Δευτέρα, 22 Νοεμβρίου 2010

Σκοτάδι πρίν το γύψο.

Η κοινωνία φαίνεται όλο και ποιό καθαρά ότι μπάινει σε τροχιά "περίδεσης" πρίν το γύψο κατα την συνιστώμενη ιστορικά,πρακτική των κυβερνήσεων που διοικούν κάτω απο το καθεστώς του φόβου.
Η κλιμακούμενη επίδειξη ισχύος των μηχανισμών καταστολής φιλοδοξεί να τρομοκρατήσει κατ'αρχήν τα ενεργά τμήματα της κοινωνίας,αλλά πολύ περισσότερο να "παραδειγματίσει" την πλειοψηφία της,να την φοβήσει και να την αδρανήσει απέναντι σε κάθε πιθανότητα συντονισμού με τις αγωνιστικές - ανατρεπτικές τάσεις στο κίνημα και την κοινωνία.
Αναπόσπαστο τμήμα αυτής της διαδικασίας είναι ο έλεγχος της ενημέρωσης,της εικόνας και της είδησης.
Το καθεστωτικό κέντρο διαμόρφωσης της "κοινής γνώμης" καθώς και το μονοπώλιο της ενημέρωσης πρέπει όλο και ποιό στενά να ελέγχεται απο τους οικονομικούς και πολιτικούς κυρίαρχους.Οπότε οποιαδήποτε τάση αμφισβήτησης αυτής της κυριαρχίας,θα θελήσουν να την τσακίσουν,θα επιχειρήσουν να την υπονομεύσουν και να την  καταστρέψουν.
Φαινόμενα σάν το περιστατικό με τον Α.Μεσσίνη συμβαίνει σχεδόν σε κάθε διαδήλωση,όχι μόνο με επαγγελματίες φωτορεπόρτερ,αλλά και με ερασιτέχνες φωτογράφους που επιχειρούν να καλύψουν κοινωνικές δράσεις και κινηματικές πρωτοβουλίες,που προσπαθούν να ραγίσουν το τείχος της επίσημης πληροφόρησης,να συμβάλλουν στη διαδικασία της κινητοποίησης της κοινωνίας μέσα απο τη μεταφορά της εικόνας,τη μετάδοση της είδησης,την διάδοση της κινηματικής πληροφόρησης.Το τελευταίο κομμάτι είναι  και αυτό που με μεγάλη ευκολία χτυπιέται χωρίς κόστος και έλεος απο τις δυνάμεις καταστολής επειδή ακριβώς δέν έχει ούτε μηχανισμούς υπεράσπισης,ούτε ασφαλή και ισχυρά μέσα διάδοσης.Άν αναλογιστούμε τη σημασία της εικόνας,την αξία της πληροφόρησης και την αναγκαιότητα αμφισβήτησης του κυρίαρχου κέντρου,ίσως ανακαλύψουμε την επιτακτικότητα που προκύπτει για εναλλακτικά,ενεργά,μάχιμα και ενιαία δίκτυα και ισχυρά κέντρα αντιπληροφόρησης,κινηματικής δράσης και ενημέρωσης.
ΠΡΟΣ
ΤΟΝ Κ. ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ ΠΛΗΜΜΕΛΕΙΟΔΙΚΩΝ ΑΘΗΝΩΝ
ΕΓΚΛΗΣΗ – ΜΗΝΥΣΗ
Κατά αγνώστων αστυνομικών υπαλλήλων
Του Αριστοτέλη ΜΕΣΣΙΝΗ του Δημητρίου.


