Πέμπτη 23 Οκτωβρίου 2008

ΟΤΑΝ Ο ΓΚΑΙΜΠΕΛΙΣΜΟΣ ΚΑΙ Η ΛΑΣΠΟΛΟΓΙΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΣΗΜΑΙΑ … Ο ΚΑΤΗΦΟΡΟΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΤΕΛΟΣ….

του Κώστα Τουλγαρίδη
Η ΕΣΑΚ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΡΥΒΕΤΑΙ… ΑΣ ΜΑΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙ…

Με μια χυδαία ανακοίνωση της, η ΕΣΑΚ ΔΕΕ με καταγγέλλει ονομαστικά, ότι επιχείρησα να αποκλείσω από το ψηφοδέλτιό της στην Αν. Αττική, τους υποψήφιούς της από το σύλλογο μας!!!
Θα αγνοούσα πλήρως την ανακοίνωση αυτή καθώς εμείς, αυτό που θέλουμε είναι να προβάλουμε τη δική μας διαφορετική αντίληψη και πράξη για το συνδικαλιστικό κίνημα προκειμένου να πείσουμε για τις θέσεις μας και όχι να εξαντλούμαστε στην καταγγελία και λασπολογία των άλλων για να κερδίσουμε ψήφους, σπορ στο οποίο επιδίδεται η ΕΣΑΚ ΔΕΕ.
Ωστόσο η συγκεκριμένη ανακοίνωση και η όλη μεθόδευση και κατασκευή του θέματος από την ΕΣΑΚ ΔΕΕ είναι τόσο γκαιμπελική και διαστρέφει την πραγματικότητα σε τέτοιο βαθμό, ώστε δε μπορεί να μείνει αναπάντητη.
Ας δούμε τα γεγονότα:
Γιατί δεν κατέθεσαν τις αιτήσεις υποψηφιότητας;

Όλες οι παρατάξεις, κατέθεσαν τις ενυπόγραφες ατομικές αιτήσεις υποψηφιότητας στο ΔΣ, ύστερα από την έγκαιρη ενημέρωση και την αποστολή της φόρμας αίτησης υποψηφίου που είχαν. Ο εκπρόσωπος της ΕΣΑΚ στον σύλλογο, συνάδελφος Μέντης, επέλεξε να έχει τηλεφωνική επικοινωνία με μένα και ζήτησε να μου στείλει τους υποψήφιους σε συγκεντρωτική κατάσταση με φαξ, για να είναι ενήμερο το Δ.Σ.
Όταν ρωτήθηκε από μένα πώς θα καταθέσουν την αίτηση του κάθε υποψήφιου, με την προσωπική του υπογραφή (χωρίς την οποία δεν μπορεί να κατατεθεί υποψηφιότητα), απάντησε ότι αυτό θα το έκανε κεντρικά η παράταξη, απευθείας στην Δ/νση. Αυτό έγινε αποδεκτό από μένα γιατί το ίδιο κάναμε και στο Ενωτικό Αγωνιστικό Ψηφοδέλτιο, όπου συγκέντρωσε η παράταξη το σύνολο των αιτήσεων – υποψηφιοτήτων, δεν τις κατέθεσε ανά σύλλογο, αλλά τις κατέθεσε απ’ ευθείας στη δ/νση για να αποφευχθούν τυχόν λάθη.

