Δευτέρα 8 Ιουνίου 2009

Εκλογικά Αποτελεσματα: Ανακοινώσεις,Γνώμες,Αναλύσεις.



ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ - ΓΝΩΜΕΣ Κ' ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΕΚΛΟΓΙΚΟΥ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΟΣ:
(Συνεχής ενημέρωση)


ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΩΝ

 1.Τα εκλογικά αποτελέσματα εντείνουν την πολιτική αστάθεια σε συνθήκες βαθέματος της κρίσης του συστήματος, καθώς η κυβέρνηση θα βρεθεί από χειρότερες θέσεις να επιχειρεί να διαχειριστεί αντεργατικές  επιθέσεις για λογαριασμό του ΣΕΒ, της ΕΕ, του ΝΑΤΟ. Το ΠΑΣΟΚ, έστω και αν κέρδισε την πρώτη θέση, δεν έχει να προσφέρει εναλλακτικές λύσεις διεξόδου ούτε για την κυρίαρχη τάξη ούτε για τους εργαζόμενους. Ούτε το ενισχυμένο ΛΑΟΣ μπορεί να σταθεροποιήσει τις εξελίξεις. Ζητούμενο είναι η Αριστερά να ανταποκριθεί στα καθήκοντα της οργάνωσης των λαϊκών αγώνων και της αντικαπιταλιστικής προοπτικής, έτσι όπως αυτά τίθενται από την κρίση και την πολιτική αστάθεια, υπερβαίνοντας την στείρα αγκίστρωση της στο κοινοβουλευτικό παιχνίδι και ξεπερνώντας ηττοπαθείς  λογικές που την οδήγησαν στην καθήλωση του εκλογικού αποτελέσματος. Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, οι δυνάμεις της αντικαπιταλιστικής και επαναστατικής αριστεράς, μπορούν να αναδειχτούν σε κρίσιμο παράγοντα την επόμενη περίοδο που θα δώσει μια νέα ώθηση στην αντίσταση στην κατεύθυνση της ανατροπής.

ΣΥΝΕΧΕΙΑ...


Ευρωεκλογές 2009: Για ποιους χτυπάει η καμπάνα; Για όλους!!

Κόλαφος το εκλογικό αποτέλεσμα και για τους δύο πολιτικούς πυλώνες του αστικού πολιτικού συστήματος στην Ελλάδα. Με συνολικές απώλειες για τα δύο μεγάλα κόμματα που αγγίζουν το 1 εκατομμύριο 400 χιλιάδες ψήφους, με πτώση σημαντική και των δύο εκδοχών της συστημικής αριστεράς που φτάνουν τις 170 χιλιάδες ψήφους, παρά την δημοσκοπική ευφορία του τελευταίου έτους.

Με ισόποση περίπου μετατόπιση και προς τα δύο άκρα μιας σημαντικής μερίδας ψηφοφόρων που φυσικά το ξεκάθαρο ρατσιστικό πρόγραμμα του ΛΑΟΣ έχει πολύ πιο έντονο συμβολισμό από τα δεξιά, από το θολό εναλλακτικό σχήμα των Οικολόγων Πράσινων που εισπράττει με πιο χαλαρή διάθεση την αριστερή μετατόπιση.

Και πάνω από όλα με το ρεκόρ αποχής που αγγίζει το 47,5%, στο οποίο μπορεί να προστεθεί και άλλο ένα 2,5% των άκυρων - λευκών που αυξήθηκαν οριακά. Ακόμη και αν δεχτούμε – γεγονός που όντως ισχύει – ότι το νούμερο είναι πλασματικό γιατί δεν έχει γίνει εκκαθάριση των εκλογικών καταλόγων τα τελευταία χρόνια, γιατί 1-2% είναι διπλοεγγεγραμμένοι και επίσης γιατί σε αυτές τις εκλογές δεν υπήρξε πρόνοια από το Υπ. Εσωτερικών να ψηφίσουν οι ναυτικοί, υπάρχει αύξηση της αποχής της τάξης των 10 ποσοστιαίων μονάδων σε σχέση με τις βουλευτικές του 2007.

ΣΥΝΈΧΕΙΑ


Οι μεγάλες προκλήσεις είναι μπροστά μας!

Το αποτέλεσμα της ΑΝΤΑΡΣΥΑ είναι  περισσότερο από ελπιδοφόρο. Δεν είναι απλώς το υψηλότερο ποσοστό στην ιστορία του χώρου της αντικαπιταλιστικής αριστεράς. Πρωτίστως αποτελεί ένα πρώτο σταθμό μιας πρωτόγνωρης πανελλαδικής διαδικασίας συσπείρωσης, συζήτησης και ενωτικής δράσης σε όλη την Ελλάδα. 

  Ευχαριστούμε τους χιλιάδες αγωνιστές σε όλη την Ελλάδα που στήριξαν το εγχείρημα σε αυτό το πρώτο του βήμα.

 Τους καλούμε να συνεχίσουν να το πλαισιώνουν και να συμβάλουν, ώστε να αποκτήσει ρίζες η ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α σε κάθε κοινωνικό χώρο και κάθε περιοχή. Καλούμε επίσης όλες τις δυνάμεις της αντικαπιταλιστικής και επαναστατικής αριστεράς να στηρίξουν αυτή την ενωτική προσπάθεια, ειδικά σήμερα που φαίνεται ότι υπάρχει ένα πραγματικό ριζοσπαστικό ρεύμα μέσα στη ελληνική κοινωνία.