Εργάζομαι ως ανταποκριτής ξένου τύπου στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων και γι’ αυτό καλύπταμε την επετειακή πορεία του Πολυτεχνείου της 17-11-2010. Ειδικότερα τώρα κάλυπτα με την κάμερα μου όλη την πορεία της εκδήλωσης της πορείας του Πολυτεχνείου από την πλατεία Κλαυθμώνος, μέχρι την λήξη της πορείας, όπως συνηθίζεται, μπροστά στην αμερικάνικη πρεσβεία.
Α) Λίγο πριν το τέλος της πορείας άρχισαν κάποια επεισόδια μεταξύ Χίλτον και μεγάρου Μουσικής (πέτρες από διαδηλωτές και ρίψη χημικών από την αστυνομία) που κατέγραφα ενώ ταυτόχρονα ομάδες των ματ έκαναν προσαγωγές και συλλήψεις, τις οποίες εγώ κατέγραφα με την φωτογραφική μου κάμερα. Μετά την αμερικανική πρεσβεία και στο ύψος της Alpha Bank επί της οδού Βασιλίσσης Σοφίας 124 (πύργος Αθηνών). Μερικά παιδιά που συμμετείχαν στην ειρηνική πορεία μετά την ρίψη χημικών έτρεξαν να προφυλαχθούν σε παρακείμενη καφετέρια και εκεί πήγαν και οι δυνάμεις των ΜΑΤ και άρχισαν να μαζεύουν κόσμο για έλεγχο και διασταύρωση στοιχείων. Εκεί εγώ όταν είδα ότι άρχισαν να μαζεύουν παιδιά της πορείας πήγα να καταγράψω το γεγονός. Όταν πήγα να σηκώσω την κάμερα μου δέχτηκα επίθεση από ένα ένστολο μέλος της διμοιρίας των ΜΑΤ που προσπάθησε να με εκφοβίσει προκειμένου να φύγω και στην συνέχεια με κλώτσησε παρότι εγώ είχα γυρίσει για να φύγω γιατί φοβήθηκα σπάζοντας μου ένα εξάρτημα του εξοπλισμού μου. Εγώ γύρισα και του είπα: «Τι κάνετε κύριε; Εγώ δημοσιογράφος είμαι, την δουλειά μου κάνω». Όταν το είπα αυτό σήκωσε την ασπίδα του για να με χτυπήσει στο πρόσωπο αλλα άπλωσα το χέρι μου για να προστατευθώ και τελικά δέχτηκα ένα δυνατό χτύπημα στο χέρι. Ταυτόχρονα δέχτηκα και ένα χτύπημα γκλόμπ από άλλο ένστολο (συνάδελφο του πρώτου), μέλος κι αυτός της ίδιας διμοιρίας των ΜΑΤ και τρομοκρατημένος υποχώρησα και γι’ αυτό τον λόγο δεν συγκράτησα τα διακριτικά της ταυτότητας τους. Τα παραπάνω συμβάντα έγιναν περίπου κατά τις 18:20 το απόγευμα της Τετάρτης, 17-11-2010.
Β) Καταλαβαίνοντας ότι δεν μπορούσα πλέον να κάνω την δουλειά μου εκεί και τρομοκρατημένος για την σωματική μου ακεραιότητα έφυγα και προχώρησα παραπάνω στην οδό Μεσογείων (και ειδικότερα στον αριθμό 50) όπου εκεί άντρες της ομάδας Δ έχουν συλλάβει έναν άντρα και τον έχουν στο έδαφος οπότε πήγα κι εγώ να καταγράψω το συμβάν περί ώρας 18:40. Όταν με είδαν ότι τραβάω με την κάμερα την σκηνή κινήθηκαν εναντίον μου απειλώντας με και λέγοντας μου: «πάρε δρόμο, θα σου σπάσουμε την κάμερα». Εγώ οπισθοχώρησα και στάθηκα σε παρακείμενο περίπτερο χωρίς να έχω άλλη οπτική επαφή με το προαναφερθέν συμβάν μαζί με συναδέλφους, έναν εικονολήπτη και δύο τρεις φωτογράφους άλλων δημοσιογραφικών μέσων. Ξαφνικά λοιπόν ένας αστυνομικός της άμεσης δράσης έρχεται καταπάνω μου και άρχισε να με σπρώχνει βίαια και με δύναμη χωρίς κανένα λόγο, απλώς επειδή ήμουν εκεί με σκοπό να με διώξει από το σημείο. Εγώ μετά από αυτό υποχώρησα μερικά βήματα και στάθηκα με μερικούς συναδέλφους μου ακριβώς δίπλα στο παρακείμενο περίπτερο. Χωρίς όμως να περάσει περισσότερο από ένα λεπτό ένας άλλος ένστολος αστυνομικός, μέλος της ομάδας Δ, ήρθε τρέχοντας κι αφού προσπέρασε έναν άλλο φωτογράφο και τους άλλους συναδέλφους μου, με κατεύθυνση προς εμένα που βρισκόμουν ανάμεσα στους υπόλοιπους συναδέλφους.
Εγώ πάλι επειδή αντιλήφθηκα ότι κινούνταν απειλητικά εναντίον μου γύρισα να φύγω κι εκείνη την στιγμή πηδάει επάνω στη πλάτη μου και με χτυπάει με δύναμη με το γκλόμπ του και στη συνέχεια γύρισε και έφυγε. Όταν έφυγε εγώ δεν έφυγα από το σημείο αλλα άκουσα έναν συνάδελφο του να λέει: «έλα, τελείωσε, πάμε να φύγουμε» οπότε κι εγώ κατευθύνθηκα προς τις μηχανές τους που ήταν σταθμευμένες στο δρόμο. Ένας συνάδελφος μου, που είδε το περιστατικό μου είπε: «φωτογράφισε τον αριθμό της πινακίδας» αλλα επειδή είχα ήδη δεχτεί επίθεση του απάντησα: «δεν πρόκειται να σηκώσω την κάμερα διότι θα μας λιώσουν» αλλά πλησίασα και είδα τον αριθμό της πινακίδας της μηχανής του αστυνομικού που μου επιτέθηκε χωρίς λόγο και είναι: (…) αλλά επειδή επιβαίνουν δύο σε κάθε μηχανή δεν γνωρίζω επακριβώς αν ήταν ο οδηγός ή συνεπιβάτης της εν λόγω μηχανής ο αστυνομικός που μου επιτέθηκε.
Τονίζω ότι δεν έχει παρέλθει το αυτόφωρο, καθώς τα παραπάνω συμβάντα έγιναν Τετάρτη, 17-11-2010 και ότι είναι αρκούντος ευχερής η εύρεση των υπευθύνων προσώπων καθώς πρόκειται για αστυνομικούς. Προσκομίζω ως αποδεικτικό υλικό και φωτογραφίες των συμβάντων και επιφυλάσσομαι να προσκομίσω και περαιτέρω αποδεικτικό υλικό.