Εγώ κατέθεσα στη Δ/ση στην καταληκτική ημερομηνία 30/9, όλες τις αιτήσεις που μου είχαν δοθεί από όλες τις παρατάξεις και όχι από την ΕΣΑΚ γιατί ποτέ δεν μου δόθηκαν. Η συγκεντρωτική κατάσταση που έστειλε η ΕΣΑΚ στο φαξ του συλλόγου δεν μπορούσε να κατατεθεί γιατί ήταν άκυρη χωρίς τις ενυπόγραφες αιτήσεις υποψηφιότητας και δεν υπάρχει διαδικασία συγκεντρωτικής κατάθεσης των ονομάτων στις εκλογές των αιρετών.
Την ίδια μέρα, η ΕΣΑΚ κατέθεσε στη Δ/νση όλες τις άλλες αιτήσεις υποψηφιότητας για τους άλλους συλλόγους της Αν. Αττικής χωρίς να καταθέσει τελικά, τις αιτήσεις των υποψηφίων της από το σύλλογο Κ. Σωτηρίου, μέχρι το τέλος της προθεσμίας!!!
Ενώ εγώ θεωρούσα δεδομένο ότι οι αιτήσεις θα κατατίθεντο από την ΕΣΑΚ και θα ελέγχονταν από την ίδια, όπως έκαναν όλες οι παρατάξεις, ώστε να μη γίνει λάθος καθώς υπάρχουν υποψήφιοι από 4 συλλόγους, ειδοποιήθηκα την Παρασκευή 10/10, ότι υπήρχε πρόβλημα με το ψηφοδέλτιο της ΕΣΑΚ γιατί έλλειπαν οι υποψήφιοι από το σύλλογό μου.
Όταν ζήτησα εξηγήσεις γιατί δεν κατέθεσαν τις αιτήσεις των 6 αυτών υποψηφίων, όπως έκαναν για τους άλλους συλλόγους, μου απάντησαν ότι εγώ όφειλα να καταθέσω τις υποψηφιότητες χωρίς να μου απαντήσουν πως εγώ μπορούσα να φτιάξω και να υπογράψω αίτηση για κάθε ένα από τους υποψήφιούς τους !!!!!
Γιατί δεν έκαναν τίποτα για να εξασφαλίσουν τη συμπλήρωση του ψηφοδελτίου τους ;
Στη συνέχεια εγώ πρότεινα, αφού δεν είχε γίνει η επίσημη ανακήρυξη των υποψηφίων, να εξασφαλίσουμε τη συμπλήρωση των 6 ονομάτων. Οι εκπρόσωποι της ΕΣΑΚ στάθηκαν τελείως αδιάφοροι σε αυτή την προσπάθεια.!!! Αλήθεια, όταν κάποιος νιώθει θύμα αποκλεισμού δεν παλεύει με νύχια και με δόντια να κερδίσει το δίκιο του ; ; ;
Παρ’ όλα αυτά, εγώ επικοινώνησα με όλες τις παρατάξεις και με τον Δ/ντή εκπαίδευσης ώστε να αποδεχτούν όλοι την εκ των υστέρων συμπλήρωση του ψηφοδελτίου της ΕΣΑΚ, χωρίς ένσταση.
Ο Δ/ντης αποδέχτηκε να μην υπάρξει κανένας αποκλεισμός υποψήφιου εφόσον υπήρχε έγγραφη συμφωνία και από τις 4 παρατάξεις. Μέσα σε μία ώρα, μετά από προσωπικές μου προσπάθειες και επαφές, είχαν αποσταλεί στη Δ/νση οι έγγραφες δηλώσεις του Ενωτικού Αγωνιστικού Ψηφοδελτίου, της ΔΑΚΕ και της ΠΑΣΚ. Τότε σε επικοινωνία με τη γραμματέα του ΠΥΣΠΕ για να επιβεβαιώσω τη λύση του προβλήματος και τη συμπλήρωση του ψηφοδελτίου της ΕΣΑΚ, άκουσα έκπληκτος ότι δε θα συμπλήρωνε τα ονόματα γιατί ο αιρετός της ΕΣΑΚ αρνήθηκε να στείλει εγγράφως τη συμφωνία του να συμπληρωθεί το ψηφοδέλτιο της παράταξής του και απείλησε ότι αν αλλάξει κάτι, θα καταγγείλει την Δ/νση στο ΥΠΕΠΘ!!!!!!!!!!!!
Ήταν πια φανερό ότι επρόκειτο για γκαιμπελικής έμπνευσης σχέδιο ώστε να εμφανιστεί η ΕΣΑΚ ως θύμα και να λασπολογήσουν εμένα προσωπικά, τις Παρεμβάσεις καθώς και το Ε.Α.Ψ. και την πλατιά αγωνιστική προσπάθεια την Αν. Αττική.
Επέμεινα και βρήκα τον συνάδελφο Ματθαίου, εκπρόσωπο της ΕΣΑΚ στο σύλλογό μου και του ζήτησα να στείλουν την έγγραφη αίτησή τους ως ΕΣΑΚ του Κ.ΣΩΤΗΡΙΟΥ, για να συμπληρωθούν τα ονόματα τους, προκειμένου να υπάρχει η έγγραφη συμφωνία της παράταξής τους, που έβαζε όρο ο Δ/ντης εκπαίδευσης.
