Παρασκευή 15 Μαΐου 2009

Ο Τύπος για τις φοιτ.εκλογές,οι Παραλήψεις,οι Παραπλανήσεις και οι Σκοπιμότητες.



  • Η εφημερίδα σκόπιμα και ενδεχομένως με επίγνωση της αναγνωσιμότητας που έχει στο φοιτητικό κόσμο,αγνοεί,παραποιεί και παραπλανεί σε σχέση με την Ε.Α.Α.Κ.


    • Απώλειες στη ΔΑΠ (Ν.Δ.), που κρατά ωστόσο την πρώτη θέση στην καταγραφή των παρατάξεων, κέρδη στην ΠΑΣΠ (ΠΑΣΟΚ) και διατήρηση των δυνάμεων της Αριστεράς και των σχημάτων του εξωκοινοβουλευτικού χώρου, απέδωσε η κάλπη στις φετινές φοιτητικές εκλογές.
    • Η πρωτιά της ΔΑΠ, αύξηση των δυνάμεων της ΠΑΣΠ, η πτώση των αριστερών παρατάξεων και η μείωση της συμμετοχής των φοιτητών και σπουδαστών, που κατεγράφησαν στις φετινές φοιτητικές και σπουδαστικές εκλογές στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ δείχνουν ότι οι κάλπες πήραν... χρώμα από τις εαρινές δημοσκοπήσεις εν όψει ευρωεκλογών.
    • - Στο χώρο της Αριστεράς υπήρξε φθορά στις φοιτητικές παρατάξεις με «μητρικά» κοινοβουλευτικά κόμματα. Ετσι, η Πανσπουδαστική παραμένει τρίτη δύναμη με ποσοστό στο 14,44% στα πανεπιστήμια, όπως της έδωσε η ΔΑΠ (-1,32). Ακόμη και η ίδια η Πανσπουδαστική παραδέχθηκε πτώση, στο 0,85.

      - Απώλειες και για την Αριστερή Ενότητα του ΣΥΝ, που δεν μπόρεσε να διατηρήσει τη δυναμική της προηγούμενης διετίας. Το ποσοστό της έπεσε κάτω από το 5% (στο 4,67% σύμφωνα με τη ΔΑΠ) με πτώση περίπου μισής εκατοστιαίας μονάδας.

      - Η Ενιαία Ανεξάρτητη Αριστερή Κίνηση (ΕΑΑΚ), που πρόσκειται στην εξωκοινοβουλευτική Αριστερά, παρουσιάζεται ελαφρώς ενισχυμένη (από μισή εκατοστιαία μονάδα σύμφωνα με τα αποτελέσματα της ΠΚΣ, έως 0,82 σύμφωνα με τη ΔΑΠ που της δίνει 8,31%).

  • ΚΟΥΒΕΝΤΑ ΓΙΑ ΠΟΣΟΣΤΑ !! Φταίει και ΜΑΗΣ...