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΛΟΓΟΥΣ και με την επιφύλαξη παντός νομίμου δικαιώματος μου
ΖΗΤΩ την ανεύρεση και την ποινική δίωξη όλων των υπευθύνων αστυνομικών σύμφωνα με τα ανωτέρω πραγματικά περιστατικά και τα παραπάνω διαπραχθέντα ποινικά αδικήματα.
ΔΗΛΩΝΩ παράσταση πολιτικής αγωγής για το ποσό των 50 ευρώ και διατηρώ την επιφύλαξη ότι θα διεκδικήσω το υπόλοιπο μέρος των αξιώσεων μου ενώπιον των αρμοδίων δικαστηρίων.
ΜΑΡΤΥΡΑ προτείνω τον (…) κάτοικο Αθηνών, (…) ενώ επιπλέον επιφυλάσσομαι να προτείνω και άλλους μάρτυρες μετά την διασταύρωση των στοιχείων τους.
ΑΝΤΙΚΛΗΤΟΥΣ – ΠΛΗΡΕΞΟΥΣΙΟΥΣ ΔΙΚΗΓΟΡΟΥΣ διορίζω:
1) Τον Ανδρέα Κ. Ματθαίου, δικηγόρο και κάτοικο Αθηνών, οδός Αλφειού, αριθμός 19 – 21, Αμπελόκηποι, τηλ 210 6984327.
2) Τον Παύλο Σ. Κελλίδη, δικηγόρο και κάτοικο Αγίας Παρασκευής, οδός Τεμπών, αριθμός 7 – 9, τηλ 210 6002063.

Αθήνα, 18-11-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια:

AddThis Smart Layers