Τρίτη 17 Φεβρουαρίου 2009

ΠΑ.ΣΟ.Κ κ' ΣΥ.ΡΙΖ.Α επιχειρούν να "ευνουχίσουν" το μήνυμα και το κοινωνικό περιεχόμενο της στάσης της Κ.ΚΟΥΝΕΒΑ.

    • Ήδη στελέχη από δύο κοινοβουλευτικά κόμματα όπως το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ άνοιξαν κάποιες δειλές συζητήσεις για συμμετοχή της Κωνσταντίνας Κούνεβα, της μετανάστριας που δέχτηκε δολοφονική επίθεση με βιτριόλι για την «ενοχλητική» συνδικαλιστική της δράση, στο ευρωψηφοδέλτιό τους.
    • Την άποψή του ότι το ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να δει πολύ σοβαρά ως κόμμα και σε επίπεδο συμβολισμού τη συμμετοχή της Κούνεβα στο ευρωψηφοδέλτιο του Κινήματος- ακόμη και σε εκλόγιμη θέση- διατύπωσε χθες το στέλεχος του κόμματος Νίκος Μπίστης. «Θα ήταν ένα σήμα προς την κοινωνία, μια συμβολική κίνηση τιμής και αξιοπρέπειας σε μια γυναίκα που η χώρα που τη φιλοξένησε δεν ήταν εξαιρετικά φιλόξενη προς αυτήν», δήλωσε στον Flash ο κ. Μπίστης.

      Την ίδια ώρα ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και επικεφαλής της ΑΚΟΑ Γιάννης Μπανιάς πρότεινε να τεθεί η Κωνσταντίνα Κούνεβα επικεφαλής
    • του ευρωψηφοδελτίου του κόμματος τονίζοντας ότι «πρόκειται για μία επιλογή εξαιρετικά υπεύθυνη και πολιτική με βάση όλα όσα συμβολίζει η εργαζόμενη γυναίκα, μετανάστρια, αγωνίστρια και συνδικαλίστρια».
    • Βροντερό «όχι»
      Πάντως η ίδια σύμφωνα με ανθρώπους του περιβάλλοντός της θα πει ένα βροντερό «όχι» σε όποια πρόταση δεχθεί από πολιτικό κόμμα: «Όταν τη ρωτήσαμε είπε με αυστηρό ύφος ότι δεν δέχεται να ενταχθεί ούτε στο ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ ούτε κανενός άλλου κόμματος. Μόνο αν κατέβει επίσημα στις εκλογές η Παναττική Ένωση Καθαριστριών, τότε θα δεχθεί να συμμετάσχει», λέει στα «ΝΕΑ» η κ. Βάσω Τσούνη, αντιπρόεδρος της Παναττικής Ένωσης Καθαριστριών και Οικιακού Προσωπικού (ΠΕΚΟΠ) που επισκέπτεται σχεδόν καθημερινά την κ. Κούνεβα στον Ευαγγελισμό όπου και νοσηλεύεται μετά την επίθεση. «Η Κωνσταντίνα ήταν κατηγορηματική: δεν θέλει να την προσεγγίσει κανένα πολιτικό κόμμα για να της προτείνει θέση στο ψηφοδέλτιό του. Μέσα από τη δράση της για τα εργασιακά δικαιώματα των καθαριστριών γνώριζαν την ύπαρξή της. Κανένας όμως δεν της είχε προτείνει θέση όταν ήταν καλά. Τώρα που δέχθηκε την επίθεση τη θυμήθηκαν; Ε, τώρα η Κωνσταντίνα δεν θέλει να δει κανέναν τουςμας είπε να μην επιχειρήσουν καν να την επισκεφτούν στο νοσοκομείο», συμπληρώνει η κ. Τσούνη.
    • Με βάση τα παραπάνω κριτήρια, για τη συγκρότηση το Ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ, η ΑΚΟΑ προτείνει κατά προτεραιότητα επικεφαλής να τεθεί η Κωνσταντίνα Κούνεβα. Μια γυναίκα εργαζόμενη, μετανάστρια, ενεργό στέλεχος του συνδικαλιστικού κινήματος, αγωνίστρια, στοχοποιημένη και θύμα των αντιδραστικών δυνάμεων της εργοδοσίας, του οικονομικού και πολιτικού κατεστημένου και του ρατσισμού, που εξαπλώνεται επικίνδυνα και δηλητηριάζει την κοινωνική ζωή του τόπου μας.
      Θεωρούμε αυτήν την πρόταση όχι μόνο τιμητική για την αγωνίστρια Κωνσταντίνα Κούνεβα, αλλά και μία επιλογή εξαιρετικά υπεύθυνη και πολιτική, με βάση όλα όσα συμβολίζει η Κωνσταντίνα Κούνεβα.
  • Πρωτοβουλία για τη σύνθεση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ ανέλαβε ο Αλέκος Αλαβάνος επιδιώκοντας να “ταράξει τα νερά”, όπως έκανε στο παρελθόν με τη στήριξη του Αλέξη Τσίπρα για τη θέση του προέδρου του ΣΥΝ και τη δική του υποψηφιότητα στην “επισφαλή” εκλογική περιφέρεια του Ηρακλείου Κρήτης. Σύμφωνα με πληροφορίες στη συνεδρίαση της κεντρικής γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ το βράδυ της Τρίτης ο Αλέκος Αλαβάνος πρότεινε τη μετανάστρια από τη Βουλγαρία, συνδικαλίστρια Κωνσταντίνα Κούνεβα, για τη θέση του επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου του συμμαχικού σχήματος. Η πρότασή του συζητήθηκε μέσα σε θετικό κλίμα και βρήκε ένθερμη υποστήριξη από εκπροσώπους συνιστωσών του ΣΥΡΙΖΑ, όπως η ΑΚΟΑ.