Αφού έγινε αυτό, σε νέα επικοινωνία μου με την γραμματέα του ΠΥΣΠΕ μου είπε ότι ο αιρετός της ΕΣΑΚ Ευθυμίου συνεχίζει να απειλεί με καταγγελία στο ΥΠΕΠΘ (!!!) και ο Δ/ντης εκπαίδευσης δε θέλει να διακινδυνεύσει μία ενδεχόμενη ένσταση.
Το πρόβλημα παρέμεινε ανοιχτό και μόνο ύστερα από ενδοπαραταξιακές συνεννοήσεις της ΕΣΑΚ το Σαββατοκύριακο, όταν ήταν φανερό ότι η μόνη ένσταση για τη συμπλήρωση του ψηφοδελτίου τους προέρχονταν από τους ίδιους(!!!), γεγονός που δε θα μπορούσαν να δικαιολογήσουν με τίποτα, αποφάσισαν τη Δευτέρα να δώσουν τη συγκατάθεσή τους και κατέθεσαν, επιτέλους, τις περιβόητες αιτήσεις υποψηφιότητας με τις υπογραφές τους. Έτσι συμπληρώθηκε, τελικά, το ψηφοδέλτιό τους!!!
Με βάση τα γεγονότα η ΕΣΑΚ οφείλει να μας απαντήσει:
Γιατί δεν κατέθεσε τις αιτήσεις υποψηφιότητας μόνο για τους 6 αυτούς υποψήφιους της, ούτε στο ΔΣ του συλλόγου, ούτε κεντρικά όπως έκανε για τους άλλους;
Δεν ήξερε (;)– επιλεκτικά μόνο στο σύλλογό μου - τη διαδικασία υποβολής υποψηφιοτήτων μια παράταξη που έχει τόσα χρόνια αιρετό στην Αν. Αττική και μακρά πείρα και … εξειδίκευση σε εκλογικές διαδικασίες ;
Γιατί «δεν έλεγξε» τις υποψηφιότητές της συνολικά, όπως έκαναν όλες οι άλλες παρατάξεις
Γιατί δεν έκανε την παραμικρή προσπάθεια να εξασφαλίσει να συμπληρωθεί το ψηφοδέλτιό της ακόμα και αν υποθέσουμε ότι διαπίστωσε το πρόβλημα στις 10/10 (η επικοινωνία με τον Δ/ντη εκπαίδευσης και τις άλλες παρατάξεις αλλά ακόμα και με την ΕΣΑΚ του Κ. Σωτηρίου, για να συμπληρωθεί το ψηφοδέλτιό της, έγινε αποκλειστικά με δικές μου προσπάθειες).
Γιατί ακόμα και όταν εγγράφως- για να είναι απολύτως δεσμευμένες – όλες οι άλλες παρατάξεις συμφώνησαν με την συμπλήρωση του ψηφοδελτίου της ΕΣΑΚ, ο αιρετός της Ευθυμίου συνέχισε να αρνείται και να απειλεί ότι θα καταγγείλει όλους αν συμπληρώσουν το ψηφοδέλτιο της ΕΣΑΚ ; ; ; ;
Οι ΕΣΑΚ – « ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ» επιστράτευσαν και το ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ !
Είναι ακόμα, τραγικό και απογοητευτικό, το πώς σε ένα τέτοιο αποκρουστικό σχέδιο επιστρατεύθηκε και λειτούργησε συντονισμένα, όλος ο κομματικός μηχανισμός του ΚΚΕ με πρώτο το «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ». Ο «Ρ» σε άρθρο του την Παρασκευή 17/10, μιλάει για προσπάθεια αποκλεισμού υποψηφίων από το ψηφοδέλτιο της ΕΣΑΚ, «από την πλειοψηφία του ΔΣ του συλλόγου Κ. ΣΩΤΗΡΙΟΥ, που ανήκει στις ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ» (!!!) ψευδολογώντας ασύστολα.
Τόσο ακατάσχετη είναι η διάθεση του «Ρ» και της ΕΣΑΚ να καταγγείλουν τις Παρεμβάσεις(!!!) ώστε να προσπαθούν να δώσουν ευρύτερη πολιτική διάσταση σε ένα κατασκευασμένο γεγονός; Δε γνωρίζουν ότι η ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΚΙΝΗΣΗ, που συμμετέχει στο δίκτυο των Παρεμβάσεων, έχει 3 στα 7 μέλη του ΔΣ του συλλόγου ;

