Πέμπτη 4 Απριλίου 2013

Στη μάχη των συμβάσεων οι εργαζόμενοι στην ICAP



ΕΝΑΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΓΙΑ ΕΝΑΝ

Την Πέμπτη 28/03, η διοίκηση της ICAP, μίας από τις πιο κερδοφόρες επιχειρήσεις στην Ελλάδα και στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων, ανακοίνωσε μειώση μισθού 15-20% σε όλους τους agents του 1ου (Cycle) και 2ου (Contact Center) ορόφου. Η μείωση αφορά όσους agents αμείβονται με 330Ε (καθαρά) και πάνω και είναι η δεύτερη που γίνεται μέσα σε λιγότερο από έναν χρόνο σε εργαζόμενους της εταιρείας. Η πρώτη μείωση έγινε μετά την κατάργηση των κλαδικών συμβάσεων, ενώ η δεύτερη έρχεται ακριβώς την περίοδο που παύει να ισχύει η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Τη χρονική στιγμή που ανακοινώνονται αυτές οι μειώσεις στο πιο χαμηλά αμειβόμενο προσωπικό, η ICAP είναι μία από τις εταιρείες που θα επωφεληθεί από την πρόσφατη ανακοίνωση προγραμμάτων του ΟΑΕΔ που σχετίζονται με τη χρηματοδότηση εταιρειών που θα προσλάβουν ανέργους χωρίς οι ίδιες να χρειαστεί να καταβάλουν το παραμικρό εργοδοτικό κόστος.

Την Παρασκευή 29/03 μαζευτήκαμε αρκετοί συνάδελφοι για να αποφασίσουμε συλλογικά τη στάση που θα κρατήσουμε απέναντι στην επίθεση της διοίκησης και τον τρόπο με τον οποίο θα μπορέσουμε να αποτρέψουμε την επερχόμενη μείωση. Ύστερα από διαδοχικές συναντήσεις, και αφού ενημερώσαμε και άλλους συναδέλφους, αποφασίσαμε να κινητοποιηθούμε άμεσα τη Δευτέρα 01/04 το πρωί μαζί με το Σύνδεσμο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ανωνύμων Εταιρειών και Γραφείων.

Για τη Δευτέρα 01/04 είχε προγραμματιστεί συνάντηση του σωματείου με τον διεθυντή ανθρώπινου δυναμικού. Αποφασίσαμε να παραστούμε και εμείς σε αυτή τη συνάντηση μιας και το θέμα της μείωσης μας αφορά όλους και δεν χρειάζεται να συζητείται πίσω από κλειστές πόρτες και χωρίς την παρουσία μας. Στις 10 το πρωί καλέσαμε όσους συναδέλφους εργάζονταν εκείνη τη στιγμή να αφήσουν τα ακουστικά και να μας ακολουθήσουν στον πέμπτο όροφο όπου θα διεξαγόταν η συνάντηση. Αρκετοί συνάδελφοι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά μας και ανεβήκαμε στο προγραμματισμένο ραντεβού. Η μαζική συμμετοχή και η ανυποχώρητη στάση μας έξω από τα γραφεία των υπευθύνων είχε σαν αποτέλεσμα να δεχτούν να είμαστε όλοι παρόντες στη συνάντηση. Αυτό είναι ένα μικρό παράδειγμα της δύναμης που μπορούμε να έχουμε, όταν λειτουργούμε συλλογικά και αλληλέγγυα. Στη συζήτηση που ακολούθησε ακούσαμε ξανά και ξανά τα ίδια επιχειρήματα περί «μη βιωσιμότητας» της εταιρείας, τη «λύπη» των διευθυντών για τη μείωση και άλλους παρόμοιου είδους παραλογισμούς. Η πιο σημαντική πληροφορία που αποκομίσαμε από αυτή τη συνάντηση είναι ότι οι εργοδότες παραδέχτηκαν ξεκάθαρα πως δεν εγγυώνται σε καμία περίπτωση ότι αυτές οι μειώσεις θα είναι και οι τελευταίες.

Αυτή η δυναμική μας παρέμβαση ενόχλησε αρκετά τους διευθύνοντες με αποτέλεσμα, με το πέρας της συζήτησης και την αποχώρησή μας από τα γραφεία τους, αρκετοί συνάδελφοι να δεχτούμε πιέσεις (τηλεφωνικές αλλά και εν ώρα εργασίας) για να υπογράψουμε τη νέα σύμβαση. Αμέσως μετά το περιστατικό αυτό και κατόπιν συνεννόησης με το σωματείο, αποφασίσαμε να προχωρήσουμε σε 3ωρη στάση εργασίας (12:00-15:00) και σε διεξαγωγή συνέλευσης την επόμενη κιόλας μέρα. Ξαναμπήκαμε λοιπόν στην εταιρεία για να ενημερώσουμε τους συναδέλφους των δύο πρώτων ορόφων σχετικά με αυτή την απόφαση. Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης στον Κύκλο εμφανίστηκε φουριόζος ο διευθυντής ανθρώπινου δυναμικού για να μας πει ότι… δεν δικαιούμαστε δια να ομιλούμε, μας απείλησε ότι θα φωνάξει την αστυνομία ενώ δήλωνε ότι δεν είμαστε εργαζόμενοι της εταιρείας. Είναι κάτι παραπάνω από προφανές ότι έχουμε κάθε δικαίωμα να ενημερώνουμε και να μιλάμε με τους συναδέλφους μας. Καμία απειλή δεν πρόκειται να μας εμποδίσει να πράττουμε τα αυτονόητα.


