όταν τα ειδοποιητήρια του ΤΣΜΕΔΕ με τις αυξήσεις ήταν ήδη στο δρόμο για τα σπίτια μας, είναι προσχηματικά και προέκυψαν μόνο υπό την πίεση των κινητοποιήσεων και της απόγνωσης των συναδέλφων που βλέπουν ότι κυριολεκτικά πετάγονται εκτός επαγγέλματος και εκτός ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. Κλειδί για να έχει πιθανότητες επιτυχίας ο αγώνας μας είναι να τον πάρουν στα χέρια τους οι ίδιοι οι μηχανικοί/τεχνικοί με τις αμεσοδημοκρατικές τους διαδικασίες και να μην επιτρέψουν να διευθύνεται από τους «εκπροσώπους» αυτούς.
Η απόφαση του ΔΣ του ΕΤΑΑ για μη ακύρωση των υπέρογκων αυξήσεων, (με ψήφους 4-4 και με τη διπλή ψήφο του διορισμένου από την κυβέρνηση και την τρόικα πρόεδρου του ταμείου), υπογραμμίζει την ανάγκη κλιμάκωσης και συνέχισης του αγώνα.
Η απόφαση αυτή ευθυγραμμίζεται απόλυτα με την κατευθύνσεις τις κυβέρνησης που καλεί το ΕΤΑΑ και το ΤΣΜΕΔΕ να επιταχύνουν τις διαδικασίες είσπραξης των εισφορών, κατ΄ εντολή της ΕΕ και του ΔΝΤ, και με τις απαιτήσεις της τρόικα να υπάρξει σύγκλιση των εσόδων του ταμείου με τους δημοσιονομικούς στόχους του μεσοπρόθεσμου προγράμματος, γεγονός που προοιωνίζεται την παραπέρα επίθεση στα ασφαλιστικά μας δικαιώματα.
Παράλληλα η κυβέρνηση με νομοσχέδιο που πρόκειται άμεσα να κατέβει στη Βουλή, θέλει να προχωρήσει σε άμεση κατάσχεση των μισθών, καταθέσεων και σπιτιών σε όσους εργαζόμενους και ανέργους έχουν οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία, αλλά και σε εφορίες και τράπεζες.
Η κυβέρνηση συνεχίζει τη χυδαία κοροϊδία απέναντι στους άνεργους μηχανικούς, αφού δεν τους αναγνωρίζει καν το άθλιο επίδομα ανεργίας, παρά τις εισφορές που παρακρατούνται για το σκοπό αυτό.
ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΧΟΥΝ ΚΗΡΥΞΕΙ ΑΠΑΝΤΑΜΕ ΜΕ ΠΟΛΕΜΟ

Απέναντι σε αυτή την επίθεση οι στόχοι και η δράση μας θα πρέπει να έχουν στο κέντρο της τη συμβολή στη με κάθε μέσο ανατροπή της πολιτικής του διεθνούς και ντόπιου μαύρου μετώπου: ΕΕ – ΔΝΤ – ΣΕΒ, των μνημονίων και της κυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ. Η επίτευξη αυτού του στόχου μπορεί να ανοίξει τον δρόμο για τη βελτίωση της ζωής των εργαζομένων. Η συγκρότηση ενός κοινού μετώπου αντίστασης, αγώνα και ανατροπής όλων των μαχόμενων σωματείων και ομοσπονδιών, των κλαδικών ή τοπικών συντονισμών, των επιτροπών αγώνα, των συνελεύσεων είναι ζητούμενο για εμάς. Ενός μετώπου που θα υπερβαίνει τον κατακερματισμό και την πολυδιάσπαση, θα ενισχύει αποφασιστικά τους αγώνες που ξεσπούν, ώστε να παίρνουν πανεργατικό χαρακτήρα, θα βοηθά να αναπτυχθούν αγώνες διαρκείας, με χαρακτηριστικά κλιμάκωσης και σύγκρουσης. Που θα είναι ικανό να παίρνει πρωτοβουλίες, να οργανώνει και ξεδιπλώνει αγώνες με σχέδιο, σε αντιπαράθεση με τον υποταγμένο συνδικαλισμό, τους «αγώνες διαμαρτυρίας» και τις κινήσεις-ντουφεκιές.
Το επόμενο διάστημα επιδιώκουμε να υπάρχει ένα αγωνιστικό, συνδικαλιστικό «αντάρτικο» σε κάθε χώρο και συνολικά, για να μην εφαρμοστούν οι μειώσεις μισθών, οι απολύσεις και κάθε αντεργατικό μέτρο.