Θα κάνει τον κόπο ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ να απαντήσει στα ερωτήματα που θέτουμε για τα γεγονότα και κυρίως θα γράψει ότι οι σύντροφοί του ΔΕΝ ΚΑΤΕΘΕΣΑΝ αιτήσεις υποψηφιότητας και είπαν ότι θα τις καταθέσει η παράταξή τους ; Μήπως τους εμποδίσαμε εμείς να τις γράψουν ;
Τι επιδιώκουν ;
Πρόκειται για φτηνό, κοντόφθαλμο σχέδιο με το οποίο η ΕΣΑΚ προσπαθεί να βγει από τη δύσκολη θέση που την έχει φέρει η πολιτική της και η στάση του αιρετού της όλα τα προηγούμενα χρόνια.
Με αυτό το σχέδιο αναδεικνύει για άλλη μια φορά τον χειρότερο της εαυτό, επιχειρεί να αποπροσανατολίσει τη συζήτηση, να εμφανιστεί ως θύμα, να αποφύγει να απολογηθεί για τα σοβαρότατα ατοπήματα που έχει διαπράξει ο αιρετός της ταυτιζόμενος με τους αιρετούς της ΠΑΣΚ παλιότερα και της ΔΑΚΕ τώρα, συγκαλύπτοντας επανειλημμένα τη διοίκηση και κυρίως, πριν απ’ όλα και πάνω απ’ όλα, να χτυπήσει και να λασπολογήσει στο πρόσωπό μου την νέα προσπάθεια, με το Ενωτικό Αγωνιστικό Ψηφοδέλτιο που απειλεί να ανατρέψει τα δεδομένα στην Αν. Αττική.
Είναι προφανές ότι η ΕΣΑΚ ΔΕΕ στην Αν. Αττική βρίσκεται σε πανικό, από το ρεύμα που αποκτά η πραγματικά ενωτική αγωνιστική προσπάθεια στην Αν. Αττική, που συσπειρώνει, με ισότιμους όρους, ένα πολύ ευρύ Ανεξάρτητο Αγωνιστικό δυναμικό συναδέλφων, με το Ενωτικό Αγωνιστικό Ψηφοδέλτιο(Ε.Α.Ψ.).
Είναι φανερό ότι το ψηφοδέλτιο αυτό απειλεί να ανατρέψει το, μέχρι τώρα, στημένο σκηνικό των κομματικών παρατάξεων ΔΑΚΕ , ΠΑΣΚ και ΕΣΑΚ στις εκλογές του ΠΥΣΠΕ στην Αν. Αττική και διεκδικεί δυναμικά τον αιρετό, με μια συνολικά διαφορετική, αντιδιαχειριστική, κινηματική λογική, πέρα και έξω από τον τρόπο με τον οποίο μέχρι τώρα κινήθηκαν όλοι οι αιρετοί και από τις τρεις παρατάξεις τα 10 τελευταία χρόνια. Αυτό οδηγεί την ΕΣΑΚ σε σπασμωδικές κινήσεις και σε προσπάθεια λασπολόγησης και υπονόμευσης αυτής της προσπάθειας με κάθε τρόπο, ξεπερνώντας κάθε έννοια θεμιτής πολιτικής αντιπαράθεσης.