 Σε κάθε περίπτωση για εμάς οι μεγάλες προκλήσεις είναι μπροστά μας: στη μάχη ενάντια στη νέα αντιλαϊκή επίθεση που ετοιμάζουν, στους αγώνες ενάντια στη λιτότητα, την ελαστική εργασία, το ρατσισμό, την ΕΕ, στην προσπάθεια για αντικαπιταλιστική αριστερά αντάξια των προκλήσεων της εποχής και των απαιτήσεων του κόσμου του αγώνα.

Αναλυτική ανακοίνωση με εκτιμήσεις για τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών σε ότι αφορά την πολιτική συμπεριφορά του κόσμου και τους νέους πολιτικούς συσχετισμούς που διαμορφώνονται, θα εκδοθεί σύντομα από την ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α.


NEO AΡΙΣΤΕΡΟ ΡΕΥΜΑ (ΝΑΡ)

Αυξημένες οι δυνατότητες, αυξημένες και οι απαιτήσεις!
Σύντομα θα εκδοθούν οι Ανακοινώσεις και εκτιμήσεις για τα αποτελέσματα από το ΝΑΡ και την ΑΝΤΑΡΣΥΑ.
Χαιρετίζουμε τους χιλιάδες αγωνιστές που στήριξαν την ΑΝΤΑΡΣΥΑ στην πρώτη της εκλογική εμφάνιση.
Το αποτέλεσμα είναι ένας πρώτος σταθμός μιας ελπιδοφόρας πανελλαδικής διαδικασίας συσπείρωσης, συζήτησης και κοινής δράσης ενός ολόκληρου δυναμικού των αγώνων και της αντικαπιταλιστικής και επαναστατικής αριστεράς σε όλη την Ελλάδα.  Η επόμενη μέρα, απαιτεί τη συμβολή όλων, ώστε να αποκτήσει η αντικαπιταλιστική και επαναστατική αριστερά ακόμα μεγαλύτερη παρέμβαση σε κάθε κλάδο, σχολή και περιοχή.
Το δυναμικό που έδωσε τη μάχη με την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, αποφασιστικά θα συμβάλλει στους αγώνες ενάντια στη νέα αντιλαϊκή επίθεση που ετοιμάζουν, στους αγώνες ενάντια στη λιτότητα, την ελαστική εργασία, το ρατσισμό, την ΕΕ, στην προσπάθεια για μια δυνατή, μαζική αντικαπιταλιστική αριστερά που απαιτεί η εποχή, οι εργαζόμενοι και νέοι.
Το ΝΑΡ θα εκδώσει άμεσα συνολική ανακοίνωση για τα αποτελέσματα. Για τις πολιτικές εκτιμήσεις σε σχέση με τα αποτελέσματα των εκλογών, θα εκδοθεί επίσης σύντομα ανακοίνωση από την ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

Ανακοίνωση - Εκτίμηση του γραφείου της ΠΕ του ΝΑΡ σχετικά με τις Ευρωεκλογές.

Γιώργος Ρούσης

Ο Γιώργος Ρούσης, καθηγητής πολιτικής φιλοσοφίας του Παντείου Πανεπιστημίου, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών στην Ελλάδα, ανάφερε ότι τα κύρια χαρακτηριστικά τους είναι τρία:
1) Η αποχή, που φανερώνει ότι –κυρίως- οι νέοι έχουν απογοητευθεί συνολικά από το πολιτικό σύστημα και ότι η αριστερά δεν κατάφερε να αποτελέσει πόλο έλξης γι’ αυτούς.
2) Η μεγάλη άνοδος του ΛΑ.Ο.Σ., που αρχίζει να παίρνει επικίνδυνες διαστάσεις.
3) Η ΝΔ και το ΚΚΕ είναι οι μεγάλοι χαμένοι των εκλογών, καθώς και η κυβερνητική παράταξη και το ΚΚΕ εμφανίζουν χαμηλότερα ποσοστά από τις προηγούμενες ευρωεκλογές.
Ως προς τον πραγματικά κερδισμένο των ευρωεκλογών, ο Γ. Ρούσης δήλωσε ότι είναι το ίδιο το σύστημα, που κατάφερε να «στείλει τον κόσμο για μπάνιο».
Ο καθηγητής αναφέρει ότι οι δημοσκοπικές «εκρήξεις» που εμφάνιζε ο ΣΥΡΙΖΑ πριν από έναν περίπου χρόνο δεν μπορούν να του χρεώσουν ήττα και θεωρεί ότι το κόμμα βγήκε κερδισμένο, καθώς ανέβασε τα ποσοστά του σε σχέση με τις ευρωεκλογές του 2004.
Γενικότερα, το γεγονός ότι η αριστερά δεν κατάφερε να πείσει και να προσελκύσει, εν μέσω της οικονομικής κρίσης, οφείλεται, κατά τον Γ. Ρούση, στο ότι «δεν την αφορά» αλλά και στο ότι ένα από τα απότοκα του καπιταλισμού είναι ότι οδηγεί στην αποξένωση των ανθρώπων αλλά και «παράγει μαλάκες».
Πάντως, οι εκλογές σίγουρα φέρνουν ανακατατάξεις στο πολιτικό σκηνικό, καθώς αν τα χθεσινά αποτελέσματα είχαν προκύψει από εθνικές εκλογές, κανένα κόμμα δεν θα κατάφερνε να συγκεντρώσει την αυτοδυναμία.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

AddThis Smart Layers