Στην κατεύθυνση αυτή το σωματείο πήρε πρωτοβουλία το προηγούμενο διάστημα καλώντας σύσκεψη για τις ΣΣΕ και το ασφαλιστικό. Συμμετείχαν σωματεία από τον κλάδο με στόχο να συντονιστούν δράσεις από κοινού για την διεκδίκηση υπογραφής ΣΣΕ με αγωνιστικές μορφές σε εργοδοσία-κυβέρνηση. Κεντρικός σταθμός αποτελεί η φετινή πρωτομαγιά, όπου ήδη επιχειρείται η υπονόμευση της και η μετατροπή της σε περιφερόμενη γιορτή από την κυβέρνηση και τους μεγαλέμπορους.
· Κατάργηση των μνημονίων, της δανειακής σύμβασης και των αντεργατικών νόμων. Ανατροπή της κυβέρνησης ΝΔ – ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ. Παύση πληρωμών, διαγραφή του τοκογλυφικού χρέους. Έξοδος από το ευρώ και την ΕΕ.
· Κατάργηση της ελαστικής εργασίας, κανονικές προσλήψεις και υπογραφή αξιοπρεπών Συλλογικών Συμβάσεων. Αυξήσεις σε όλους τους μισθούς και συντάξεις και άρση όλων των περικοπών που επιβλήθηκαν από το Γενάρη του 2010. Άμεση κατάργηση του μισθού γαλέρας για τους νέους κάτω των 25 ετών. Κατάργηση των ατομικών συμβάσεων εργασίας, της ανασφάλιστης και μαύρης εργασίας. Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους τους εργαζομένους με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.
· Καμιά απόλυση - άμεση εξόφληση όλων των δεδουλευμένων στους συναδέλφους που αντιμετωπίζουν την «στάση πληρωμών» των μισθών τους από την εργοδοσία. Να σταματήσει το πολιτικό και νομικό πλέγμα προστασίας των εταιρειών. Δέσμευση των κινητών ή ακίνητων περιουσιακών στοιχείων (προσωπικών ή άλλων εταιριών) του ιδιοκτήτη της εταιρίας που πτωχεύει ή οφείλει δεδουλευμένα για να καλυφθούν οι αποζημιώσεις των απολυμένων.
· Όχι στην προγραμματισμένη διάλυση των ασφαλιστικών ταμείων. Δημόσια δωρεάν υγεία για όλους, αξιοπρεπείς συντάξεις για όλους. Άμεση ανάκλησης της απόφασης της αύξησης των εισφορών στο ΤΣΜΕΔΕ. Άμεση κατάργηση των τοκογλυφικών επιβαρύνσεων στις χρωστούμενες οφειλές. Κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων που αυξάνουν τα όρια συνταξιοδότησης και μετακυλύουν το κούρεμα των αποθεματικών στους ασφαλισμένους. Άμεση κάλυψη όλων των απωλειών των Ασφαλιστικών Ταμείων από το κράτος και καταβολή των οφειλών του κράτους και της εργοδοσίας. Δημόσια, δωρεάν και ποιοτική υγεία για όλους χωρίς προϋποθέσεις. Μείωση της εργατικής εισφοράς άμεσα, στην προοπτική της κατάργησής της. Να πληρώσουν κράτος-τράπεζες-εργοδότες.
· Όχι στις ιδιωτικοποιήσεις. Εθνικοποίηση χωρίς αποζημίωση των τραπεζών, των επιχειρήσεων στρατηγικής σημασίας και των επιχειρήσεων που εγκαταλείπουν οι εργοδότες τους, με εργατικό - κοινωνικό έλεγχο. Να ακυρωθούν οι συμβάσεις παραχώρησης στο κατασκευαστικό κεφάλαιο που ψήφισαν ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και τα εκάστοτε δεκανίκια τους. Δημόσια έργα βελτίωσης και ανάπτυξης των κοινωνικών υποδομών, με υλοποίησή τους από έναν δημόσιο φορέα κατασκευών με εργατικό έλεγχο. Όχι στην αντιδραστική αναδιάρθρωση του δημόσιου.
· Άμεσα μέτρα κατά της ανεργίας τώρα! Επίδομα ανεργίας, ίσο με το βασικό μισθό, για όλους, ανεξάρτητα από τον τρόπο πληρωμής (μισθός – ΔΠΥ). Πλήρης πρόσβαση των ανέργων στην υγεία, τις συγκοινωνίες, και σε όλες τις κοινωφελείς υπηρεσίες. Κατάργηση των ασφαλιστικών εισφορών των ανέργων συναδέλφων μηχανικών με ΤΣΜΕΔΕ. Ο χρόνος ανεργίας να μετρά στα συντάξιμα έτη. Άμεση μείωση των ωρών εργασίας και των χρόνων που απαιτούνται για συνταξιοδότηση, για να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας, χωρίς μείωση μισθών.