    • Δέ θα σταθούμε στο πρακτικό κομμάτι αυτής της πρωτοβουλίας όπου καί έλλειψη λογικού περιεχομένου διαθέτει καί έλλειψη ηθικής διάστασης.
    • Θα σταθούμε όμως στον πολιτικό συμβολισμό που υποτίθεται ότι έρχεται να υπηρετήσει. Ο πολιτικός λοιπόν αυτός συμβολισμός,φιλοδοξεί περισσότερο να εκφράσει μία "ανθρωπιστική " διάσταση, απο μία κοινωνία που εκμεταλεύεται τους μετανάστες σε όλη της την κλίμακα,επιχειρεί να εξιλεωθεί και να διασκεδάσει τις τύψεις της , προσφέροντας εκλογικά αξιώματα και καρέκλες σε ένα τραγικό θύμα, μίας κοινωνίας που υποθάλπτει το δουλεμπόριο,που συναλλάσεται με τη μαφία των εταιρειών καθαρισμού και επιδοτεί τους εγκληματίες των εταιρειών security.
    • Το ΠΑ.ΣΟ.Κ δέν έχει ούτε το πολιτικό δικαίωμα, ούτε την ηθική υπόσταση για να δικαιώσει με μία τέτοια κίνηση, την πρακτική και τη στάση της Κωνσταντίνας . Θέλει να την φυλακίσει στην στρούγκα της ευρωβουλής, τη στιγμή που ακόμη και η αυτονόητη και αναμενόμενη στήριξη απο τη ΓΣΕΕ (που καθοδηγεί και ελέγχει),όχι μόνο άφησε ανυπεράσπιστο το σωματείο καθαριστριών και τους συνδικάλιστές του στην σύγκρουση με την εργοδοσία, αλλά την αγνόησε και υποβάθμισε την υπόθεσή της μετά τη δολοφονική απόπειρα της ΟΙΚΟΜΕΤ. Η πολιτική του ώς κυβέρνηση και η στάση του ώς αντιπολίτευση ταυτίζεται περισσότερο με τα συμφέροντα των δουλεμπόρων -εκμεταλευτών και λιγότερο με την περήφανη και αξιοπρεπή στάση μίας εργαζόμενης γυναίκας που παλεύει για τα δικαιώματά της. Τη θυμάται τώρα μετά την προβολή που,η επιμονή και η υπομονή του ανεξάρτητου κινήματος αλληλεγγύης επέβαλε,σε κανάλια και εφημερίδες.
    • Ο ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ επιδιώκει να εισπράξει εκλογικά τη συμμετοχή του στο κίνημα αλληλεγγύης της Κωσταντίνας. Εάν πραγματικά όμως εννοεί αυτά που λέει και πράγματι θέλει να υπηρετήσει το σκοπό που (ανάμεσα σε άλλα)έστειλε την Κωσταντίνα στον Ευαγγελισμό,δέν έχει παρα να υιοθετήσει πολιτικά και συνδικαλιστικά, αλλά και να λάβει τις απαραίτητες πρακτικές πρωτοβουλίες, σε αντιστοιχία με αυτά που αναφέρει η τελευταία ανακοίνωση της Π.Ε.Κ.Ο.Π σχετικά με τη στάση της ΓΣΕΕ και του συνδικαλιστικού κινήματος που εκφράζει . Δέν έχει παρα να καταγγείλει δημόσια την πρακτική και τη στάση της ΓΣΕΕ,να συγχρονιστεί και να στηρίξει ενεργά τις πρωτοβουλίες και τη λογική που προβάλλουν τα πρωτοβάθμια σωματεία που πρωτοστατούν στο κίνημα αλληλεγγύης,να προωθήσει και να στηρίξει την κήρυξη απεργίας για το θέμα της Κωσταντίνας,ενάντια και σε ρήξη με την απραξία και την υπονόμευση της πλειοψηφίας της Γ.Σ.Ε.Ε.
    Η ΚΩΣΤΑΝΤΙΝΑ ΚΟΥΝΕΒΑ
  • ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΛΩΣΙΜΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΪΟΝ
  • ΔΕΝ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΑΚΙΝΔΥΝΟ ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΟ-ΓΛΑΣΤΡΑ ΣΕ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΑ ΣΑΛΟΝΙΑ.
  • ΘΥΣΙΑΣΕ ΤΗ ΦΩΝΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΟΡΑΣΗ ΤΗΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ ΝΑ ΦΩΝΑΖΟΥΜΕ ΠΟΙΟ ΔΥΝΑΤΑ, ΓΙΑ ΝΑ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΠΟΙΟ ΜΑΚΡΙΑ.
  • ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ.

Reblog this post [with Zemanta]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

AddThis Smart Layers