Την Τρίτη 02/04 η τρίωρη στάση εργασίας (12:00-15:00) ήταν πετυχημένη καθώς πολλοί εργαζόμενοι άφησαν το πόστο εργασίας τους και κατέβηκαν στην είσοδο της εταιρείας για να αποφασίσουμε συλλογικά το πως θα κλιμακώσουμε τον αγώνα μας. Μαζί μας βρέθηκαν και μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του κλαδικού μας σωματείου αλλά και μέλη των Διοικητικών Συμβουλιών από τα σωματεία της Wind και της Vodafone τα οποία εξέφρασαν την αλληλεγγύη και τη στήριξη στον αγώνα μας. Παράλληλα, πραγματοποιήσαμε γενική συνέλευση για να δούμε πως θα συνεχίσουμε τις κινητοποιήσεις μας.

Προφανώς και οι εξελίξεις στην ICAP δεν είναι ξεκομμένες από την κοινωνική πραγματικότητα. Αυτή τη στιγμή οι εργαζόμενοι και η νεολαία δέχονται μια άνευ προηγούμενου επίθεση από την κυβέρνηση και τα αφεντικά σε ό,τι έχει κατακτηθεί μέχρι τώρα με σκληρούς αγώνες (κατάργηση κλαδικών συμβάσεων, εξευτελιστικές μειώσεις μισθών, αυθαίρετες απολύσεις χωρίς αποζημίωση, αναδιάρθρωση ασφαλιστικού κ.ά.). Η μείωση του μισθού που μας προτείνει η εργοδοσία είναι το τελευταίο λιθαράκι σε μία στίβα προβλημάτων που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε καθημερινά, όπως τα ελαστικά ωράρια, η μη έγκαιρη ενημέρωσή μας για το πρόγραμμα, οι υποχρεωτικές άδειες, τα συσσωρευμένα ρεπό κ.ά.

Καλούμε λοιπόν τους συναδέλφους τηλεφωνητές που πληρώνονται ήδη με 270Ε (καθαρά), αλλά και τους συναδέλφους που υπέγραψαν τη νέα σύμβαση, υπό το βάρος της τρομοκρατίας που συνεπάγεται η απόλυση και η ανεργία, να σκεφτούν αν η ανάπτυξη και η βιωσιμότητα της εταιρείας συνεπάγεται και τη δική μας επιβίωση. Καλούμε επίσης τους συναδέλφους από τα υπόλοιπα τμήματα της εταιρείας να στηρίξουν με κάθε τρόπο τις κινητοποιήσεις μας γιατί δεν εξασφαλίζεται ούτε για αυτούς το παραμικρό. Ξέρουμε πολύ καλά ότι η μείωση των μισθών δεν έχει τέλος, παρά μόνο, αν εμείς αντισταθούμε συλλογικά και αλληλέγγυα.

Κλιμακώνουμε λοιπόν τον αγώνα μας ενάντια στην υπογράφη των νέων συμβάσεων και διαμηνύουμε προς κάθε υπεύθυνο ότι:
·  ΔΕΝ ΔΕΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΜΙΑ ΜΕΙΩΣΗ ΜΙΣΘΟΥ
· ΔΕΝ ΔΕΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΜΙΑ ΑΠΟΛΥΣΗ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥ- ΝΑ ΠΑΡΘΟΥΝ ΠΙΣΩ ΟΣΕΣ ΕΧΟΥΝ ΞΕΚΙΝΗΣΕΙ ΝΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ
· ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΜΕΣΗ ΑΝΑΚΛΗΣΗ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΗΔΗ ΥΠΟΓΡΑΦΕΙ

Ξέρουμε πολύ καλά ότι στην ίδια θέση με εμάς βρίσκονται και χιλιάδες άλλοι εργαζόμενοι και άνεργοι. Για αυτό το λόγο καλούμε σωματεία, συλλόγους, φορείς, αλλά και τον κάθε εργαζόμενο και άνεργο ξεχωριστά να στηρίξουν έμπρακτα, να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους στον αγώνα μας.

 Συνέλευση Εργαζόμενων στην ICAP

AddThis Smart Layers