    • Σε δεκάδες συλλόγους βγήκε πρώτη και δεύτερη δύναμη. Με βάση τα συγκεντρωτικά αποτελέσματα μέχρι την ώρα που έκλεινε η ύλη της εφημερίδας, η ΠΚΣ συγκεντρώνει ποσοστό 15,48% στα πανεπιστήμια και 14,71% στα ΤΕΙ
    • Ενα από τα χαρακτηριστικά των φετινών εκλογών είναι η πτώση της συμμετοχής κατά 15.000 περίπου φοιτητές και σπουδαστές, που επιφέρει μείωση ψήφων σε όλες ανεξαιρέτως τις παρατάξεις και πολύ ελαφριές, τελικά, αυξομοιώσεις των ποσοστών τους. Χρειάζεται να σημειώσουμε ότι όποτε τα τελευταία χρόνια οι εκλογές έγιναν Μάη μήνα (αρχές καλοκαιριού και λίγο πριν την εξεταστική) τα αποτελέσματα εμφάνιζαν την ίδια εικόνα.
    • Αναφορικά με τις τρεις παρατάξεις της Αριστεράς, παρατηρήθηκαν αυξομειώσεις. Ανοδο έως και 1,5% καταγράφει η ΕΑΑΚ (εξωκοινοβουλευτική Αριστερά), πτώση μισής ποσοστιαίας μονάδας σημειώνει η ΑΡ.ΕΝ του ΣΥΝ, ενώ οι απώλειες για την ΠΚΣ που πρόσκειται στο ΚΚΕ «αγγίζουν» το 1%.
    • Σημαντική άνοδο των ποσοστών της ΠΑΣΠ και της παράταξης ΠΚΣ του ΚΚΕ
    • Oι υπόλοιπες αριστερές παρατάξεις φαίνεται να διατήρησαν τα ποσοστά τους - με τάσεις μικρής ανόδου.
    • Από τα πρώτα στοιχεία της καταμέτρησης παρατηρείται σημαντική αύξηση των ποσοστών τους με ισόποση πτώση της ΔΑΠ και διατήρηση των ποσοστών της ΕΑΑΚ (Εξωκοινοβουλευτική Αριστερά) της ΑΡΕΝ (Συνασπισμός και ανεξάρτητοι) και διαφόρων μικρών ανεξάρτητων σχημάτων.
  • Και για την ΑΥΓΗ φταίει ο ΜΑΗΣ !! Τουλάχιστον εδώ γίνεται σαφής αναφορά στην πτώση της ΑΡ.ΕΝ

    • Η πόλωση στην κεντρική πολιτική σκηνή μεταξύ των δυνάμεων του δικομματισμού και ο μήνας Μάιος καθόρισαν το αποτέλεσμα των φοιτητικών εκλογών σε δύο επίπεδα
    • Η κατάταξη αυτή, πάντως, δεν είναι αντιπροσωπευτική της επιρροής των πολιτικών δυνάμεων στα πανεπιστήμια

Το βασικό στοιχείο που πετυχαίνει η παραπάνω εικόνα είναι η σύγχυση.
Με δεδομένο τον αντίστοιχο ρόλο και της τηλεόρασης,αυτό που απομένει στη συνείδηση της κοινής γνώμης είναι ότι τίποτε δέν άλλαξε στους πολιτικούς συσχετισμούς στο συνδικαλιστικό κίνημα των φοιτητών.
Και μπορεί αυτό να είναι πραγματικότητα σε ότι αφορά τη ...γενική κατάταξη,αυτό όμως που δέν γίνεται γνωστό,δέν εντοπίζεται και δέν "σηκώνεται" απο τους μισθοφόρους δημοσιογράφους και τους αντίστοιχους στρατευμένους συναδέλφους τους του αριστερού τύπου,είναι αφενός η ποσοστιαία κατακρήμνηση της ΠΚΣ,και η πτώση της ΑΡ.ΕΝ.
Είναι "Είδηση" το γεγονός ότι οι κομματικές παρατάξεις των κοινοβουλευτικών κομμάτων της αριστεράς,σε περίοδο οικονομικής κρίσης,απoκαθήλωσης των νεοφιλελευθερων δογμάτων,απαξίωσης του κομματικού συστήματος και του πολιτικού του προσωπικού,ανάκαμψης του φοιτητικού και εργατικού κινήματος,έχοντας απο πίσω τους ένα  οργανωμένο και ομοιογενή κομματικό μηχανισμό,ραδιόφωνα,εφημερίδες και τηλεοράσεις,αρκετά χρήματα και προσβάσεις τόσο στο πανεπιστημιακό κατεστημένο όσο και σε διάφορους άλλους μηχανισμούς του,παρ'όλα αυτά δέν κατόρθωσαν να συγκρατήσουν έστω τα ποσοστά τους.
Παράλληλα,το γεγονός ότι η μειωμένη συμμετοχή επηρέασε,ακριβώς αυτές τις παρατάξεις,σημαίνει αφενός ότι η αποχή είχε πολιτικό περιεχόμενο,αλλά και ότι η καθεστωτική αριστερά στα πανεπιστήμια αδυνατεί να εμπνεύσει ένα μεγάλο κομμάτι του ενεργού πολιτικά φοιτητόκοσμου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

AddThis Smart Layers