· Κατάργηση όλων των χαρατσιών, των κεφαλικών φόρων και των φορομπηχτικών νόμων. Να φορολογηθεί άμεσα το κεφάλαιο, οι εφοπλιστές, η εκκλησία, οι off shore εταιρείες, οι μεγαλοεκδότες, το ξένο κεφάλαιο και οι καταθέσεις των Ελλήνων πλουτοκρατών στις δεκάδες λίστες Λαγκάρντ. Να αυξηθεί η φορολογία του κεφαλαίου στο 45%.
· Κάτω τα χέρια από τα δημοκρατικά δικαιώματα και τις συνδικαλιστικές ελευθερίες. Δημοκρατία και ελεύθερος συνδικαλισμός στους χώρους δουλειάς. Όχι στην ποινικοποίηση της συλλογικής δράσης και των αγωνιστών.

Το επόμενο διάστημα:
· Διαδήλωση στο Υπουργείο Εργασίας στις αρχές Μάη (μετά το Πάσχα) σε συντονισμό με άλλα σωματεία ενάντια στις ληστρικές αυξήσεις των εισφορών και για άμεσα μέτρα προστασίας των ανέργων μηχανικών πχ επίδομα ανεργίας στους απασχολούμενους με ΔΠΥ κλπ
· Παράσταση διαμαρτυρίας την Πέμπτη 11.4.13, στο ΕΤΑΑ, 2 μ.μ. ενάντια στις ληστρικές αυξήσεις και μην επιτρέποντας να παρθεί απόφαση για τις αναδρομικές αυξήσεις (από 01.07.11 - 31.12.12).
· Καλούμε σε μαζική πολιτική ανυπακοή στις αυξήσεις των εισφορών στο ΤΣΜΕΔΕ, στο πλαίσιο και αντίστοιχων κινήσεων ( λαϊκών συνελεύσεων, επιτροπών κατοίκων, σωματείων, συλλογικοτήτων γειτονιάς), για κήρυξη του Απρίλη σαν μήνα προειδοποιητικής λαϊκής στάσης πληρωμών απέναντι σε Εφορία, Τράπεζες, ΔΕΚΟ.
· Καλούμε τους χιλιάδες μηχανικούς που αντιμετωπίζουν δυσκολίες αποπληρωμής των εισφορών να αξιοποιήσουν τη δυνατότητα σφραγίσματος των βιβλιαρίων υγείας στο ΤΣΜΕΔΕ. Καλούμε όσους συναδέλφους δεν καλύπτονται από τις προϋποθέσεις που έχει θέσει η διοίκηση του ταμείου και έχουν ανάγκη για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη να απευθύνονται στο σωματείο, ώστε μαζί με το σωματείο να δοθεί η μάχη για την κάλυψη όλων των συναδέλφων.
· Πραγματοποιούμε παράσταση την Δευτέρα 22.04, στις 2 μμ στο ΤΣΜΕΔΕ ενάντια στην απαράδεκτη πρακτική της Διοίκησης του ταμείου που αντί να «κυνηγά» τους εργοδότες που χρωστούν ασφαλιστικές εισφορές για τους εργαζόμενους –τυπικά μισθωτούς που απασχολούν, ζητάει τις εισφορές αυτές από τους εργαζόμενους!
· Συνεχίζουμε την καταγραφή των ανέργων συναδέλφων με την κάρτα ανεργίας του σωματείου. Σύσκεψη την επόμενη Τρίτη 16 Απρίλη στις 19:00 στα γραφεία μας για το συντονισμό της δράσης με σωματεία κι επιτροπές ανέργων, με στόχο την διοργάνωση συλλαλητηρίου στα μέσα Μάη.
· Πρόταση στα συνδικάτα για τον ταξικό γιορτασμό την 1η Μάη με απεργιακή συγκέντρωση στο Μουσείο, ενάντια στα σχέδια της κυβέρνησης για τη μεταφορά του εορτασμού μετά το Πάσχα.
· Διαδήλωση για τα δημοκρατικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα και τις ελευθερίες στις 21/4, μέρα με έντονο συμβολισμό, με άλλα σωματεία και φορείς,
· Εργαζόμαστε για νέα απεργιακή κινητοποίηση για τις συλλογικές συμβάσεις το Μάη, από κοινού με πρωτοβάθμια σωματεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

AddThis Smart Layers