Αποδεικνύει για άλλη μια φορά ότι στο στόχαστρο της ΕΣΑΚ και η πρώτη της προτεραιότητα δεν είναι η ΔΑΚΕ και η ΠΑΣΚ αλλά κάθε άλλη αριστερή αγωνιστική απόπειρα που με τη δράση της διαμορφώνει κίνημα αντίστασης και ανατροπής στους εκπαιδευτικούς και χτυπάει πραγματικά την πολιτική της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ, της ΕΕ και των αστικών δυνάμεων συνολικά. Αποκαλύπτεται έτσι πόσο κενή, παθητική, βερμπαλιστική και τελικά ακίνδυνη για το σύστημα είναι η πολιτική και πρακτική της ΕΣΑΚ, και αυτό την ενοχλεί περισσότερο απ’ όλα.

Πως εννοούν τους αγώνες ;

Όσο για τα «πράσινα γυαλιά μου» και τα περί «αγαστής συνεργασίας μου, με την ΠΑΣΚ στο ΔΣ της ΔΟΕ» την περίοδο της απεργίας του 2006, όπως χυδαία αναφέρει η ανακοίνωση της ΕΣΑΚ, απλά επιβεβαιώνει κραυγαλέα, για άλλη μια φορά, την εχθρότητά της απέναντι στη μεγάλη απεργία του κλάδου. «Εξηγεί» έτσι, την αρνητική στάση της στην έναρξη της απεργίας μας στην οποία « αναγκάστηκαν» τελικά να μπουν όταν είδαν το ρεύμα των χιλιάδων εκπαιδευτικών που πλημμύριζαν τις συνελεύσεις και τις τεράστιες διαδηλώσεις. «Εξηγεί» γιατί έκαναν 3 εβδομάδες για να βρουν το δρόμο να έρθουν στα μεγάλα συλλαλητήρια των απεργών εκπαιδευτικών, καθώς έκαναν χωριστά συλλαλητήρια των 100 ατόμων του ΠΑΜΕ αλλά και γιατί δεν επεδίωξαν να συντονίσουν τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ στο υπόλοιπο εργατικό κίνημα σε κοινό απεργιακό βηματισμό εκείνη την περίοδο, αλλά το ΠΑΜΕ έκανε ότι ακριβώς έκανε και η ΓΣΕΕ. Στη διάρκεια των 6 εβδομάδων της απεργίας μας, προκήρυξε μία 3ωρη στάση εργασίας!!!
Τους καλούμε να μην αποφεύγουν να τοποθετηθούν απέναντι στην πρόταση για αποφασιστικό απεργιακό αγώνα διαρκείας, από κοινού με τους καθηγητές, το εκπαιδευτικό και εργατικό κίνημα, απέναντι στα εκρηκτικά προβλήματα, προτιμώντας να ασχολούνται με τη λασπολογία σε βάρος μου και σε βάρος κάθε πραγματικής αγωνιστικής προσπάθειας.

Εμείς θα συνεχίσουμε να αγνοούμε τους λασπολόγους, που δεν προσφέρουν στο κίνημα και τους εκπαιδευτικούς και θα συνεχίσουμε να ασχολούμαστε με την πάλη για τη διαμόρφωση ενός αγωνιστικού, ακηδεμόνευτου, βαθιά πολιτικού - συνδικαλιστικού ρεύματος ικανού να δυναμώσει πραγματικούς αγώνες και να κατακτήσει τα δικαιώματα στη Μόρφωση, τη Δουλειά και τη Ζωή μας.

ΥΓ. μια φιλική συμβουλή στους συναδέλφους της ΕΣΑΚ που προκύπτει από την εμπειρία του κινήματος: όταν η λασπολογία και η ανήθικη συνδικαλιστική πρακτική αντικαθιστά την πολιτική αντιπαράθεση αυτός που τελικά χάνει είναι ο λασπολόγος.
ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Powered by ScribeFire.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

AddThis Smart Layers