Πέμπτη 4 Απριλίου 2013

Για μία αγωνιστική κλιμάκωση του εργατικού κινήματος

ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΤΟΥ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΥ ΣΤΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ, ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 30 ΜΑΡΤΗ

Το Σάββατο 30 Μάρτη, πραγματοποιήθηκε ανοιχτή Συνέλευση του Συντονισμού Πρωτοβάθμιων σωματείων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, με τη συμμετοχή εκπροσώπων σωματείων, επιτροπών αγώνα, επιτροπών ενάντια στα χαράτσια και πολλών αγωνιστών.

Η σχεδιασμένη επίθεση της τρικομματικής κυβέρνησης-κεφαλαίου-τρόικας ενάντια στον κόσμο της εργασίας συνεχίζεται με όλο και μεγαλύτερη βιαιότητα. Οι συγκλονιστικές εξελίξεις στην Κύπρο επιβεβαιώνουν με τον πιο ατράνταχτο τρόπο ότι όλα κινούνται στη σφαίρα μια συνολικής και οργανωμένης επίθεσης του κεφαλαίου που χωρίς φραγμούς και όρια θυσιάζει λαούς, κράτη, εργαζόμενους, ακόμη και τμήματά του προκειμένου να ανασυγκροτηθεί από την κρίση του.
Η κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων, οι μισθοί πείνας σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, η φοροληστεία και τα χαράτσια, οι απολύσεις και η ανεργία, η επίθεση της εργοδοσίας στους χώρους δουλειάς, η διάλυση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων, οι ιδιωτικοποιήσεις δεν συνιστούν δυσμενείς επιπτώσεις κακών επιλογών, αλλά υλοποίηση της πιο βάρβαρης σαρωτικής επίθεσης κυβέρνησης – κεφαλαίου – ΕΕ – ΔΝΤ που γνωρίσαμε ως τώρα.
Η πιο ακροδεξιά κυβέρνηση από το 1974 υλοποιεί τις εντολές της τρόικας και συστηματικά επιτίθεται στους εργαζόμενους, αγωνιστές και συνδικαλιστές, με ωμή αστυνομική βία και καταστολή, με την τρομοκρατία των νέων πειθαρχικών διατάξεων και συμβουλίων και με τις απολύσεις, τις διαθεσιμότητες και τις αργίες, ενώ θέλει να καταργήσει με νόμο το δικαίωμα της απεργίας. Έκφραση των παραπάνω αποτελεί και η πρωτοφανής καταδίκη 3 συνδικαλιστών των ΟΤΑ σε 6-μηνη φυλάκιση επειδή «παραβρέθηκαν» και στήριξαν τον απεργιακό αγώνα των συναδέλφων τους στο Δήμο Ηρακλείου Αττικής το 2007, όπως και η δίωξη του πρόεδρου του Σωματείου Εργαζομένων Λειτουργίας Μετρό Αθηνών Αντώνης Σταματόπουλος.
Απέναντι σε αυτή την επίθεση οι στόχοι και η δράση μας θα πρέπει να έχουν στο κέντρο της τη συμβολή με κάθε μέσο ανατροπή της πολιτικής του διεθνούς και ντόπιου μαύρου μετώπου: ΕΕ – ΔΝΤ – ΣΕΒ, των μνημονίων και της κυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ. Η επίτευξη αυτού του στόχου μπορεί πραγματικά να ανοίξει τον δρόμο για τη βελτίωση της ζωής των εργαζομένων. Η συγκρότηση ενός κοινού μετώπου αντίστασης, αγώνα και ανατροπής όλων των μαχόμενων σωματείων και ομοσπονδιών, των κλαδικών ή τοπικών συντονισμών, των εργατικών συνελεύσεων, των επιτροπών αγώνα είναι ζητούμενο για εμάς. Ενός μετώπου που θα υπερβαίνει τον κατακερματισμό και την πολυδιάσπαση, θα ενισχύει αποφασιστικά τους αγώνες που ξεσπούν, ώστε να παίρνουν πανεργατικό χαρακτήρα, θα βοηθά να αναπτυχθούν αγώνες διαρκείας, με χαρακτηριστικά κλιμάκωσης και σύγκρουσης, υπερβαίνοντας τις υποταγένες πλειοψηφίες στα συνδικάτα.
Ο συντονισμός και τα πρωτοβάθμια σωματεία πρέπει το επόμενο διάστημα να επιδιώξουμε να δώσουμε ώθηση και να ενισχύσουμε πιο αποφασιστικά τους αγώνες θα ξεσπάσουν, ώστε αυτοί να συνολικοποιούνται, να αποκτούν συμμαχίες και να παίρνουν πανεργατικό χαρακτήρα, στη βάση ενός προωθημένου ταξικού περιεχόμενου σύμφωνα και με τη διακήρυξη μας.
Επιδιώκουμε να υπάρχει ένα αγωνιστικό, συνδικαλιστικό «αντάρτικο» σε κάθε χώρο-κλάδο και συνολικά, για να μην εφαρμοστούν τα μέτρα των μνημονίων και της αντεργατικής πολιτικής.
Ο συντονισμός πρέπει να σχεδιάσει το ξεδίπλωμα πρωτοβουλιών και αγώνων, μάχιμων διεκδικήσεων για την άμεση βελτίωση της θέσης των εργαζόμενων και των ανέργων (όπως προτείνονται στο εισηγητικό άνοιγμα του συντονισμού), και κινηματικών ενεργειών, στα παρακάτω μέτωπα:


