Τετάρτη, 1 Απριλίου 2009

Επιτροπή Συνδικάτων και Συνδικαλιστών ενάντια στις Απολύσεις, τα Κλεισίματα και την Ανεργία

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΙΣ 2 ΑΠΡΙΛΗ

Η παγκόσμια καπιταλιστική κρίση έχει ήδη πάρει τεράστιες διαστάσεις, επιδεινώνεται ραγδαία και στην Ελλάδα χτυπώντας σκληρά τον εργαζόμενο κόσμο. Με την αμέριστη στήριξη των κυβερνήσεων, οι τράπεζες και οι άλλες επιχειρήσεις προσπαθούν προκλητικά να επεκτείνουν, μέσα στη λαίλαπα που οι ίδιοι προκάλεσαν, τα κέρδη και τα προνόμιά τους. Φορτώνουν όλες τις συνέπειες στους εργαζόμενους με ένα πρωτοφανές και εντεινόμενο κύμα απολύσεων, δραματική ανατροπή στο τοπίο των εργασιακών σχέσεων, σκληρή λιτότητα, καταπάτηση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων και διάλυση του «κοινωνικού κράτους».
Η κυβέρνηση με τις ευλογίες και τις προτροπές της ΕΕ εντείνει τις επιθέσεις σε βάρος των εργαζόμενων σ’ αυτές τις συνθήκες της κρίσης. Δίνει το "πράσινο φώς" στους Μυλωνάδες και τους Μίχαλους να εφαρμόσουν την ελαστική εργασία και να πληρώνουν μόνο 4 ή και 3 μέρες τη βδομάδα, παγώνει τους μισθούς θυμίζοντας το 0+0=14% του Μητσοτάκη, διαλύει τα ασφαλιστικά ταμεία και το κοινωνικό κράτος.
Στις 2 του Απρίλη στην απεργία ξεσηκωνόμαστε όλοι για να δώσουμε την δική μας εργατική απάντηση στα σχέδιά τους. Ηδη στον Λαναρά, στη FRIGOGLASS, στον ΑΛΦΑ, στην ALTEC, στην ΙΝΤΡΑΚΟΜ, στο Ερρίκος Ντυνάν, στη FORTHNET, στο Γηροκομείο Αθηνών, στην COSMOTE, οι εργαζόμενοι αντιδρούνε και παλεύουν.
Tις περισσότερες φορές οι εργαζόμενοι δίνουν αυτούς τους αγώνες μόνοι τους, αφού οι περισσότερες συνδικαλιστικές ηγεσίες σε επίπεδο Ομοσπονδιών, Εργατικών Κέντρων και η ΓΣΕΕ, δεν συντονίζουν και δεν οργανώνουν τις αντιστάσεις. Ειδικά οι θέσεις και η πρακτική της ανώτερης συνδικαλιστικής ηγεσίας, κινούνται περισσότερο στη λογική της συναίνεσης, της μεσολάβησης της κυβέρνησης και των κινήτρων προς τους επιχειρηματίες, προσπαθώντας να τους πείσουν να προσλάβουν ή να μην απολύσουν εργαζόμενους, παρά στον οργανωμένο διεκδικητικό αγώνα.

ΔΕΝ ΜΟΙΡΑΣΤΗΚΑΜΕ ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΤΟΥΣ - ΔΕΝ ΘΑ ΜΟΙΡΑΣΤΟΥΜΕ ΤΙΣ ΖΗΜΙΕΣ ΤΟΥΣ!

Με βάση αυτά τα δεδομένα και τις εμπειρίες από την παρούσα κρίση και τους αγώνες που ήδη δίνουμε ενάντια στις απολύσεις, μια σειρά σωματεία και συνδικάτα αλλά και συνδικαλιστές από διάφορους εργασιακούς χώρους και απολυμένοι, πήραμε την πρωτοβουλία να συγκροτήσουμε την ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΣΥΝΔΙΚΑΤΩΝ ΚΑΙ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΩΝ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΙΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ, ΤΑ ΚΛΕΙΣΙΜΑΤΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΕΡΓΙΑ.
Για να εξασφαλίσουμε ότι την επόμενη περίοδο, κανένας εργαζόμενος και κανένας χώρος που θα βρεθεί αντιμέτωπος με την απειλή της απόλυσης δεν θα είναι μόνος του. Θα δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις για να στηρίξουμε τους αγώνες που ανοίγονται ενάντια στις απολύσεις και τα κλεισίματα των επιχειρήσεων.
Διεκδικούμε να ξαναζωντανέψουμε την ταξική αλληλεγγύη των εργατών και με την δράση μας να βοηθήσουμε αποτελεσματικά να μην χαθεί ούτε μία θέση εργασίας για την εργατική τάξη και να εξασφαλισθεί πλήρης στήριξη στους ανέργους.

ΔΕΝ ΔΕΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΜΙΑ ΑΠΟΛΥΣΗ! ΠΑΛΕΥΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΓΙΑ:

* ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΛΥΣΕΩΝ από τις επιχειρήσεις. Παλεύουμε για να ανασταλεί νομοθετικά στις επιχειρήσεις το "δικαίωμά" τους να απολύουν. Το ίδιο να ισχύσει και για τα διάφορα προγράμματα "εθελουσίων" που στην πραγματικότητα είναι συγκαλυμμένες και εκβιαστικές απολύσεις.

* ΑΜΕΣΗ ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΕ ΤΟΝ ΙΔΙΟ ΜΙΣΘΟ. Αντί για μοίρασμα της ανεργίας, απαιτούμε μοίρασμα της εργασίας και των κερδών που δεν χάνονται εξαιτίας της κρίσης.

* ΚΡΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ χωρίς αποζημίωση για τις επιχειρήσεις που παρόλα αυτά επιχειρούν να κάνουν απολύσεις ή δηλώνουν ότι κλείνουν, και τυχόν χρέη τους να καλύπτονται από τα περιουσιακά στοιχεία των μεγαλομετόχων και των ιδιοκτητών τους.

* ΑΜΕΣΗ ΚΡΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΧΩΡΙΣ ΑΠΟΖΗΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ

* ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΩΝ ΑΝΕΡΓΩΝ.

* ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ όλες τις μορφές αγώνα που επιλέγουν οι εργαζόμενοι που απειλούνται με απολύσεις. Την στάση εργασίας, την απεργία, την κατάληψη.

Καλούμε κάθε συνδικάτο και εργαζόμενο που μοιράζονται τους ίδιους προβληματισμούς να πλαισιώσουν την ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΣΥΝΔΙΚΑΤΩΝ ΚΑΙ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΩΝ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΙΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΤΑ ΚΛΕΙΣΙΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΕΡΓΙΑ, που παραμένει ανοιχτή σε όλους τους συναδέλφους και τα σωματεία. Για να επιβάλλουμε ότι την κρίση αυτή δεν θα την πληρώσουν οι εργαζόμενοι αλλά οι καπιταλιστές και οι κυβερνήσεις τους.

H ΕΠΙΤΡΟΠΗ θα διαδηλώσει με το πανό της στις 10.30 πμ ΜΟΥΣΕΙΟ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

AddThis Smart Layers