  • Για συλλογικές συμβάσεις, ενάντια στους μισθούς πείνας σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Ενάτια στα σχέδια της κυβέρνηση που ετοιμάζεται να βάλει «ταφόπλακα» στις συλλογικές διαπραγματεύσεις, να αναιρέσει την ίδια την έννοια του κατώτατου μισθού, ώστε να αναπροσαρμόζεται ανάλογα με τις ανάγκες του κεφαλαίου.
  • Για την υπεράσπιση θέσεων εργασίας, δουλειά για όλους, ενάντια στην ανεργία και τις απολύσεις.
  • Για την υπεράσπιση, των δημόσιων αγαθών, ενάντια στο ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, των υποδομών και του εθνικού πλούτου.
  • Για να μπει τέλος στη φοροληστεία και να καταργηθούν τα χαράτσια.
  • Για την υπεράσπιση των δημοκρατικών και συνδικαλιστικών δικαιωμάτων.
Με βάση τα παραπάνω προτείνουμε για το επόμενο διάστημα προς τα σωματεία:
  • Τη συμμετοχή στις 31/3 στη συνέλευση των επιτροπών «3 ΔΕΝ», λαϊκών συνελεύσεων και επιτροπών για λαϊκή στάση πληρωμών. 
  •  Να στηρίξουμε τις αποφάσεις των συλλογικοτήτων «3 ΔΕΝ», λαϊκών συνελεύσεων, επιτροπών, κλπ, ώστε να είναι ο Απρίλης μήνας λαϊκής στάσης πληρωμών.
  • Τη συμμετοχή στη συγκέντρωση στο Σύνταγμα στις 31/3, στις 6.30μμ.
  • Οργανώνουμε – συμμετέχουμε στο πανεργατικό συλλαλητήριο την Κυριακή 7/4, στις 6.30 μ.μ., στα Προπύλαια με πορεία και παραμονή στο Σύνταγμα ενάντια στην πολιτική κυβέρνησης-ΕΕ-ΔΝΤ (συμβάσεις, ανεργία, μισθούς, απολύσεις, δημόσια αγαθά).

Μετά και τις τελευταίες αποφάσεις της δικαιοσύνης για καταδίκη των 3 συνδικαλιστών από τους ΟΤΑ, αλλά και τη δίωξη του Α. Σταματόπουλου, που σύμφωνα με τον νέο νόμο της τρικομματικής χούντας, ανοίγει το δρόμο της αργίας και απόλυσης, πρέπει να δράσουμε άμεσα και συντονισμένα. Γι΄αυτό καλούμε σε οργανωτική σύσκεψη σωματεία και ομοσπονδίες δημόσιου και ιδιωτικού τομέα την Τρίτη, 9/4, στις 7μμ, στα γραφεία της ΟΛΜΕ (Ερμού & Κορνάρου).
Στο πιο πάνω πλαίσιο προγραμματίζεται:

  • Κινητοποίηση ή εκδήλωση για τα δημοκρατικά, εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα, ενάντια σε επιστρατεύσεις, απολύσεις, την τρομοκρατία και το νόμο για τις απεργίες (πιθανές ημερομηνίες 15 - 17/4).

  • Διαδήλωση για τα δημοκρατικά δικαιώματα και τις ελευθερίες στις 21/4, μέρα με έντονο συμβολισμό εξαιτίας του πραξικοπήματος της χούντας.
    Πρωτοβουλίες ενάντια στην ανεργία. Επικοινωνία του συντονισμού με σωματεία και επιτροπές ανέργων (σε κλάδους και γειτονιές). Κάλεσμα για κοινή πορεία εργαζομένων-ανέργων την 1η Μάη. 

  • Εργαζόμαστε για νέα απεργιακή κινητοποίηση. Προτείνεται από το Σύλλογο Βιβλίου-Χάρτου η 23η Μάη, μέρα που έχουν κλαδική απεργία για το θέμα της σύμβασής τους.
    Πρόταση στα συνδικάτα για ενωτικό ταξικό γιορτασμό την 1η Μάη με απεργιακή συγκέντρωση στο Μουσείο, ενάντια στα σχέδια της κυβέρνησης για τη μεταφορά του εορτασμού μετά το Πάσχα. 

  • Στήριξη στους απολυμένους εργαζόμενους στην Τυποεκδοτική, στην Ηλβιοκάτ και στα Τσιμέντα Χαλκίδας.

AddThis Smart Layers